'Sağlık çalışanlarına yıpranma payı istiyoruz'

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına her yönüyle hak ettikleri değerin verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2017 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sağlık çalışanlarına yıpranma payı istiyoruz'

Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlarla artık karşılaşmak istemediklerini belirten Memiş, "Ücret dağılımındaki adaletsizlikler, aile ve sosyal hayatını bitiren iş yükü, nöbetler, başta şiddet olmak üzere sağlığı ve güvenliğini tehdit eden riskleri tekrar yaşamak istemiyoruz." dedi.

Yaptıkları araştırmalarda, sağlık çalışanları arasındaki tükenmişlik sendromunun yüksek oranda çıktığına dikkati çeken Memiş, şunları söyledi:

"Araştırmalarımız sonucunda gördük ki yeniden olsa 'bu mesleği seçmem' diyenlerin oranı yüzde 60,8'dir. Sağlık çalışanlarının yüzde 44,1'i mesleklerinden dolayı psikolojik sorun yaşamakta, yüzde 68,6'sı ailesi ile yeterince zaman geçirememektedir. Yine araştırma sonuçlarımıza göre, sağlık çalışanlarının yüzde 62,2'si genel olarak hayatlarından, yüzde 72,4'ü yaşam kalitelerinden, yüzde 79,3'ü çalışma koşullarından memnun değil. Aynı zamanda sağlık çalışanlarının yüzde 82'si görevlerini yerine getirirken şiddetle karşılaşmaktan korkarken, yüzde 86,8'i de meslek hayatlarında en az bir kez şiddete maruz kaldıklarını belirtmektedir."

Memiş, sağlıkta gelişim ve kalite döneminin sağlam bir temele oturtulmak isteniyorsa, önce sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülerek işe başlanması gerektiğine vurgu yaparak, sağlık çalışanları olarak hakları olmayanı talep etmediklerini, sağlık hizmetlerinin yüksek riskli meslek grubunda olduğundan diğer meslek mensuplarına verilen yıpranma payının sağlık çalışanlarına da verilmesini istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimata rağmen yıpranma payı konusunda sürecin hızlı işletilemediğini dile getiren Metin Memiş, "Sağlık çalışanlarının tümüne yıpranma payı verilmesini istiyoruz." dedi.

Lisans tamamlama konusuna da değinen Memiş, 120 bin sağlık çalışanının bu hak kapsamına alındığını, 80 bin sağlık çalışanının lisans tamamladığını, 40 bin sağlık çalışanının da 2 yıl içinde mezun olacağını belirtti. Memiş, 2015 ve sonrası mezun olanlara da bu hakkın verilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Pavel Ursu ise her yıl 40 milyon kişinin kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine değinerek, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 87,5'inin kronik hastalıklara bağlı gerçekleştiğini dile getirdi.

Kronik hastalıların önleme faaliyetlerine önem gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Ursu, Türkiye'nin tütün kontrolünde başarılı çalışmalara imza attığını, bu konuda da önleme faaliyetlerine ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.

Duygu Yener

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber