Organ bekleyen başbakan bile olsa torpil işlemeyecek!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız Organ bekleyenler ne kadar çok hastanenin listesine kayıt yaptırırsa nakil şansları o kadar artıyor. Bu yüzden de il il hastane dolaşıyorlar. Ancak yeni yasayla tek merkezden tüm organ bekleyenlerin listesine ulaşılacak. Böylece hem bürokrasinin önüne geçilecek hem de torpilin

Organ nakli Türkiye'nin kanayan yaralarından biri. On binlerce organ bekleyen hasta olmasına rağmen, nakil ve donör sıralamasında en gerideki ülkelerden biriyiz. Bunda bağış oranlarının az olmasının yanı sıra sistemden kaynaklanan sorunlar da etkili. Zira Türkiye'de merkezi bir liste uygulaması yok. Ülke genelindeki 5 bölge ayrı ayrı liste tutuyor. Bu durumda da organ bekleyen hastaların, tek tek tüm merkezlere kayıt yaptırması gerekiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı organ naklini düzenleyen yeni bir yasa için düğmeye bastı. Avrupa'dakilere benzer bir yapılanmayı getirecek olan yeni yasayla bürokrasi bitecek. Tek merkezde tek liste tutulacak. ?Ulusal listeleme? adı verilen bu liste sadece Sağlık Bakanlığı'nda olacak.

Saniyelerin önemi var

Türkiye'de organ naklinin en çok yapıldığı merkezlerden biri olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Ata Bozoklar, yeni yasayla sağlanacak kolaylıkları şöyle anlatıyor: ?İstanbul'da bir beyin ölümü olduğu zaman, yoğun bakım doktoru onu Marmara Bölge Koordinatörlüğüne bildiriyor. Marmara bölgesinde acil bir hasta varsa organ ona takılıyor, yoksa Ankara'daki Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne iletiliyor. Merkez de bölge içindeki sıraya göre hastaları çağırarak uyan kişiye organı naklediyor. Ancak tek listeyle, bağışlanan organa uyan hastayı bulmak çok az zaman alacak. Örneğin İstanbul'a bağışlanan bir organa Kars'ta uygun hasta varsa saniyeler içinde belirlenip hemen hastaya ulaşılacak.?

Torpile geçit vermeyecek

?Tek liste sistemiyle uygun doku ve aciliyet sırasına göre daha eşitlikçi bir nakil sıralaması yapılacak. Yani hiçbir şekilde torpil işlemeyecek. Listeleri bakanlık güncelleştirecek. Böylece bir kişinin birkaç yere müracaat etmesine gerek kalmayacak. Bilgisayarda kayıt olunca o zaten otomatik olarak Türkiye listesine girmiş olacak.?

?Ayrıca hastanın beyin ölümünün tespiti için 4 doktorun imzası gerekiyor. 4 doktor tek tek bakıp karar verene kadar zaman kaybı yaşanıyor. Oysa 2 doktor imzası yetse, organ hastaya daha çabuk ulaşacak. Dünyada sadece bir hekim imzası yeterli . Biz de imza sayısının yeni yasayla ikiye düşmesini bekliyoruz.?

İkna ekip timleri artacak

?Ayrıca beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesini, organ bağışına ikna etmek en zor işlerden biri. Burada devreye organ nakli koordinatörleri giriyor. Beyin ölümü olasılığı olan hastaların haberi merkeze geldiği anda bu koordinatörler sahaya inip aileleri buluyor ve onları bağış için ikna etmeye çalışıyor. Bunların doktor olması da gerekmiyor. Şu an koordinatör sayısı çok az. Bunun da yasayla en az 250'ye çıkmasını istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber