Anne adayı 8 saatten fazla uyumamalı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Mart 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin temeli hamileliğiniz boyunca düzenli beslenmekten geçiyor. Ayrıca, hayat tarzınızı da gebeliğe uydurmalısınız. İşte Diyetisyen Turgay Köse'den pratik tavsiyeler

Sık sık, azar azar beslenin ve asla öğün atlamayın.

Kahvaltı ve akşam yemeğini mümkün olduğu kadar erken saatlerde yiyin.

Yemekler çok yavaş yenilmeli, ağızda lokmalar iyice çiğnenmelidir.

Günde 8 saatten fazla uyumayın. Bu durum normalden daha fazla kilo almanıza yol açabilir.

Besin çeşitliliğine önem verilmeli, tek tip beslenmekten kaçınmalıdır.

Yiyecekler kızartma, kavurma işlemleri yerine, haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.

Süt ve türevlerinde light olanlar tercih edilmelidir. Etlerin görünen yağları, tavuk ve hindinin derisi ayrılmalıdır.

Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinleri az tüketin.

Yapay tatlandırıcılardan uzak durun.

Tansiyon yüksekliği olası sorunlardandır. Böylesi bir durumda turşu gibi fazla tuz içeren salamura besinlerden, sofrada ayrıca tuz kullanımından kaçının.

Yemekle birlikte çay, kahve, kola içilmesi kansızlığa yol açacağından öğünlerden yarım saat önce veya sonra tercih etmeyin.

BALIK YİYİN

Haftada en az 2 kez balık tüketin.

Günlük posa (lif) alımını artırın. Posalı besinler: Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, soya fasulyesi), tam tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç / makarna / erişte / un), taze sebze ve meyveler (kabuklu yenilebilenleri soymadan).

Sebze, meyve ve kuru baklagiller tarla ve bahçelerde ilaçlanmaktadır. Böcek öldürücü bu ilaçlar ana rahmindeki yavruya da zarar verebilir. O nedenle çok iyi yıkanmalıdır.

Günde 10 bardak su için.

Günde 20 dakika kadar direkt olarak güneş ışığından yararlanın.

Gebenin kilo fazlalığı olsun olmasın düzenli olarak egzersiz yapması önerilir.

Gebeliğin 2. yarısında (yaklaşık 20. haftada) şeker yükleme testi yaptırılması ve tansiyon takibi önerilmektedir.

NE KADAR KiLO ALINABiLiR?

Gebeliğin ilk üç ayında kazanılan toplam ağırlık 1 - 1.5 kg, ikinci üç ayda 4 - 5 kg ve üçüncü üç ayda ise 5 - 7 kg arasındadır. Böylece 9 aylık gebelik süresince sağlıklı yetişkin kadınlar 9 - 14 kg arasında (ayda 1 - 1.5 kg) ağırlık kazanır. Dolayısıyla "artık 2 can taşıyorum, aman bebeğim yetersiz beslenmesin, yoksa gelişimini tam olarak tamamlayamaz" gibi yanlış düşüncelere kapılmamak gerekir. Gebeliğin başlangıcında şişman olan kadının fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Aşırı şişmanlık doğum zorluğuna neden olabilir. Yaşı küçük (18 yaş altı), fiziksel uğraşısı olan, gebelik başlangıcında zayıf olan kadının dölü beslemesi güç olabilir. Bu gebelerin 14 - 16 kg ağırlık kazanmaları istenir.

DAR KESiM PANTOLON VARiS YAPAR

Özellikle gebeliğinizin ikinci döneminin başlarından itibaren artık eski kıyafetlerinizin ve sütyeninizin size dar geldiğini fark edeceksiniz Henüz 'hamile kıyafeti' satın almanıza gerek olmasa da, bol kıyafetler daha rahat hissetmenizi sağlar. Anne adaylarının çoğu gebelikte sıcağa duyarlı hale gelirler ve bu nedenle de daha hafif kıyafetler tercih ederler. Yine de özellikle kış mevsiminde mevsim koşullarına uygun kıyafetler tercih etmelisiniz. n Dar kesim pantolonların bacaklardaki dolaşımı engelleyerek varis oluşumuna yol açabilir. n Gebelikte alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmeli. Topuksuz ve yüksek topuklu ayakkabılar doğal denge merkezinizi değiştirerek, bel ağrısı oluşumuna neden olabilirler. Yine yüksek topuklu ayakkabılar dengenizi kolaylıkla kaybetmenize yol açabilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber