'Terör tehdidi biterse Başika'yı boşaltırız '

Bağdat'taki Başika görüşmesinin perde arkası; Türkiye'ye yönelik tüm terör tehditleri ortadan kalkarsa TSK askerini geri çekebilir.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ekim 2016 01:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Terör tehdidi biterse Başika'yı boşaltırız '

Irak Merkezi Hükümeti'nin gerilimi tırmandıran tavrına rağmen Musul'a yönelik operasyonda oyun dışında kalmayan Türkiye, diğer yandan da diplomatik girişimlerini sürdürüyor. Önceki gün Bağdat'a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın başkanlığındaki heyetin, Iraklı muhatapları ile gerçekleştirdiği görüşmede, Musul operasyonu ile TSK'nın Irak'taki varlığı tüm yönleri ile masaya yatırıldı.

TSK'nın Başika'daki varlığının Irak Merkezi Hükümeti'nin daveti ile gerçekleştiği hatırlatılan görüşmede, bu durumun Irak'ın toprak bütünlüğü için tehdit değil, güvence olduğu belirtildi. Musul'da DEAŞ'in yönelik başlatılan operasyona, koalisyon güçleri kapsamında Başika'daki Türk unsurlarının da katılması hususu vurgulandı. Koalisyona bağlı diğer ülkelerin, Başika Kampı'na gelerek kamptaki faaliyet ve eğitim sürecini gözlemleyebileceği de ifade edildi.

PKK-PYD-DAEŞ!

Başika'daki TSK birliğinin, DEAŞ'in, Irak topraklarında daha fazla yayılma hedefini engellediğine de dikkat çekilen toplantıda, Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan başta PKK olmak üzere "terör yapılanmaları" da gündeme geldi. Bölgenin normale dönmesi ve Türkiye'ye yönelik tehditlerin sonlanması halinde, Başika'daki askerlerin çekileceği ifade edildi. Görüşmede, Musul operasyonuna ilişkin Ankara'nın tüm çekinceleri de, gerekçeleri ile anlatıldı.

Bağdat heyeti Türkiye'ye geliyor

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın başkanlığındaki Türk heyetinin Bağdat'ta yaptığı heyetlerarası görüşmeyi değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz Başika konusunu her zaman iki ülke olarak bir yoluna koyma anlayışımızı ortaya koyduk. Çok gereksiz bir tartışmanın içine giriyorlar. Bu hafta içinde, belki yarın bu sefer Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var" dedi.

Mezhep çatışması hassasiyeti!

Bölgenin demografik yapısına tehdit oluşturacak ve mezhepsel çatışma zemini hazırlayacak adımların atılmaması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber