'İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Örneğin, ülkemdeki Rum vatandaşlarımla ilgili benim bir sorunum yok. Örneğin daha önce el konulmuş olan Rum vatandaşlara yönelik vakıf varlıkları için çıkarmış olduğumuz bir yasayla hepsine bedelleri ödendi veya teslimi yapıldı. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2017 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz'

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Kırmahalle Camisi'nde kıldı.

Yunanistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Başkent Atina'da dünkü temasların ardından Gümülcine'ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını kılmak üzere Kırmahalle Camisi'ne geldi.

Caminin bulunduğu Kırmahalle'ye gelişinde Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile Türk azınlık kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çocuklar tarafından çiçek takdim edildi.

Erdoğan, "Dik dur eğilme Allah seninle" ve "Reis sana canım feda" şeklindeki tezahüratlarla kendisini bekleyen vatandaşları, yanlarına giderek selamladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da cuma namazını Kırmahalle Camisi'nde kıldı.

- Okul ziyareti

Erdoğan, cuma namazının ardından yürüyerek Kırmahalle'deki Celal Bayar Azınlık Ortaokul ve Lisesi'ne geldi. Yürüyüşü sırasında vatandaşlar, Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan, burada Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis, SYRİZA Rodop milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, SYRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ve Okul Müdürü Tünalp Ahmet karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine'de yaptığı konuşmada Yunanistan Parlamentosu'ndaki azınlık vekillerinin iyi çalışması gerektiğini söyledi

Atina ziyaretinin ardından Batı Trakya'ya giden Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine kentinde bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın sözlerinden satır başları:

Yunanistan ile ilişkilerimizin düzelmesine özel önem veriyoruz. Atina'da Papulos ve Çipras ile görüşmeler gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizin düzeltilmesinin yanında sizlerin de haklarınızı konuştuk. Her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa Birliği kurallarının uygulanmasını bekliyoruz.

Rum kökenli vatandaşlarımızın da hayat kalitelerini arttırmak için çalılşmayı sürdürüyoruz. Benzer çalışmaları Yunanistan'dan da beklemenin hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Yunanintan'daki en önemli sorunlardan bir tanesi din adamları sorunudur. Atanmış müftüyle işi ilerletme sorunu var, bunun Lozan'da yeri yok. Biz kendi ülkemizde böyle bir durum yok. Niçin bizim baş müftümüz atama yöntemiyle geliyor? Biz Lozan'ı gündeme getirdiğimizde, Lozan Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir anlaşma değildir, 11 ülke arasındaki bir anlaşmadır. Ege'nin bir kıyısı Türkiye, bir kıyısı Yunanistan, peki Japonya'nın Lozan'da ne işi var? İngiltere'nin ne işi var? 11 ülke Lozan görüşmesine katıldı. Bir güncelleme gerekir. Olaya adalar, karalar meselesi diye bakmaya gerek yok. Eğitim-öğretim meselesi, baş müftülük meselesi... Bizim ülkemizde böyle bir sıkıntı yok. Patrik yurtdışına çıkmak istese, Eyüp Kaymakamlığı'na gitmesi gerekir, ama biz bunu uygulamıyoruz.

Endişeyle, şüpheyle birbirimize bakmanın anlamı yok. Bunları kaldıralım. Birbirimize güvenle bakalım.

Bizim ortak paydamız İslam'dır, Müslüman'dır. Dolayısıyla biz biriz, beraberiz. Yaradılanı, Yaradan'dan ötürü sevdik biz. Birileri bunun aksini iddia ediyorsa, kendisini çekeriz.

Sizden Yunanistan vatandaşı üyesi olmakla Avrupa Birliği'nden yararlanmaktasınız. Elde edeceğiniz başarılar, bizleri gururlandıracaktır. Sizlerin de Batı Trakya'da aynı mantıkla hareket etmeniz Yunanistan ekonomisine katkıda bulunacaktır. Şartlar ne olursa olsun, benim isteğim, birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma içinde olmanız, birbirinize kenetlenmenizdir. Biz sorumluluklarımızın farkındayız, Yunanistan'ın da farkında olduğunu düşünüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir süre önce de Gümülcine'de halka hitap etmişti.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"Daha önce başbakan olarak geldim, şimdi de Cumhurbaşkanı olarak gelmek bana nasip oldu. Siz soydaşlarımla bir arada olmak benim için gerçekten çok ama çok anlamlı."

"Sizler burada, topraklarınızda, kimliğinizde, kişiliğinizde bir varlık mücadelesi verdiniz. Dün Yunanistan Cumhurbaşkanıyla heyetler arası güzel görüşmelerimiz oldu. Sayın Başbakan'la da aynı şekilde güzel görüşmelerimiz oldu. Temennimiz şudur. Bizler büyüklerimizin ifadesiyle komşu diye tanımlanırız. Türkiye ile Yunanistan arasında sizler birer köprüsünüz. Biz sizi böyle görüyoruz. Şu anda Yunanistan parlamentosunda 4 tane milletvekilimiz var. Şimdi bu 4 milletvekilimizin parlamentoda çok şeyler yapması gerekiyor. Sizin sorunlarınızı dile getirmesi lazım. Dolayısıyla orada bazı adımların atılması lazım. Dün ben bazı sorunları dile getirdim. Temennim odur ki, hem sayın Cumhurbaşkanı, hem sayın Başbakan bu sorunları çözerek Yunanistan'daki birliği, beraberliği, dayanışmayı çok daha güçlendirir."

"Örneğin, ülkemdeki Rum vatandaşlarımla ilgili benim bir sorunum yok. Örneğin daha önce el konulmuş olan Rum vatandaşlara yönelik vakıf varlıkları için çıkarmış olduğumuz bir yasayla hepsine bedelleri ödendi veya teslimi yapıldı. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz."

"Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Aynı şekilde Yunanistan da öyledir. AB içerisinde Yunanistan'ın destekleri var. Aynı şekilde NATO'da da biz onları desteklemiştik. Bu dayanışmalarımızı desteklememiz lazım. Şu anda burada sevgili vatandaşlarımın, genç yavrularımızın buradaki görüntüsü çok önemli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber