Lojistik destek gemisi denize indirme töreni

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu: Türkiye Cumhuriyeti olarak asıl gücümüzün, sistem, silah ve platformları üretip, idamesini ve modernizasyonunu yapabilecek teknolojik kabiliyete dayandığını, hem askeri hem de özel sektör tersanelerimizde gerçekleştirdiğimiz projelerle tüm dünyaya göstermekteyiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2017 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lojistik destek gemisi denize indirme töreni

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Türkiye'nin son dönemde gemi inşasında önemli gelişme kaydettiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak asıl gücümüzün, sistem, silah ve platformları üretip, idamesini ve modernizasyonunu yapabilecek teknolojik kabiliyete dayandığını, hem askeri hem de özel sektör tersanelerimizde gerçekleştirdiğimiz projelerle tüm dünyaya göstermekteyiz." dedi.

Selah Tersanesi'ndeki Şehit Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi'nin denize indirilme törenine katılan Bostanoğlu, 2016 ve 2017'de, askeri ve özel sektör tersanelerinde, yardımcı sınıf gemilerden, ada sınıfı korvetlere, "i" sınıfı fırkateyne ve çok maksatlı amfibi hücum gemisi Anadolu'ya kadar birçok platformun inşasına, denize inişine veya hizmete girişine şahit olduklarını söyledi.

Bostanoğlu, bugün de 1993'te gece şartlarında dalmış durumdaki denizaltıdan çıkış eğitimi esnasında şehit olan deniz üsteğmen Arif Ekmekçi'nin ismini verdikleri lojistik destek gemisinin denize indiriliş törenini düzenlediklerini anımsattı.

Geminin, üstün özellikler ve yüksek oranda yerli sistem ve cihazlarla donatılmış olduğunu anlatan Bostanoğlu, şu bilgileri verdi:

"Gemimiz, 08 Ekim 2016'da denize indirilen Yüzbaşı Güngör Durmuş gibi unsurlarımızın akaryakıt, su, yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabilecek, asimetrik tehditlere karşı kendini koruyabilecek, görev ihtiyacına bağlı olarak uygun şekilde tasarlanan görev konteynırlarını taşıyabilecek, helikopter harekatı yapabilecek, küçük çapta cerrahi müdahaleleri icra edebilecek imkan ve kabiliyetlere sahip olacaktır. Yüksek oranda modern yerli sistem ve cihazlarla donatılacak olan üsteğmen Arif Ekmekçi'nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız envanterine dahil edilmesi, sadece donanmamızın modernizasyonu ve askeri gemi inşa sanayimizin gelişmesi açısından değil, aynı zamanda lojistik destek gücümüzün katlanarak büyüyecek olması, böylelikle dost ve müttefik ülkelere destek imkan ve kabiliyetimizin de artacak olması açılarından da büyük önem arz etmektedir."

Oramiral Bülent Bostanoğlu, yakın zamanda inşasına başlanacak, denizde ikmal muharebe destek gemisi projesinin realize edilmesiyle, Deniz Kuvvetlerinin lojistik destek gücünde, sürat ve taşıma kapasitesindeki artışa paralel olarak, etkinlik ve esnekliğinde de büyük oranda gelişme sağlanacağını dile getirdi.

- "Günümüzde gemileri tasarlayıp, inşa edenler saygı görüyor"

Milli savunma sanayinin, kendi gemilerini kendi tersanelerinde dizayn ve inşa edebildiğini aktaran Bostanoğlu, "Günümüzde, modern gemilere sahip olan bahriyeler değil, bunları kendi tasarlayabilen, inşa ve idame etme kabiliyetinde olanlar saygı görmekte, etkin, caydırıcı ve kalıcı olabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti olarak asıl gücümüzün, sistem, silah ve platformları üretip, idamesini ve modernizasyonunu yapabilecek teknolojik kabiliyete dayandığını, hem askeri hem de özel sektör tersanelerimizde gerçekleştirdiğimiz projelerle tüm dünyaya göstermekteyiz." diye konuştu.

Bostanoğlu, şu anda askeri tersanelerde, ada sınıfı korvetlerin son iki gemisinin, "i" sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi ile "reis" sınıfı havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltıların ilk 3 gemisinin inşalarına devam edildiği bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar özel sektör tersanelerimizde inşa edilen 8 eğitim botu, 2 sat botu, 2 ani müdahale botu, 16 tuzla sınıfı karakol gemisi, 3 lojistik destek gemisi, 1 denizaltı kurtarma ana gemisi, 8 süratli amfibi gemi, 1 tank çıkarma gemisi deniz kuvvetlerimizde başarıyla görev yapmaktadır. Ayrıca, çok maksatlı amfibi hücum gemisi Anadolu, 1 tank çıkarma gemisi, 2 lojistik destek gemisi, 2 kurtarma ve yedekleme gemisi ile 1 test ve değerlendirme gemisinin inşa ve donatım faaliyetlerine özel sektör tersanelerinde devam edilmektedir. Özel sektör tersanelerinde Deniz Kuvvetlerimiz için inşası tamamlanmış ve halen inşası devam eden 48 parça gemi, özel sektör tersanelerimizin inşa kabiliyetinde ulaştığı seviyenin en somut göstergesidir. 48 parça geminin sözleşme bedeli 2017 fiyatları ile yaklaşık 2,7 milyar dolardır. Ada sınıfı korvetlerin inşasında özel sektörden alınan hizmetler de eklenince bu rakam yaklaşık 3,5 milyar dolara ulaşmaktadır."

İzlenen askeri gemi tedarik yöntemiyle Türkiye'nin gemi inşa sanayiyle birçok yerli alt sanayi sektörünün gelişmesine ve dolayısıyla ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Bostanoğlu, önümüzdeki dönemde 3 "i" sınıfı fırkateynin özel sektör tersanelerinde inşa edileceğini belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, ilk defa bu büyüklükte muharip gemi inşa edecek özel sektör tersanelerinin, kritik bir yetenek kazanmış olacağının altını çizerek, Deniz Kuvvetleri olarak özel sektör tersanelerinin ihraç yeteneklerinin gelişmesi için her türlü gayreti gösterdiklerini ifade etti.

- "Muharip gemi ihraç edecek duruma geldik"

Gemileri, potansiyel alıcı olan dost ve müttefik ülkelere tanıtmak maksadıyla liman ziyaretleri ve ikili eğitimler icra edip, gemilerin fiili atışlarına yabancı gözlemciler davet ettiklerini anlatan Bostanoğlu, şöyle devam etti:

"Muhataplarımıza gemilerimizin imkan ve kabiliyetlerini gösteriyoruz. Donanma Cemiyetinin başlattığı 'kendi gemini kendin yap' kampanyasından 52 yıl sonra, savunma sanayindeki tüm paydaşların gayretleriyle Türkiye, korvet büyüklüğünde muharip gemi ihraç edebilecek konuma gelmiştir. Katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Selah tersanesinin değerli yetkili ve çalışanları Yüzbaşı Güngör Durmuş ve Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek gemilerimizin, 2018 yılının ilk yarısında en mükemmel şekilde teslim edileceğine olan inancımız tamdır. Gemi inşa sanayimizin son yıllarda gerçekleştirdiği projelerden elde edilen olumlu sonuçlar, bu projenin başarısı adına geleceğe güvenle bakmamızı sağlamaktadır."

Öte yadan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bu yıl harp okullarına 5 bin 300 öğrenci alacaklarını belirterek, "Son 4 yılın ortalamasının tam 4 katı kadar harp okullarımıza müracaatın olduğunu iftiharla söylemek isterim." dedi.

Selah Tersanesinde Şehit Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi'nin denize indirilme törenine katılan Işık, özellikle bu dönemde her gün önlerine yeni problemler çıktığını anlattı.

Bu durumun, Türkiye'nin caydırıcı gücü olan bir orduya ne kadar ihtiyacı olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Işık, bundan dolayı da TSK'nin caydırıcı gücünü arttırmak ve bölgede Türkiye'ye kimsenin yan gözle dahi bakmamasını temin etmek için çalıştıklarını dile getirdi.

Fikri Işık, bu çalışmaları 3 ayaklı sürdürdüklerini aktararak, "Birincisi, nitelikli insan kaynağı. Hangi teknolojiye sahip olursanız olun, ne kadar güçlü altyapınız olursa olsun eğer insan kaynağınız nitelikli değilse bir anlam ifade etmez. Bugün bunu aslında en geniş anlamda tecrübe ettiğimiz ülkeler var. Kaynakları, imkanları, hazır aldıkları pek çok silah sistemi var ancak, insan kaynağının yetersizliğinin ortaya koyduğu problemlerle baş etmekte zorlanıyorlar." diye konuştu.

Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Bu yıl harp okullarımıza 5 bin 300 öğrenci alacağız. Son 4 yılın ortalamasının tam 4 katı kadar harp okullarımıza müracaatın olduğunu iftiharla söylemek isterim. Artık TSK'ya bu şerefli ocağın bir mensubu olmak için, geleceğin komutanı olmak için gençlerimizde çok daha fazla arzu ve istek var. Ayrıca, müracaat eden gençlerimizin mülakatlara gelme oranı yüzde 35'lerde yüzde 50'lere yükseldi."

Silahlı kuvvetlerin insan kaynağını geliştirmek için mücadele ettiklerini vurgulayan Işık, "Özellikle Milli Savunma Üniversitemizin önümüzdeki süreçle ilgili çok yoğun ve kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü bilmenizi isterim" dedi.

Işık, Anadolu'nun tüm evlatlarına TSK'nın kapısının açık olduğunu anlatarak, insan kaynağının geliştirilmesi ve nitelikli insan kaynağı için hükümet olarak hiçbir fedakarlık ve harcamadan kaçınmadıklarının altını çizdi.

Güçlü altyapıya da önem verdiklerini dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"TSK'nın altyapısı güçlü ancak daha da güçlendirmek, modernizasyonunu çok daha etkin yapmak ve çağın gereklerine göre oluşturmak için de gece gündüz çalışıyoruz. Ayrıca, modern bir savunma sanayi, çağın ihtiyaçlarına cevap veren, TSK'nın caydırıcı gücünü tepe noktasına taşıyacak, modern, yerli ve milli bir savunma sanayinin inşası için de çalışıyoruz. Savunma sanayinin geldiği nokta göğüs kabartıcıdır. Yüzde 24 olan yerlilik olanı yüzde 60'lı rakamları geçmiştir. Hedef, 2023'te savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 80'e çıkarılması, bunun için büyük gayret gösteriyoruz."

Sadece inşa ile yetinmediklerini belirten Işık, inşadan daha kritik olan işletim sistemlerinin yerli ve milli olması için de gayret gösterdiklerini belirten Işık, "Eğer bu çağda , teknolojinin geldiği bu noktada işletim sistemi, yazılımlar, güvenlik kodları sizin değilse o gemi barışta sizindir. Tüm yükünü siz çekersiniz ancak Allah korusun bir savaş durumunda o gemi, kaynak kodları kiminse, işletim sistemini kim yazdıysa onun kontrolündedir." değerlendirmesini yaptı.

Işık, "Bu bilinçle, kendi işletim sistemimiz hamdolsun şu anda tüm gemilerimizde kullanılmaya başlandı. Yazılım ve güvenlik kodlarımızı yerlileştirmek için yoğun çalışma sürdürüyoruz. Bu çalışmaları ısrarla sürdüreceğiz." dedi.

- "Yaklaşık 500 bin kişi gemi inşa sektöründe geçimini sağlıyor"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da son 15 yılda gemi inşa sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Bu alanda önemli yatırımlar yapıldığını anlatan Arslan, gemi inşa sektöründe son 14 yılda yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapıldığını ve bu alanda 2,5 milyar dolara yakın yıllık ekonomik büyüklüğe erişildiğini aktardı.

Arslan, tersane kiralama sürelerini 49 yıla çıkarmanın yanı sıra imar probleminin çözülmesi ve irtifak hakkı tesisiyle birlikte sektöre yaklaşık 6 milyar liralık kredibilite kazandırdıklarını belirterek, böylece gemi inşa sektöründe yılda 700 bin ton çelik işleme kapasitesine ulaşıldığı bilgisini verdi.

Sektörde yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiğini dile getiren Arslan, sözlerini, "Diğer iş kollarıyla birlikte 90 bin kişiye istihdam sağlanmakta ve bir anlamda yaklaşık 500 bin kişinin geçimi bu sektörden sağlanmakta. Gemi inşa sektöründe geldiğimiz seviye herkesin malumu. Aynı şekilde yat imalatında da dünya 3.'sü olmuş bir ülke durumundayız." diye tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber