BDDK ve SPK başkanı komisyonda sunum yaptı

BDDK Başkanı Akben: - "Milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmalar konusundaki yol haritası Türkiye Bankalar Birliği ve kurumumuz tarafından ortaklaşa çalışılarak belirlenecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2017 22:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
BDDK ve SPK başkanı komisyonda sunum yaptı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu konudaki yol haritası Türkiye Bankalar Birliği ve Kurumumuz tarafından ortaklaşa çalışılarak belirlenecektir." dedi.

BDDK, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bütçeleri Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, yaptığı sunumda, uzun dönemde sürdürülebilir büyümenin ancak güvenli, istikrarlı ve sağlam bir finansal sistemle mümkün olabileceğini söyledi.

İstikrarlı olarak büyüyen bir bankacılık sektörünün ülke ve bölge açısından stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Akben, "Bu çerçevede uluslararası düzenlemelere ve standartlara önem atfeden bir finansal otorite olarak görev yapmaya devam etmekteyiz." dedi.

Bankacılık sektörünün eylül ayı itibarıyla sermaye yeterlilik oranının yüzde 17,2, çekirdek sermaye yeterlilik oranının yüzde 14,4 seviyesinde bulunduğunu ifade eden Akben, söz konusu oranların muadil ülkelere göre çok güçlü olduğunun altını çizdi.

Sektöre ilişkin BDDK'ya ulaşan şikayetler hakkında bilgi veren Akben, bu yılın başından ekim ayının ilk haftasına kadar geçen sürede kuruma 45 bin 273 ihbar ve şikayet ulaştığını bildirdi.

- "Faizsiz finansın payının yüzde 15'e çıkmasını hedefliyoruz"

Faizsiz finans kuruluşlarının faaliyet ve gelişim göstermelerini sağlayacak temel kuralları belirleyecek yasal düzenleme konusunda hazırlıkların devam ettiğini anlatan Akben, "Yeni yasal çerçeveyle faizsiz finansın yüzde 5 olan mevcut payının yakın gelecekte yüzde 15'e çıkmasını hedeflemekteyiz." diye konuştu.

Akben, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığı azaltmak ve sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla milli bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğüne işaret ederek, "Bu konudaki yol haritası Türkiye Bankalar Birliği ve Kurumumuz tarafından ortaklaşa çalışılarak belirlenecektir." ifadesini kullandı.

BDDK'ya genel bütçeden ödenek tahsisi yapılmadığını, giderlerin finansal kuruluşların bilançoları üzerinden hesaplanan katılma payları ile karşılandığını hatırlatan Akben, bu kapsamda BDDK'nın 2018 yılı bütçe büyüklüğünün 450 milyon lira olarak öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

- SPK Başkanı Ertaş'ın sunumu

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise bu yıl küresel ekonomi ve siyasetteki bazı gelişmelerin kurlarda belirsizliklere ve yüksek volatiliteye yol açtığını söyledi.

Ertaş, Türkiye'nin büyüme performansının sermaye piyasalarında da yansımasını bulduğunu dile getirerek, "Küresel yatırımcıların yatırımları artarak devam etmiştir. Bugün itibarıyla BIST, 2017'de yüzde 38'in üzerinde artış göstererek dünyanın en fazla yükselen borsası olmuştur." dedi.

SPK tarafından geçen yıl 350 milyar liralık ihraç izni verildiğini ifade eden Ertaş, bu yılın ilk 10 ayında söz konusu tutarın aşıldığını bildirdi.

Piyasada 220 milyar liralık özel sektör tahvil ve bonosu bulunduğunu anlatan Ertaş, "Bu yılın sonuna kadar sermaye piyasası aracılığı yoluyla sağlanacak finansman tutarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 artarak 500 milyar lirayı geçmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Halen SPK kaydında 484 şirket bulunduğunu dile getiren Ertaş, bu şirketlerin 404'ünün borsada işlem gördüklerini ve piyasa değerlerinin 800 milyar lirayı aştığına dikkati çekti.

Ertaş, SPK'nın, 2018 yılı için 273 milyon lira ödenek teklifinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber