Yeni 657 reform taslağı ancak kurumlararası ücret dengesizliğini giderebildiği ölçüde reform tanımlamasını hak edecektir

Haber Giriş : 09 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni 657 reform taslağı ancak kurumlararası ücret dengesizliğini giderebildiği ölçüde reform tanımlamasını hak edecektir

Aşağıdaki yazı memurlar.org Forum bölümünden alınmıştır.

Kamu yönetimi sisteminin hem tüm dünyadaki, hem de ülkemizdeki literatürlerinde en çok vurgu yapılan husus "Kamu personeli arasında eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesi" prensibi oluşturmaktadır. İstisnalar dışında, A kurumu ile B kurumunda çalışan aynı ünvandaki kişilerin farklı farklı maaş almaları kadar sakıncalı bir şey olamaz.

Yıllardır hiçbir siyasi parti ve sivil toplum örgütü açık yüreklilikle ve yüksek sesle işçi ve memur ücretleri arasındaki uçurumu eleştirmediği için, kurumların hiyerarşik yapıları alt-üst olmuştur. Bir Genel Müdürün emrindeki bir şöforden daha az maaş alabildiği gibi komik durumlar ortaya çıkmış ve bu tür hususlar çalışma barışını bozmuştur. Yapılması gereken, maaş bordrosu farklılıklarının sadece UNVAN, TAHSİL ve HİZMET yılına göre belirlenmesini sağlamak olmalıdır. Aksi bir uygulama, daha önce işçi - memur arasında yaşanan sorunlar örneğinde olduğu gibi bu kez de kurumsal anlamda yaşanacaktır.

Memurlar arasındaki ücret dengesizliği yıllarca yüzde (%) oranıyla gün geçtikçe artarak mağdur olan biz memurları rahatsız etmektedir. Kurumlar arasında Üniversitelerde, Milli Eğitimde çalışan büro mensupları faydalanamazken, Sağlık Bakanlığı personeli ve Hastanelerde çalışanlara Döner Sermaye payı ve çeşitli gelir fonlarından ek ücret ödenmektedir. Ancak Üniversite idari memurları, valiliklerde çalışan memurlar, milli eğitim memurları gibi bir çok kamu teşkilatında çalışan büro memurları ise hiç bir ek gelir ve katkı payı almaksızın, bu ek ücreti alanlarla aynı işi yaparak ücret dengesizliğinin kurbanı olmaktadırlar. Bu anlamda biz, mağdur memurların günah keçisi olmaları anlamsızdır. Bir an önce bu ücret adaletsizliğinin düzeltilerek mağduruyetin giderilmesini temenni etmekteyiz.

Bazı kurumlarda, (Tıp Fakülteleri ? Devlet ve SSK Hastaneleri v.b.) Döner Sermaye ? İkramiye ve fazla mesai adı altında ek ücretler ödenirken, Kurumun bazı birimlerindeki personel maalesef bu imkanlardan mahrum bırakılmakta ve keyfi uygulamalarla sadece bazı birim amirlerine ödenmektedir. Kurum ve birimler arasındaki bu ek ücret adaletsizliğini ve dengesizliğini kim çözecek? Neden bu konular gündeme getirildiğinde cevap verilemez? Çözülmesini istediğimiz bu sorunlara lütfen acilen çare bulunulmasını saygılarımızla arz ederiz.

SORULAR :
1- Kurumlararası ücret dengesizliği ile, aynı kurumiçi ek ücretler adaletsizliği nasıl çözümlenecek?

2- Maaş bordroları yine eski sistemlemi (derece-kademe-gösterge vb.) belirlenecek?

3- Bordrolardaki sosyal hakların, komik rakamları nasıl düzeltilecek ? (Aile Yardımı Ücretinin Eşleri çalışmayan memurlara daha dengeli ve daha cazip bir hale getirilmelidir.)

Saygılarımla...

HALUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber