Memurlara ait 1 milyon reçete her ay kargoyla başkente gönderilecek!!!

Haber Giriş : 05 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir taraftan Ankara'nın yetkilerinin yerel idarelere devredilmesi gerektiği belirtilirken, diğer yandan merkeziyetçiliği daha da güçlendirecek kararlara imza atılıyor.

Maliye Bakanlığı ile Eczacılar Birliği'nin aldığı karara göre 20 bin eczanenin reçetesi bundan böyle Ankara'da onaylanacak. Bunun için de memurlara ait ortalama 1 milyon reçete her ay kargoyla başkente gönderilecek.

Reçeteleri Eczacılar Birliği'ne bağlı 200 personel tek tek kontrol edecek. Onayladığı her reçeteden yüzde 1 oranında pay alması beklenen birliğin kasasına bu yolla yıllık 10 trilyon lira gireceği belirtiliyor. Son aşamada da reçeteler yine kargoyla ücreti karşılayacak kuruma gönderilecek. Kurulacak ?Reçete Kontrol Ünitesi' ile memur reçetelerinden yapılan vurgunun önüne geçilmesi hedefleniyor.

15 Temmuz'da başlayacak uygulama öncesi eczacılar farklı görüşler dile getiriyor. Denetime karşı çıkmadıklarını belirten İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, ancak yüz binlerce reçetenin kargo ile Ankara'ya gönderilmesinin kargaşaya yol açabileceğine dikkat çekti. İdealist Eczacılar Derneği ise kargolu kontrolü ve yüzde 1'lik kesintiyi kabul etmediğini kaydediyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, ?Bu konuda yeterli bilgi sahibi değiliz. Ertelensin.? diyor. Bazı eczane sahipleri de, ?Eksiklik tespit edilen reçetelerin tekrar kargo ile bize gönderilerek düzeltilecek olması kargo masraflarını daha da artıracak. Kargoda kaybolan reçetelerin sorumlusu da belli değil.? değerlendirmesinde bulunuyor. Eleştiriler bununla da sınırlı değil. Memur reçetelerinin tek elde toplanmasının kişisel güvenlik açısından sakıncalı olacağı görüşü de ortaya atılıyor. Tartışmanın odağındaki Eczacılar Birliği'nin Başkanı Mehmet Domaç ise şu ana ka-dar reçetelerin yeteri kadar denetlenemediğini söylüyor.

Yılda 1 katrilyon liralık reçetenin onaylanmak üzere Ankara'ya gönderileceği tahmin edilirken Türk Eczacılar Birliği (TEB) bu reçetelerden yaklaşık 10 trilyon lira pay alacak. TEB Başkanı Mehmet Domaç, bu paranın reçete kontrol ünitesinde çalışacak 200 eczacının maaşlarını ve diğer masrafları karşılayacağını ifade ederken İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, yüzde 1 kesintinin çok fazla olduğunu ancak binde 5 gibi bir kesintinin yeterli olacağını belirtti.

Reçete kontrol ünitesinin pilot olarak seçilen 12 ilde devam ettiğini kaydeden Domaç, bu süre içinde ne kadar reçetede uygunsuzluk tespit edildiği hakkında bilgi vermekten kaçındı. Domaç, ?Şimdilik bunu biz de bilmiyoruz. Önce biraz yaygınlaşsın ondan sonra bunu göreceğiz.? demekle yetindi.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, kontrol sisteminin yol açacağı aksaklıklara dikkat çekerek, ?Böyle bir sistem oturmadan İstanbul gibi 5 bin eczanesi olan bir şehirde bu uygulama kaos doğurur.? dedi. TEB tarafından kesilecek yüzde bir payın da çok yüksek olduğunu ifade eden Kaplan, ?Zaten eczaneler yüzde 5-12 kârla çalışıyor. Yüzde bir çok fazla ancak binde 3 gibi bir pay ayrılabilir.? dedi. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da TEB Merkez Heyeti Başkanlığı'na yaptığı başvuruda eczacıların bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadığını belirterek ertelenmesini istedi.

İdealist Eczacılar Derneği Başkan Yardımcısı Kadir Sedat Sofugil, bütün devlet memurlarına ait reçete bilgilerinin tek elde toplanmasının sakıncalı olduğunu söyledi. Uygulamanın iptali için dernek olarak dava açtıklarını kaydeden Sofugil, bilgisayar ortamına aktarılan bu bilgilerin hem art niyetli kişiler tarafından hem de ilaç sektöründeki firmalar tarafından kullanılabileceğini belirterek şöyle konuştu: ?Reçete bilgileri hem kişisel güvenlik hem de istatistik açısından önemli bilgilerdir. Bilgisayar ortamında tek elde toplanan bu bilgiler art niyetli insanlar tarafından rahatlıkla kullanılabilir.?

TEB Başkanı Domaç ise, bu bilgilerin başka kişiler tarafından kullanılmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 20 bin eczane bulunuyor. Maliye Bakanlığı'nın TEB'e bildirdiğine göre eczanelerden ilaç alan kurum sayısı 47 bin. Eczanelerin aylık reçete sayıları ise bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Bir günde yüzlerce reçete alan eczane de var ayda 10 tane alan eczane de. SSK ve Bağ-Kur, elektronik ortamda kendi kurumları tarafından denetim yapıyor. SSK'ya yıllık 46 milyon Bağ-Kur'a da 40 milyon reçete çıkarılıyor. İdealist Eczacılar Birliği Başkan Yardımcısı Sofugil, TEB reçete kontrol ünitesi tarafından denetlenmesi öngörülen reçete sayısının 10 milyon civarında olduğunu ve bu reçetelerin elde denetlenmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber