Ülkemizde her 3 eğitimli gençten biri işsiz

Haber Giriş : 04 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç eğitimli gençten biri işsiz

"İstihdam ve Çalışma Hayatı Kurulu" tarafından hazırlanan raporda,Türkiye'de lise ve üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranının her geçen gün arttığına dikkat çekilerek, ülkede her 3 eğitimli gençten birinin işsiz olduğu belirtildi.

''İstihdam Artışını Engelleyen Faktörler ve Çözüm Önerileri'' başlıklı raporda ayrıca, Türkiye'de istihdam artışının nüfus artışına yetişemediği belirtilerek, ekonomik büyümeye karşın işsizlikte artış olduğu kaydedildi.

Son yıllarda deneyimli ve nitelikli beyaz yakalı kesimde de işsizliğin arttığı vurgulanan raporda, genelde işsizlerin büyük bölümünün eğitimsiz kişilerden oluştuğu ifade edildi. Genel işsizlerin yüzde 49'unu ilkokul ve altında eğitim gören kişilerin oluşturduğuna işaret edilen raporda, kadın işsizlik oranının erkek işsizlik oranından 1.5 kat fazla olduğu da bildirildi.

Raporda, 2002 yılında işsizlik oranının OECD'de ortalama yüzde 8.9Avrupa Birliği'nde yüzde 7.8, ABD'de yüzde 5.9 iken Türkiye'de yüzde 10.8 olarak ölçüldüğü vurgulanarak, Türkiye'nin işsizlikte Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkeleri içinde Polonya, Slovakya, İspanya'nın ardından dördüncü sırada bulunduğu belirtildi.

Avrupa Birliği ülkelerinde toplam istihdamın yüzde 3.1'i tarım sektöründe iken, Türkiye'de bu oranının yüzde 41.4 olduğu vurgulanan raporda, Türkiye'nin ekonomik kalkınmada kadın işgücü potansiyeni yeteri kadar kullanamadığı ve her 3 kadından 2'sinin işgücü dışında kaldığı bildirildi.

Raporda, Türkiye'de 25-54 yaş grubundaki kadınların yüzde 67'sinin işgücüne dahil olmadığı ifade edilerek, işgücüne dahil olmayan kadınların oranının İspanya'da yüzde 40, Portekiz'de yüzde 24 ve ABD'de ise yüzde 23 düzeyinde bulunduğu kaydedildi.

10 İŞÇİDEN 4'Ü KAYITDIŞI İSTİHDAM EDİLİYOR

ESK'ya bağlı İstihdam ve Çalışma Hayatı Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de her 10 işçiden 4'ünün kayıtdışı istihdam edildiği vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

''Ülkemizde SSK'ya kayıtlı işçi sayısı 5 milyon 300 bin iken, 3 milyon 400 bin dolayında kayıtdışı işçi bulunduğu hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra önemli sayıda yabancı kaçak işçi faaliyet göstermektedir. Kayıtdışı ekonomiyi ve kayıtdışı istihdamı bu ölçülere getiren önemli bir neden, vergi ve SSK prim tabanının çok dar olması ve bu kesime getirilen yükümlülüklerde aşırı artışlar gerçekleştikçe tabanın daha da daralması olmuştur. İşletmelere yönelik aşırı vergi veprim yükü kısır döngüye yol açmıştır.''

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber