Küçükbaşta ıslah seferberliği başlıyor

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapmak için proje başlattıklarını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2016 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Küçükbaşta ıslah seferberliği başlıyor

Merve Özlem Çakır

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapmak için proje başlattıklarını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çelik, Türkiye topraklarının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olduğunu, kırmızı et açığının büyükbaşla kapatılamayacağını belirterek, büyükbaşta süt üretiminin, küçükbaşta da et üretiminin birinci planda olması gerektiğini söyledi.

Çelik, şu anda Türkiye'nin yıllık kırmızı et üretiminin 1,1 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 12'sinin küçükbaş hayvan etinden elde edildiğini bildirdi.

Türkiye'de kırmızı et tüketiminin de 1,3 milyon tonu geçtiğine dikkati çeken Çelik, kırmızı ette yaklaşık yüzde 20 açık olduğuna, bu açığı karşılamak için de ithalata başvurulduğuna işaret etti.

Çelik, söz konusu açığı karşılamada küçükbaş hayvanın önemini vurgulayarak, "Ülkemizin kırmızı et açığını karşılamada biz adayız. Bu açığı biz kapatacağız, bu misyonla yola çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

Bunun için teknik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Çelik, bunlardan birinin küçükbaş hayvanlarda ıslah yöntemlerini geliştirmek olduğunu, bunun için yetiştiriciler olarak sürülere sertifikalı koç ve teke kattıklarını anlattı.

Çelik, küçükbaş hayvanda döl kontrolü ile ıslah çalışmaları yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de koç ve tekelerde döl kontrolü yapacağız. Proje ile ırkların saf olarak yetiştirilmesi sağlanacak, hayvandan elde edilecek ürün miktarında artış olacak ve yetiştiricilerin karı artacak. Bakanlıktan bunun için küpeleme ve soy kütüğü tutma yetkisi istiyoruz. Islaha adım atarken hayvanı tanımlamak çok önemli. Biz birlikler olarak Damızlık Hayvan Kayıt Bilgi Sistemi programını hazırladık. Program şu anda test aşamasında, bu sistem ile soy kütüğü kayıtlarını tutacağız. Biz bu misyonla geliyoruz. Ülkemizdeki koyun keçi popülasyonunu ıslah edeceğiz, verimsiz veya düşük verimli hayvanları sürülerden elimine edeceğiz, dolayısıyla yüksek verimli hayvanlarla yetiştiricilerimiz çalışacağı için gelir seviyeleri yükselecek, köyden kente göçü engelleyeceğiz."


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber