Lisanslı depo umutları oldu

Giresun'da açılan 17 bin ton kapasiteli lisanslı depo ve spot borsası; fiyat tartışması yaşayan fındık sektörüne umut oldu. Uygulamayı, Yeni Şafak'a değerlendiren sektör temsilcileri ile üreticiler; bu önemli adımın ürün kalitesini arttırarak sektöre ivme kazandırmasını bekliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lisanslı depo umutları oldu

Geçtiğimiz yıl rekoltenin düşmesiyle fiyatı 22 liraya kadar çıkan kabuklu fındık fiyatlarında fiyatları, bu yıl oldukça dalgalı seyrediyor. Sezona 5 liradan başlayan fiyatın 8 liraya kadar düşmesinin tartışmaları sürüyor. Giresun'da kurulan ve dünyada ilk kez elektronik alım satım işleminin yapılacağı fındık borsası ve lisanslı depo projesi fındık üreticilerinin umudu oldu. 10 milyon avroluk yatırımla hayata geçirilen proje ile üretici artık fındığını bu depolarda bekletebilecek ve istediği zaman alıp satabilecek. Fındık fiyatında önemli rol oynaması beklenen uygulamayı sektör temsilcilerine ve üreticiye sorduk.

İHRACATA İVME KAZANDIRACAK

Lisanslı depoculuk ve spot borsa projesinin hem sektöre hemde ihracata ivme kazandıracağını söyleyen İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, şunları söyledi: "Giresun'da lisanslı depoculuğun Ordu, Düzce, Trabzon gibi birkaç bölgede daha geniş kapsamlı bir şekilde açılmasının sektörümüze fayda vereceği kanaatindeyiz. Şuanda serbest piyasa ekonomisi devam ediyor. Ürüne değil üreticiye destek modeli mevcut durumda. Bu noktada tüm paydaşların ortak kanaati lisanslı depoculuğun piyasayı düzenleyici bir rol alacağı görüşünde."

Lisanslı depoculuğun ihracatçıların önünü açacağının altını çizen Gören, "Sanayi ihracatçılarımızın amacı daha fazla pazarlar bulup yeni pazarlara açılarak hem üretimi hemde tüketimi arttırmak. Söz konusu durum hem ürüne hem üreticiye hem ihracatçıya dolayısıyla ekonomiye fayda sağlar. Proje ar-ge ve inovasyon noktasında da sanayiciye büyük avantaj sağlayacak. Pazar açasından da garanti olacak" diye konuştu.

İyi yönetilirse sorun çözülür

85 dönümlük fındık bağı olduğunu söyleyen Osman Çakır, "Maliyetler çok yüksek. Fiyatlar bizi kurtarmıyor. Aracılar kar sağlıyor biz zarar ediyoruz. Devletin duruma müdahale etmesini istiyoruz. Çay gibi fındığında desteklenmesini istiyoruz. Devlet bize fındıkta sahip çıksın destekler arttırılsın" diye konuştu. Çakır, lisanslı depo projesinin iyi yönetilmesi halinde sektördeki sorunların ortadan kalkacağını söyledi.

Değerini yükseltir

42 yıldır fındık üretim işi ile uğraştığını ifade eden Ali Konal ise "Şu anda fındığı iyi fiyata satabilirdik fakat satamıyoruz. Çünkü fındık emanete gidiyor. Üretici fındığını istediği zaman emanetçiden geri alamıyor. Yeni kurulan depoyla fındığın değeri yükselebilir o yüzden sıcak bakıyorum" dedi. Perakendeci ile üretici arasındaki fahiş fiyat farkından şikayetçi olduğunuda aktaran Konal, "Devlet duruma el koysun haksız rekabet önlensin" çağrısında bulundu.

Arzu Kurum

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber