Asfalt gidiyor, Türk tipi beton yol geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bor ile karıştırılan çimentoya ''Türk tipi çimento'' denilebileceğini belirtti.

Güler, Ege bölgesinde DSİ'nin bir barajını da borlu çimento ile inşa ettireceklerini bildirdi.

Bakan Güler, Elektrik İşleri Edüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bir yoluna, deneme amaçlı olarak bor ile karıştırılan çimentonun dökülmesi nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Bor madeninin her zaman ilgi çekici bir konu olduğunu ifade eden Bakan Güler, borun hem çimentoda kullanılması hem de borlu çimentonun, yolların asfalt yerine betonlanmasında tercih edilmesiyle ilgili yeni bir uygulamayı başlattıklarını söyledi.

Yolların betonla kaplanmasında başarılı olunması halinde asfalt için yurt dışına ödenen paralarda büyük ölçüde tasarruf sağlayacaklarını kaydeden Bakan Güler, şöyle devam etti:

''Hem karayollarında hem de köy yollarında bunu kullanmak istiyoruz. Yolların betonla kaplanması son derece önemli bir konu. Asfalt bildiğiniz gibi çok kısa zaman içinde bozulabilmekte, bunun bakımı büyük masraflara neden olmakta. Biz bu denemeyi yaptıktan sonra başarılı olduğumuz takdirde burada önemli bir kalemi yerli kaynaklarla çözmüş olacağız.

Yaptığımız çalışmalarda, çimentoda bor kullandığımız zaman çimentonun hem mukavemeti artıyor hem de enerji sarfiyatı düşüyor. Dolayısıyla az enerji kullanırsak çevreyi de az kirletmiş olacağız.''

Çimentoya yüzde 10 oranında bor kattıklarını belirten Bakan Güler, ama oranın belli iklime ve şarta göre değişebildiğini söyledi.

Borlu çimento ile yüzde 12-15 civarında enerji tasarrufu sağladıklarını anlatan Bakan Güler şöyle devam etti:

''Bunu barajlarda da kullanacağız. Barajlarda yaptığımız denemeler olumlu çıktı. Şimdi DSİ'nin Ege Bölgesindeki bir barajını borlu çimento ile yapacağız.

Türk tipi çimento diyebiliriz borlu çimentoya... Mukavemeti de artırdığından dolayı deprem kuşağı olan ülkemizde gayet dayanıklı binalar yapılmasına katkıda bulunacak.''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, projeyi, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile Eti Madenciliğin birlikte geliştirdiğini söyledi. Bakan Güler, borlu çimentoyu Afyon ve Karadeniz bölgesindeki yollarda deneme amacıyla kullanabileceklerini de sözlerine ekledi.

11

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber