Yerli pilotları uçuracak temel

15 milyon avro bütçeyle hayata geçirilen Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin temeli atıldı. Yıllık 2 bin yerli ve yabancı havacılık personeline uluslararası standartlarda eğitim verecek akademinin bölgesinin en büyüğü olması planlanıyor. 2017 sonunda faaliyete başlaması hedeflenen akademi, Türkiye'nin kamu ve özel sektördeki pilot açığını gidermenin yanısıra bölge ülkelerine de hizmet verecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Eylül 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli pilotları uçuracak temel

Sivil havacılıktaki başta pilot olmak üzere kalifiye insan açığını kapatması amacıyla hayata geçirilen Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin temeli atıldı. Hali hazırda 4 bin 374 pilotunun 800'ü Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kökenli, 800 civarında pilotu da yabancı ülke vatandaşı olan Türk Hava Yolları (THY), yaklaşık 500-600 olan yıllık pilot ihtiyacını karşılayabilmek için aynı zamanda yurtdışındaki uçuş okullarına öğrenci göndermek zorunda kalıyordu. Türkiye'nin hem kamu hem de özel sektördeki sivil havacılık istihdamı için yılda 2 bin yerli ve yabancı kursiyerin eğitim göreceği akademinin temeli dün Atatürk Havalimanı bölgesinde düzenlenen bir törenle atıldı. Avrupa ve dünyadaki diğer sivil havacılık eğitim merkezleri ile rekabet edecek düzeyde hizmet vermesi amaçlanan akademi, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ile işbirliği içinde burslu eğitim imkanı sunacak.

BÖLGESEL MERKEZ OLACAK

Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ortak finanse ettiği akademi, 23 bin metrekare alanda 15 milyon avro bütçeyle hayata geçirilecek. Akademide, yıllık 2 bin civarında yerli ve yabancı havacılık personeline AB ve uluslararası standartlarda vereceği eğitimle aynı zamanda bölgenin en büyük eğitim merkezi olması da hedefleniyor. 2017 sonunda faaliyete başlayacak merkezin temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin sadece ülkemizde değil bölgemizde de havacılıkta kalifiye personel ihtiyacına

katkı sağlayacağını söyledi.

HAVACILIKTA % 10 BÜYÜDÜK

Dünya havacılıkta yıllık yüzde 5 büyüme gösterirken, Türkiye'nin yıllık yüzde 10 büyüdüğünü belirten Coşkunyürek, uluslararası kuruluşlar tarafından Türkiye'nin, önümüzdeki beş yılda havacılıkta yıllık yüzde 6'dan fazla büyüyerek Avrupa' da birinci ülke olacağının öngörüldüğünü hatırlattı.

OKULLARLA İŞBİRLİĞİ ŞART

Törenin ev sahibi Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de Türk Sivil Havacılık Akademisi'nin bölgesindeki en önemli eğitim merkezi olacağına dikkati çekti. Ekşi ayrıca, uçuş okullarının ve havacılık meslek liselerinin Türk Sivil Havacılık Akademisi ile işbirliği içinde hareket etmesinin önemine değindi.

AB İLİŞKİLERİNE GÜÇ KATACAK

Temel atma töreninde konuşan AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, AB ve Türkiye'nin geleceğinde havacılığın, en somut fırsatları barındırdığını belirterek, Türkiye'nin AB pazarı için önemli olduğunu ve bu eğitim merkezi ile hub olma hedefine de yaklaştığını söyledi. AB Temsilcisi Matthew Baldwin ise AB Komisyonu için kilit rol oynayan Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinİ bu akademinin güçlendireceğini ifade etti.

Cabir Turğut

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber