Asker reforma direniyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlerleme Raporu'nun açıklanmasına bir hafta kala, Ankara'daki 4 yıllık görevini tamamlayan AB Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer, hükümetin reformlara devam etmek istediğini ama askerin buna direndiğini ileri sürdü.

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 8 Kasım'da açıklayacak. Raporda AB'yi en fazla rahatsız eden konu, askerin siyaset üzerindeki etkisi. Raporda askerin izin alarak ve sadece kendi alanıyla ilgili konuşması gerektiği vurgulanıyor.

İZİNLE KONUŞSUN Türkiye İlerleme Raporu, öncekinden çok farklı değil. Raporun en büyük yeniliği kısalığı. AB'nin en büyük sıkıntısı, ?konuşan asker' ile ilgili. Rapora göre, sivil-asker ilişkileri alanında kaydedilen tek gelişme yeni yasa gereği askeri mahkemelerin sivilleri yargılayamayacak olması. İlerleme raporunda askerlerin izin alarak ve sadece kendi alanıyla ilgili konuşması isteniyor.

Milli Güvenlik Politika Belgesi'nin TBMM'de tartışılmamış, gizli bir belge olmasına dikkat çeken rapor, ordunun siyaseti etkileme girişimlerini sürdürdüğünü kaydediyor. Milli güvenlik stratejisinin oluşturulması ve uygulanması sırasında sivillerin denetleme görevlerini tam olarak yerine getirmeleri de AB'nin istekleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da milli güvenlik tanımının genişliğinden yakınılırken, jandarma üzerinde sivil etkisinin artırılmasının sağlanamadığı belirtiliyor. Raporda askerin izin alarak ve sadece kendi alanıyla ilgili konuşması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda bir başka eleştiri konusu, 301. madde. Hrant Dink davası örnek gösterilerek, 301'inci maddenin Avrupa standartlarına getirilmesi talep ediyor. Azınlıklar konusunda ise diyalog ihtiyacından bahsediliyor, ana dilleri Türkçe olmayan çocukların türk okul sistemi içerisinde ana dillerini öğrenememelerinden yakınılıyor. Raporda, çingeneler de yer alıyor. Belgede, Heybeliada Ruhban Okulu'nun hala kapalı olması ve ?ekümenik' sıfatına izin verilmemesi de tespitler arasında yer alıyor. Raporda, Aleviler'in hala ayrımcı uygulamalara maruz kaldıkları da belirtiliyor. AB, Türkiye'den Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyor, Rum yönetiminin tanınmasının, sürecin esas unsurlarından olduğunu vurguluyor.

İÇ DİNAMİKLER CNN TÜRK'e konuşan AB Büyükelçisi Kretschmer ise İlerleme Raporu'nun önemli bölümlerinden birinin ?askerin rolü? olacağını vurguladı. Türkiye'nin son dört yıl içinde önemli bir gelişme katettiğini belirten Kretschmer, ancak bu ilerlemede dış baskıların rol oynadığını, iç dinamiklerin son dönemde yavaşladığını belirtti. Kretschmer, ?Hükümet bazı adımlar atmak istese bile hepimiz biliyoruz ki ülkenin farklı kesimlerinde, devlet bürokrasisinde, orduda bir mukavemet var. Bir tarafta belli bir dönem için gelen siyasiler var. Diğer yanda çok net ideolojik duruşu olan ordunun temsil ettiği güçlü devlet kurumları var? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber