Adalet personelinin sorunları...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADALET BAKANLIĞI'NA

Sunulmak Üzere

??????. ADLİ YARGI KOMİSYON BAŞKANLIĞI'NA

Gönderilmek Üzere

?????.. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

???????

Adliyelerde, adalet mekanizmasının karar ve yetkili merciileri tabii Hâkim ve savcılardır. Ancak bu ciddi, önemli, sorumluluk gerektiren görevin yürütülmesi işlemlerini adliyelerde çalışan personeller olarak bizler yürütüyoruz.

Yaptığımız işin ciddiyeti ve önemi dışında, özellikle son zamanlarda UYAP gibi otomasyon sistemleri ile gelişmekte olan adliyelerimizdeki yeniliklere ayak uydurarak ve bu sistemleri layığıyla en iyi bir şekilde kullanan insanlar olarak vasıf ve kalite açısından da üzerimize düşen görevi yerine getirmekteyiz.

Adliyeler artık birer gelenek haline gelen ?yoğun iş yükü? kavramının karşılığı olan yoğun bir iş temposu ve stresli bir iş yükü olan adliyelerde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 99. Maddesinde çalışma saatleri düzenlenmesine rağmen, gerek yaptığımız işin önemi gerekse de ?günlü işler? diye tabir edilen işlerimizin çokluğu nedeniyle, mesai harici akşam ve hafta sonları özel hayatımızı yok sayarak yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Buna bağlı olarak ay sonu mesai cetvelimiz tüm ek mesaimizi kapsamasa dahi hazırlandığında toplam 126 YTL (üst sınır-aylık 50 saat) yapmaktadır. Oysa bazı kurumlarda mesai tavan ücretleri

Örn: Maliye Bakanlığı Personeli (Fazla mesai ücretlerinde E Cetveli 2 bendinden faydalanarak) : 422,50 YTL (üst sınır- aylık 50 saat)

Adliyelerde nöbet hizmetleri ciddi ve düzenli olarak yürütülmektedir. Buna benzer nöbet sistemi ile çalışan diğer kurumlarda; bu çalışmalarının devamında personeline nöbet izni veya nöbet ücreti verilmesine rağmen, bizlerin 2006 yılı içerisinde Hakimler Savcılar Kanununda yapılan değişiklik ve eklenen madde ile kısa bir süre yaptığımız hizmetin karşılığı ödendikten sonra bu hizmet karşılığı ve ödeme kaldırılarak, bu yerine getirmenin karşılığı ve devamı hususunda her ne kadar sayın Adalet Bakanı tarafından kaldırılan nöbet ücretleri yerine bir iyileştirme yapılacağı söylenmiş ise de; ?Yargı çalışanlarına iyileştirme? adı altında yapılan düzenleme sadece Hakim ve Savcılara yapılmış, adalet personeli olan bizler için iyileştirme anlamında herhangi bir düzenleme getirilmemiştir.

Hakim, Savcı ve Adalet Personeli bir bütün olarak çalışmaktadır. Bu durum gözetilmeyerek sadece Sayın Hakim ve Savcılarımıza iyileştirme yapılması, bizleri gerçekten derinden yaralamıştır.

Adalet personelinin maaşı söz konusu olduğunda ise yetkili kurum ve kişilerce; böyle bir iyileştirme söz konusu olması için ?Devlet Memurları Kanunu'nda kökten bir değişikliğe giderek bu eksikliğin giderilebileceği? söylenmektedir. Oysaki bu ifade gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü adalet personelinin maaşının üzerine aldığı adalet tazminatının oranının yükseltilmesi halinde adliye çalışanlarının maaşlarının iyileştirmesi mümkün olabileceği gibi farklı teknik yöntemlerle de bu mümkün olabilir.

Adalet Bakanlığı'nın "Çalışması Devam Eden Kanun Tasarıları" bölümünde;

?Yüksek mahkemeler, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay ve ilçe seçim kurulları, adlî- idarî-askerî yargı, icra müdürlükleri, Türkiye Adalet Akademisi ve Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilâtı ile bağlı kuruluşlarında görevli personelin ekonomik durumlarının, günümüz koşullarına uygun hâle getirilmesi amacıyla 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun öngördüğü hizmet sınıfları ve bulundukları dereceler gözetilerek, bu kurumlarda çalıştıkları sürece daha önce almakta oldukları tazminatlara ek olarak tazminat ödenmesi suretiyle malî durumlarının iyileştirilmesi yönünde hükümler içeren taslak üzerinde çalışmalar devam etmektedir.?

Yukarıda çalışması devam ettiği ön görülen çalışma kısa bir süre için ele alınmış ve çözüm için üzerine gidilen bir tasarı olmaktan çıkmıştır. Ülkemizde bir kurum personeline benzer iyileştirme söz konusu olduğunda ve amaç çözüm olduğunda kısa süreler içerisinde işleme konularak gerekli sonuç alınmaktadır. Oysa bizlerin ek tazminat adı altında ve maddi olarak iyileştirmesi için yapıldığı öne sürülen çalışmanın hiç bir şekilde aktifliği yoktur.

Diğer kamu kurum ve kuruluş maaşlarına baktığımızda iş yüklerinin bizden az olması normal mesaileri haricinde bizler kadar emek ve mesai harcamadıkları halde maaşları adalet personelinden daha fazla olduğunu görmekteyiz. Oysaki,

Adalet Bakanlığı Personeli Adalet Tazminatı : %56 (Üst sınır)

Adalet Bakanlığı 8/2 derecede bir memur (Bekar) : 680 YTL

Maliye Bakanlığı Personeli Özel Hizmet Tazminatı : %72 (Üst sınır)

Adalet Bakanlığı Havuz Geliri: Değişken (Çoğu adliyede 50 YTL civarı)

Maliye Bakanlığı Havuz Geliri (Maaşa direk yansıyan) : 250-325 YTL (13-4. dereceler arası memurların derecelerine göre maaşlarına yansıyan)

Sağlık Bakanlığı Çalışanları: Döner Sermayeden aldıkları ücretlerin maaşları civarında olduğu, normal maaşlarını bu şekilde ikiye katladıkları malumdur.

İş Kur İl Müdürlüklerinde çalışan aday memurun maaşı: 1.000,00 YTL

SSK İl Müdürlüğünde çalışan 7.derecedeki bir icra memurunun ise aldığı maaş: 1.420,00 YTL

İçişlerinde çalışan bir memur : 861 YTL

SSK'da çalışan bir memur : 1.204 YTL

Vergi dairesindeki bir memur : 1.186 YTL

Adalet Bakanlığı gerek merkez gerek taşra teşkilatı için kimi konularda yayınladığı genelgelerle anayasa ve kanunları esas alıp yön gösterirken, adalet personeli olarak maaş ve diğer hususlardaki sıkıntılarımızı anlatan dileklerimize aynı bakanlığın anayasada ve insan hakları evrensel beyannamesinde belirtilen;

Madde 49:

Değişik Fıkra: 03/10/2001 - 4709 S.K./19. md.) Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.

Madde 55:

Ücret emeğin karşılığıdır.

Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi

Madde 23: Herkesin, hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücrete hakkı vardır.

Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.

Kanun maddelerine değinmemesi, göz ardı etmesi gerek kendi içerisinde bir çelişki yaratmaktadır.

Madem herkes kanun önünde eşit ise neden biz diğer kurumlardan daha az maaş almaktayız. Eşit işe eşit ücret sistemi kabul edilmesi gerekmektedir. Gecemizi gündüzümüze katıp çalışır, hafta sonları tatil nedir bilmeden yine adliyeye gidip işlerini bitirmeye çalışırız. Adliye içerisinde yaşadığımız psikoloji hiçbir kurumda yoktur. Gerçekten çok yıpranıyor ve eziliyoruz.

Artık kendimizi tamamen dışlanmış olarak görüyor ve işimizdeki eski heyecanı eski şevkimizi bulamıyoruz. Siz devlet büyüklerinden tek ricamız maaşlarımızın en kısa zamanda ortaya konularak adil bir biçimde önemli oranda artış sağlayacak bir düzenleme yapılmasıdır.

Eğer bu talebimizi haksız çıkaracak dayanaklarınız ve düşünceleriniz varsa bize bu konuda iyileştirme yapmayın o cevap ve dayanaklarınızla bizleri mantıklı bir şekilde ikna edin. Çünkü artık bu durum, maddi zorluğun yanında, psikolojik yaralar da açacak boyutlara ulaşmıştır. Eğer adliyede çalışan personellerin arasında bir istatistik çıkartılsa psikolojik tedavi ve destek görenlerin oranının az olmadığı görülecektir.

Siz devlet büyüklerimizden istediğimiz; ayrımcılık ve diğer memurlara yönelik bir haksızlık değildir. Adalet Bakanlığı personeli olarak maaşlarımızda; kendimize ve ailemize insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayacak, ADALET'li bir iyileştirmedir.

Saygılarımla?

Adı ? Soyadı

Bakanlık Sicil

İmza

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber