Özelleştirme kapsamındakiler de dahil olmak üzere bütün KİT'ler anonim şirket, bu kuruluşlarda çalışan bütün memurlar da işçi oluyor

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme kapsamındakiler de dahil olmak üzere bütün KİT'ler anonim şirket, bu kuruluşlarda çalışan bütün memurlar da işçi oluyor

KİT sistemi baştanbaşa değiştiriliyor. Özelleştirme kapsamındakiler dahil tüm KİT'ler kamu hukukuna tabi olmaktan çıkartılarak, özel birer anonim şirkete dönüştürülüyor. KİT yönetim ve denetim kurullarına atama kaldırılacak. Yönetim özel şirketlerde olduğu gibi genel kurullar tarafından seçilecek. Bu kuruluşlarda genel müdürler dahil memur kalmayacak. KİT'lerde kadrolu ve sözleşmeli çalışan 25 bin dolayındaki memurdan isteyenler diğer kamu kuruluşlarına transfer edilecek.

Reform taslağı hazır
Uygulanan ekonomik program çerçevesinde yapılacak reformlar arasında yer alan, KİT'lerde yönetişimin iyileştirilmesini öngören reforma ilişkin taslak çalışması tamamlandı. IMF'nin de 2 yıldır ısrar çıkartılmasını istediği düzenleme görüş için Başbakanlık ile Maliye, Adalet bakanlıkları ve DPT'ye gönderildi. Gelecek görüşlerin ardından son şekli verilecek taslağın haziran ayı sonuna kadar yasalaştırılması planlanıyor. Taslak, şunları amaçlıyor:

Bütün KİT'ler 231 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamından çıkartarak, merkezi yönetimden bağımsız birer özel şirkete dönüştürülecek. Özelleştirme kapsamındakiler de dahil bütün KİT'ler özel şirket statüsüne sahip olacak ve anonim şirkete dönüşecek. Şirketlerin yönetim ve denetim kurulları, artık hükümet tarafından atanmayacak; genel kurul tarafından seçilecek. Genel kurullarda, devletin şirkette sahip olduğu payı Hazine Müsteşarlığı temsil edecek.

Performans kriterleri
KİT'ler özel şirkete dönüştürüleceği için bütün çalışanları da İş Yasası'na tabi olacak. Sözleşmeli ya da kadrolu çalışan genel müdürler, yönetim ve denetim kurulu üyeleri dahil 25 bin dolayında memur da işçi statüsüne geçirilecek. İş Yasası'na tabi olarak sözleşme imzalamak istemeyenler, kamu bankalarında olduğu gibi kamu kuruluşlarına nakledilecek.

KİT'in kadrosu yönetim kurulları tarafından belirlenecek. Dolayısıyla siyasetçilerin talimatıyla kadro açılması, kartvizitle işçi alınması zorlaşacak. KİT yönetim kurullarına 'işçi çıkarmayacaksın' talimatı da verilemeyecek.

Karlı ve verimli çalışmak yasal zorunluluk haline gelecek. Bunun için her yıl Hazine tarafından performans kriteri belirlenecek. Bu kapsamda KİT'lere üretim, satış ve kar hedefleri verilecek. Hedefleri tutturamayan yöneticilerin genel kurullarda görevden alınması yasa hükmü haline gelecek.
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber