Din görevlileri, sendikalaşmada diğer tüm kamu çalışanlarını geride bıraktı

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de imam, vaiz, müezzin gibi çeşitli branşlara mensup din görevlilerinin yüzde 91'inden fazlası sendika üyesi oldu.

Memurların sendika kurmasına yasal olarak 1992 yılında izin verildi. Aradan geçen süre içinde memur sendikalarına en çok din görevlileri ilgi gösterdi. 73 bin din görevlisinin yüzde 91'i sendikaya üye oldu. Sendikalaşmada ilk sırayı din görevlileri alırken yüzde 80'le yerel yönetim ikinci, 78'le tarım ve ormancılık işkolu çalışanları üçüncü oldu. Bayındırlık, inşaat ve köy hizmetlerindeki sendikalaşma oranı yüzde 72, basın, yayın ve iletişim hizmetlerinde yüzde 69, büro, banka ve sigorta hizmetlerinde yüzde 57, sağlık ve sosyal hizmetlerde yüzde 56, kültür ve sanat hizmetlerinde yüzde 52, ulaştırmada yüzde 51, enerji, sanayi ve madencilikte yüzde 48 olurken eğitim ve öğretim hizmetlerinde ise 36'da kaldı. Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, sendikalaşmanın din görevlileri arasındaki birlik ve beraberliği artırdığını söyledi. Kamu çalışanları içinde en çok din görevlilerinin mağdur edildiğini ileri süren Yıldız, "Bu nedenle din görevlileri sendikal mücadeleyi bir umut ışığı olarak gördü." dedi. Yıldız, sadece özlük haklarıyla ilgili olarak çalışma yapmadıklarını, dine ve dinî kurumlara karşı hakaret edenlere karşı da mücadele verdiklerini anlattı. Türkiye Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Bilal Eser ise sendikanın din görevlileri tarafından sıkıntılarının çözümü için araç olarak görüldüğünü söyledi.

Bu arada din görevlileri arasında kıran kırana bir sendika savaşı da yaşanıyor. Din hizmetleri iş kolunda Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Diyanet Vakıf-Sen, Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen ve KESK'e bağlı DİVES faaliyet gösteriyor. 2003 yılı rakamlarına göre Türk Diyanet Vakıf-Sen'in 33 bin, Diyanet-Sen'in 32 bin olurken DİVES'in ise üye sayısı bini geçmiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber