Eğitim Bir Sen'den yurt çapında ek ders eylemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2007 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KÜTAHYA EĞİTİM BİR-SEN'DEN EK DERS TEPKİSİ

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Kütahya İl Temsilcisi Hıdır Yıldırım, ek ders ücretlerinin azlığından şikayet etti.

Ek ders ücretlerinin makul bir seviyeye gelebilmesi için valilik önünde basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Kütahya İl Temsilcisi Hıdır Yıldırım, eğitim kurumu yöneticilerinin 6 saat derse girme mecburiyetinin kaldırılması gerektiğini savunarak, "Belleticilik, sınav ve egzersiz görevi idarecilere de verilmeli; ek ders ücreti ödenmesi sağlanmalıdır. Kurumlar ve unvanlar itibariyle ayrım yapılmaksızın eşit miktarda ek ders ücreti alması sağlanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışmasına rağmen kendilerine ek ders ücreti ödenmeyen eğitim çalışanlarının bütününün, ek ders ücreti ödenecekler kapsamına alınması sağlanmalıdır. Hizmetli ve memurlara ek ders ücreti verilmeyecekse mutlaka bir tazminat ödenmelidir. Öğretmenlerin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısı 15 saat olarak eşitlenmelidir. Alanları dışında girdikleri dersler için de ek ders ücretleri ödenmelidir. Master ve doktora yapmış eğitim çalışanları, ek ders ücretlerini yüzde 25 ve yüzde 40 fazla alıyorlardı, artık alamıyorlar. En azından uzman olamamış yüksek lisans ve doktoralı arkadaşlarımızın ek dersleri yüzde 25, yüzde 40 ilavesiyle ödenmelidir" dedi.


DİYARBAKIR EĞİTİM BİR-SEN'İN EK DERS ÜCRETİ PROTESTOLARI

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Yasin Yıldız, ek ders ücretlerinin sembolik duruma düşmek üzere olduğunu söyledi.

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, öğretmenlerin ders ücretleri ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya az sayıda sendika üyesi katıldı. Sendika adına açıklamayı yapan Şube Başkanı Yasin Yıldız, "Ek ders ücretleri, tamamen sembolik duruma düşmek üzere. Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışmasına rağmen kendilerine ek ders ücreti

ödenmeyen eğitim çalışanlarının bütününün ek ders ücreti ödenecekler kapsamına alınması sağlanmalıdır. Hizmetli ve memurlara ek ders ücreti verilmeyecekse mutlaka bir tazminat ödenmelidir" dedi.


SİİRT
ÖĞRETMENLER MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Eğitim Bir-Sen Siirt Şubesi Başkanı Ömer Aslan, öğretmenlerin ders ücretleri konusunda mağdur edildiğini ileri sürdü.

Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir basın açıklaması yapan öğretmenler, taleplerini sıraladı. Topluluk adına açıklamayı yapan Şube Başkanı Ömer Aslan, Bakanlar Kurulu kararınca yapılan mevzuat değişikliğinin kendilerini mağdur ettiğini ifade ederek, "Eğitim Bir-Sen olarak bugün Türkiye genelinde yaptığımız açıklamalarda, ek dersler konusunda yaşanan mağduriyetler ile eğitim kurumlarımızda yardımcı hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımızın sorunlarına çözüm taleplerimizi dile getiriyoruz" dedi.


ELAZIĞ EĞİTİM BİR-SEN'İN EK DERS EYLEMİ

Eğitim Bir-Sen mensupları, ülke genelinde olduğu gibi Elazığ'da da ders ücretleri konusunda yaşadıklarını iddia ettikleri mağduriyeti protesto etmek amacıyla eylem yaptı.

Hizmetli olarak çalışanların çözüm taleplerini seslendirmek ve ek ders ücreti ile ilgili sorunlarını dile getirmek amacıyla PTT Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri, bir basın açıklaması yaptı.

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Yasin Karakaya, eyleme katılan yaklaşık 100 sendika üyesi adına yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin en önemli gelir kaynaklarından biri ek ders ücretleridir. Yakın geçmişte ek ders ücretlerine yönelik gerek Kanun gerekse Bakanlar Kurulu kararı şeklinde mevzuatta bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Ne yazık ki, bu değişikliklerle eğitim çalışanları büyük ölçüde mağdur edildi. Bu mevzuat değişikliği

süreçlerinin her aşamasında Eğitim Bir-Sen olarak, TBMM'nin konuyla ilgili ihtisas komisyonları, siyasi partiler, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak, tasarı ve tekliflerin olumsuz yanlarının kapsamdan çıkarılmasını ve eğitim çalışanları lehine sonuç doğuracak hükümlere yer verilmesini talep ettik. Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası başvurusunda bulunulması da dahil, eğitim çalışanlarının aleyhine sonuç doğuran hüküm ve uygulamaların iptali istemiyle

sürdürdüğümüz mücadelemizi bir kere daha hatırlatmak ve taleplerimizi kamuoyu ve basının önünde tekrarlamak istiyoruz".

Eyleme katılan sendika üyeleri, "Ek ders hakkımız, söke söke alırız" sloganı attıktan sonra dağıldı.


GİRESUN EĞİTİM-BİR-SEN'DEN EK DERS TEPKİSİ

Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen Giresun Şube Başkanı Cemalettin Aydınoğlu, ek ders ücretlerinin makul bir seviyeye gelmesi için yüzde 100 zam yapılması gerektiğini savundu.

Aydınoğlu, sendika üyeleriyle birlikte belediye meydanında yaptığı basın açıklamasında, ek ders ücretlerinin öğretmenlerin önemli gelir kaynaklarından birisi olduğunu belirtti. Son dönemlerde ek ders ücretlerine yönelik yeni düzenlemeler getirildiğini kaydeden Aydınoğlu, bu durumun öğretmenleri ekonomik açıdan mağdur ettiğini ön sürdü.

Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılması gerektiğini savunan Aydınoğlu, "Türkiye'de ek ders ücretleri tamamen sembolik duruma düşmek üzeredir. Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılmalıdır. Eğitim kurumu yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. Belleticilik, sınav ve egzersiz görevi idarececilere de verilmeli, ek ders ücreti ödenmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.


SAMSUN EĞİTİMCİLERDEN EK DERS DÜZENLEMELERİNE TEPKİ

Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen, öğretmenlere yönelik ek ders uygulamalarını protesto etti.

Gazi Caddesi Konak Sineması önünde toplanan bir gurup sendika üyesi pankart açarak, ek ders uygulamasını tepki gösterdi. Sendika adına basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Necmi Macit, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin en önemli gelir kaynaklarından birini ek ders ücretlerinin oluşturduğunu söyledi.

Ek ders ücretlerine yönelik kanun ve Bakanlar Kurulu Kararı şeklindeki mevzuat değişikliklerinin gerçekleştirildiğini dile getiren Macit, "Ne yazık ki, bu değişikliklerle eğitim çalışanları büyük ölçüde mağdur edilmiştir. Bu mevzuat değişikliği süreçlerinin her aşamasında olumsuz yanların kapsamdan çıkarılması için yoğun çaba harcadık. Ek ders ücretleri sembolik duruma düşmek üzeredir. Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılmalıdır" dedi.


BURSA EĞİTİM BİR-SEN'DEN EK DERS EYLEMİ

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi, ek ders ücretlerinin giderek sembolik bir duruma düştüğünü söyleyerek, ücretlerin yüzde 100 oranında attırılmasını istedi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan bir grup Eğitim Bir-Sen'li üye, ek ders ücretlerinin arttırılmasını istedi. Sendika adına bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, "Ek ders ücretleri giderek "sembolik" bir duruma düştü. Makul bir seviyeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılması lazım. Öğretmenlerin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısı 15 saat olarak eşitlenmelidir. Alanları dışında girdikleri dersler için de ek ders ücretleri ödenmelidir. Mastır ve doktora yapmış eğitim çalışanları, ek ders ücretlerini yüzde 25 ve yüzde 40 fazla alıyorlardı, artık alamıyorlar. En azından uzman olamamış yüksek lisans ve doktoralı arkadaşlarımızın ek dersleri yüzde 25, yüzde 40 ilavesiyle ödenmelidir" dedi.

Şeker,"Hastalık veya diğer sebeplerle izinli olan öğretmenin okula gelemediği günkü derslerinin yarısı maaş karşılığı, yarısı ek ders ücreti karşılığı sayılıyordu. Şimdi izinli olduğu günkü tüm dersleri ek ders kabul edilip ücreti kesiliyor. 2 gün mazeretli olarak derse girmeyen bir öğretmenin bir haftalık ek ders ücreti kesiliyor. Bu uygulamadan mutlaka vazgeçilmelidir. Hasta olup izne çıktığımız günkü derslerimiz, neden maaş karşılığı okutulan derslerden değil de, ek ücret karşılığı okuttuğumuz derslerden sayılıyor? Bunun çalışanlara izahı mümkün değildir. Öğrenime ara verilen günlerde, resmi bayram ve tatil günlerinde ya da izinli raporlu oldukları günlerde yerine getiremedikleri ders görevlerinin tümünün ek ders görevinden düşülmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. İşletmelerde meslek eğitimi kapsamında koordinatör olarak görevlendirileceklerde norm kadro fazlası ayrımı yapılmamalıdır. Sınav görevlerine ilişkin sayı sınırlaması kaldırılmalıdır. Sınav komisyonu üyelerine ödenecek ek ders saati sayısı artırılmalıdır" diye konuştu.

ıÜüAçıklamaların ardından Eğitim Bir-Sen'li üyeler sloganlar atarak uygulamaları protesto etti.


KİLİS EĞİTİM-BİR-SEN'DEN EK DERS TEPKİSİ

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Kilis Temsilcisi Bekir Şen, ek ders ücretlerinin azlığından şikayet ederek, "Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılmalıdır" dedi.

Eğitim Bir-Sen Kilis Temsilciliği, ek ders ücretlerinin artırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaptı. Kayıtlı 230 üyesi bulunan sendikanın basın açıklamasına 20 üye katılırken, Kilis İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli 30 polisin güvenlik önlemi alması dikkat çekti.

Eğitim Bir-Sen Kilis Temsilcisi Bekir Şen, eğitim kurumu yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini savunarak, "Belleticilik, sınav ve egzersiz görevi idarecilere de verilmeli; ek ders ücreti ödenmesi sağlanmalıdır. Kurumlar ve unvanlar itibariyle ayrım yapılmaksızın eşit miktarda ek ders ücreti alması sağlanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışmasına rağmen kendilerine ek ders ücreti ödenmeyen eğitim çalışanlarının bütününün, ek ders ücreti

ödenecekler kapsamına alınması sağlanmalıdır. Hizmetli ve memurlara ek ders ücreti verilmeyecekse mutlaka bir tazminat ödenmelidir. Öğretmenlerin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısı 15 saat olarak eşitlenmelidir. Alanları dışında girdikleri dersler için de ek ders ücretleri ödenmelidir. Master ve doktora yapmış eğitim çalışanları, ek ders ücretlerini yüzde 25 ve yüzde 40 fazla alıyorlardı, artık alamıyorlar. En azından uzman olamamış yüksek lisans ve doktoralı arkadaşlarımızın ek

dersleri yüzde 25, yüzde 40 ilavesiyle ödenmelidir" dedi.


BİNGÖL EĞİTİM-BİR-SEN'DEN EK DERS TEPKİSİ

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şubesi'nin ek ders ücretlerine tepki göstermek için Hükümet Konağı önünde düzenlemek istediği basın açıklamasına polis izin vermedi.

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şubesi üyesi 40 kişi, eğitim çalışanlarının ek ders konusunda yaşadığı mağduriyetleri duyurmak amacıyla Hükümet Konağı önünde bir araya geldi. Basın açıklaması yapmak isteyen gruba, polis Hükümet Konağı önünde açıklama yapamayacaklarını bildirerek izin vermedi. Duruma tepki gösteren sendika üyeleri, bu açıklamanın Türkiye genelinde yapıldığını, hatta Milli Eğitim Bakanlığı önünde de aynı açıklamanın yapıldığını söyledi. Polis engeline takılan Eğitim-Bir-Sen üyeleri, daha sonra

Hükümet Konağı önünden ayrılarak, Sanat Sokak'ta basın açıklaması yaptı.

Ek ders ücretleri konusunda eğitim çalışanlarının mağdur edildiğini iddia eden Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Ramazan Çakırcı, bunun giderilmesi için ek ders ücretlerine yüzde 100 zam yapılması gerektiğini ifade etti.

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.


GAZİANTEP EĞİTİM BİR-SEN'DEN EK DERS TEPKİSİ

Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, yakın geçmişte ek ders ücretlerine yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'yla mevzuatta bazı değişikliklerin gerçekleştirildiğini belirterek, durumun eğitim çalışanları büyük ölçüde mağdur ettiğini söyledi.

Ek ders ücretlerine tepki için Eğitim Bir-Sen tarafından Maarif Kavşağı Sinema Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Sendikaya bağlı üyelerin katıldığı basın açıklamasında Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Zekeriya Efiloğlu, son zamanlarda ek dersler ile ilgili alınan kararların eğitim çalışanlarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, "Yakın geçmişte ek ders ücretlerine yönelik gerek Kanun gerekse Bakanlar Kurulu Kararı şeklindeki mevzuatta bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Ne yazık ki bu değişikliklerle eğitim çalışanları büyük ölçüde mağdur edilmiştir. Bu mevzuat değişikliği süreçlerinin her aşamasında Eğitim-Bir-Sen olarak, TBMM'nin konuyla ilgili ihtisas komisyonları, siyasi partiler, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak tasarı ve tekliflerin olumsuz yanlarının kapsamdan çıkarılmasını ve eğitim çalışanları lehine sonuç doğuracak hükümlere yer verilmesini talep ettik" dedi

Başkan Efiloğlu, ek ders ücretlerinin sembolik duruma düşmek üzere olduğunu ifade ederek, "Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılmalıdır.

Eğitim kurumu yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. Belleticilik, sınav ve egzersiz görevi idarecilere de verilmeli, ek ders ücreti ödenmesi gibi birçok konuyla ilgilenilmesi gerekmektedir. Tüm haklarımızı alıncaya kadar sendikal mücadelemiz devam edecek ve sonunda hak mutlaka haklının; çalışanın olacaktır" diye konuştu.


TRABZON EĞİTİM-BİR SEN'DEN 'EK DERS' AÇIKLAMASI

Eğitim-Bir Sen Trabzon Şubesi Başkanı Aslan Balta, öğretmenlerin ek ders yönetmeliğinden kaynaklanan kayıp haklarının iade edilmesi gerektiğini belirterek, bu konudaki mücadelelerinin kararlılıkla süreceğini söyledi.

Trabzon Hükümet Konağı önünde sendika üyesi bir grup ile birlikte basın açıklaması yapan Balta, öğretmenlerin ek ders konusunda yaşadıkları mağduriyetlerle, eğitim kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların sorunlarına çözüm taleplerini seslendirmek için biraraya geldiklerini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin en önemli gelir kaynaklarından birini de ek ders ücretlerinin oluşturduğunu ve bu konuda yakın geçmişte kanun ve mevzuatta bazı değişiklikler gerçekleştirildiğini dile getiren Balta, bu değişiklik ve uygulamaların eğitim çalışanlarını büyük ölçüde mağdur ettiğini ileri sürdü.

Mevzuat değişikliği sürecinin her aşamasında sendika olarak ilgili kurum ve komisyonlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunduklarını, tasarı ve tekliflerin olumsuz yanlarının kapsamdan çıkarılmasını ve eğitim çalışanları lehine sonuç oluşturacak hükümlere yer verilmesini talep ettiklerini hatırlatan Balta, bu konudaki mücadelelerinin hukuki süreç de dahil olmak üzere kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

Öğretmenlerin ek ders yönetmeliğinden kaynaklanan kayıplarının derhal iade edilmesi gerektiğini savunan Aslan Balta, "Bunun yanında öğretmenlerin ek ders ücretleri daha da artırılmalıdır. Öğretmenin bir cebinden alıp ötekine koyma uyanıklığına son verilmelidir. Hastalık veya öğrenime herhangi bir sebeple ara verildiği günler ile resmi bayram ve diğer sebeplerle izinli olan öğretmenlerin okula gelemediği günkü derslerinin tümünün ek ders kabul edilerek ücretinden kesilmesi uygulamasına derhal son

verilmelidir. Ayrıca memur ve hizmetlilerin mali ve sosyal yardımlar sorunları çözülmeli, hizmetlilerin görev tanımlamaları ile ilgili karmaşaya son verilmelidir" diye konuştu.


İZMİR'DE EĞİTİM-BİR-SEN ÜYELERİ, EK DERS ÜCRETİ GENELGESİ'Nİ OYNADIKLARI KEPÇELİ TENCERELİ TİYATRO OYUNUYLA PROTESTO ETTİ

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) İzmir Şubesi üyeleri, Ek Ders Ücreti Genelgesi'ni oynadıkları kepçeli tencereli tiyatro oyunuyla protesto etti.

Konak Meydanı'nda yapılan basın açıklaması öncesi Eğitim-Bir-Sen üyeleri tarafından oynanan "Kaşık Kepçe Aşkı" adlı tiyatro oyununda memurların yaşadığı geçim sıkıntısı anlatıldı. Eğitim-Bir-Sen üyeleri, tiyatro oyununda kullandıkları kepçeleri tencerelere vurarak Ek Ders Ücreti Genelgesi'ni protesto etti. Sendika üyeleri adına bir basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen İzmir Şube Başkanı Abdülrahim Şenocak, eğitim çalışanlarının mağdur edildiğini söyleyerek, "Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev

yapan öğretmen ve yöneticilerin en önemli gelir kaynaklarından birini ek ders ücretleri oluşturmaktadır. Yakın geçmişte ek ders ücretlerine yönelik gerek kanun, gerekse Bakanlar Kurulu kararı şeklindeki mevzuatta bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Ne yazık ki bu değişikliklerle eğitim çalışanları büyük ölçüde mağdur edilmiştir" dedi.

Ek ders ücretlerinin arttırılması gerektiğini savunan Şenocak, "Ek ders ücretleri tamamen sembolik duruma düşmek üzeredir. Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılmalıdır. Öğretmenlerin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısı 15 saat olarak eşitlenmelidir. Alanları dışında girdikleri dersler için de ek ders ücretleri ödenmelidir" diye konuştu.


ORDU EĞİTİM BİR-SEN'DEN EK DERS EYLEMİ

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim Bir-Sen Ordu Şubesi, ek ders ücretlerinin giderek sembolik bir duruma düştüğünü söyleyerek, ücretlerin yüzde 100 oranında arttırılmasını istedi.

Ordu Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan bir grup Eğitim Bir-Sen'li üye, ek ders ücretlerinin arttırılmasını istedi. Sendika adına bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Teşkilatlanma Sekreteri İsmail Çelenk, ek ders ücretlerinin giderek 'sembolik' bir duruma düştüğünü, makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılması gerektiğini belirtti. Çelenk, "Öğretmenlerin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayısı 15 saat olarak eşitlenmelidir. Alanları dışında

girdikleri dersler için de ek ders ücretleri ödenmelidir. Mastır ve doktora yapmış eğitim çalışanları, ek ders ücretlerini yüzde 25 ve yüzde 40 fazla alıyorlardı, artık alamıyorlar. En azından uzman olamamış yüksek lisans ve doktoralı arkadaşlarımızın ek dersleri yüzde 25, yüzde 40 ilavesiyle ödenmelidir. Hastalık veya diğer sebeplerle izinli olan öğretmenin okula gelemediği günkü derslerinin yarısı maaş karşılığı, yarısı ek ders ücreti karşılığı sayılıyordu. Şimdi izinli olduğu günkü tüm dersleri ek ders

kabul edilip ücreti kesiliyor. 2 gün mazeretli olarak derse girmeyen bir öğretmenin bir haftalık ek ders ücreti kesiliyor. Bu uygulamadan mutlaka vazgeçilmelidir. Hasta olup izne çıktığımız günkü derslerimiz, neden maaş karşılığı okutulan derslerden değil de, ek ücret karşılığı okuttuğumuz derslerden sayılıyor? Bunun çalışanlara izahı mümkün değildir. Öğrenime ara verilen günlerde, resmi bayram ve tatil günlerinde ya da izinli raporlu oldukları günlerde yerine getiremedikleri ders görevlerinin tümünün ek

ders görevinden düşülmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. İşletmelerde meslek eğitimi kapsamında koordinatör olarak görevlendirileceklerde norm kadro-norm kadro fazlası ayrımı yapılmamalıdır. Sınav görevlerine ilişkin sayı sınırlaması kaldırılmalıdır. Sınav komisyon üyelerine ödenecek ek ders saati sayısı artırılmalıdır" diye konuştu.

"EĞİTİM ÇALIŞANLARI GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLDİR"

Hizmetli ve memurlar için mevzuat değişiklikleri yapılarak, 'amirin verdiği diğer işleri yapar' ibaresinin kaldırılması gerektiğini de kaydeden Çelenk, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Yardımcı hizmetler sınıfına giren diğer personel olan kaloriferci, bekçi, şoför, aşçı, bahçıvan gibi görev tanımları netleştirilmelidir. Memur ve hizmetlilerin isteği dışında başka yerlerde görevlendirilmeleri engellenmeli, görevlendirildiği takdirde süre 3 ayı geçmemelidir. Hizmetliler gece bekçisi olarak görevlendirilmemelidir. Eğitim çalışanları, güvenlik görevlisi değildir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na uygun olarak çalışma saatleri günlük 8 saati, haftalık 40 saati geçmeyecek şekilde

ayarlanmalıdır. Fazla mesailerde ek ücret ödenmelidir. Hizmetliler sağlıksız ortamlarda çalışmalarından dolayı her yıl düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Maske, eldiven ve koruyucu elbise verilmelidir. Şoförler için günlük, haftalık, aylık yol takip çizelgesi düzenlenmeli ve günlük, haftalık, aylık kilometre sınırı öngörülmelidir. Memur ve hizmetlilerin hizmet içi eğitimden faydalanmaları ve görev tanımlarına uygun hizmet içi eğitime alınmaları sağlanmalıdır. Bilgisayar ve yabancı dil

eğitim kurslarına hizmetli ve memurların da katılmaları sağlanmalıdır. Bakanlık, Merkez İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nde görev yapan şef ve üstü personele ödenen ek ders ücreti şoförlere ve diğer eğitim çalışanlarına da ödenmelidir. Her yıl eğitim ve öğretim yılı başında sadece öğretmenlere verilen Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği, ayrım yapılmadan tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir."

Açıklamaların ardından Eğitim Bir-Sen'li üyeler sloganlar atarak uygulamaları protesto etti.


KAHRAMANMARAŞ EĞİTİM-BİR-SEN'DEN EK DERS ÜCRETİNE ZAM İSTEĞİ

Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Hacı Datlı, öğretmenlere verilen ek ders ücretlerinin adeta sembolik hale geldiğini ileri sürdü.

Datlı, sendika üyeleriyle Özel İdare İş Merkezi önünde yaptığı basın açıklamasında, ek ders ücretlerine en az yüzde 100 oranında zam yapılması gerektiğini ifade etti. Öğretmenlerin en önemli gelir kaynaklarından birinin ek ders ücreti olduğuna dikkat çeken Datlı, yapılan son değişikliklerle ek ders ücretlerinin tamamen sembolik duruma geldiğini öne sürdü. Datlı, "Yakın geçmişte ek ders ücretlerine yönelik gerek kanun, gerekse Bakanlar Kurulu kararı şeklindeki mevzuatta bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Ne yazık ki bu değişikliklerle eğitim çalışanları büyük ölçüde mağdur edildi. Ek ders ücretleri tamamen sembolik duruma düşmek üzere. Ek ders ücretlerinin makul bir düzeye gelebilmesi için mutlaka yüzde 100 oranında zam yapılması gerekir" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.


AYDIN EĞİTİM BİR-SEN'DEN EK DERS TEPKİSİ

Eğitim Bir-Sen Aydın Şubesi Başkanı Mehmet Şirinkaya, geçtiğimiz günlerde ek ders ücretleri konusunda yapılan değişikliklerin öğretmenlere olumsuz yönde etkilediğini belirterek, haklarını almak için sonuna kadar çaba sarf edeceklerini söyledi.

Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sendika üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan Mehmet Şirinkaya, ek ders ücretleri konusunda yapılan kanun değişiklikleri nedeniyle öğretmenlerin hakkının yendiğini söyledi. Basın açıklamasına katılan sendika üyeleri açtıkları pankart ve dövizlerle yeni düzenlenen ek ders uygulamalarına tepki gösterdiler. Bakanlar kurulu kararlarında ve kanunlarda yapılan değişikliklerle eğitim çalışanlarının büyük ölçüde mağdur edildiğini ifade eden Şirinkaya, "Hastalık veya diğer sebeplerle izinli olan öğretmenin okula gelmediği günkü derslerinin yarısı maaş karşılığı, yarsı ek ders ücreti karşılığı sayılıyordu. Şimdi izinli olduğu günkü tüm dersleri ek ders kabul edilip ücreti kesiliyor. İki gün mazeretli olarak derse girmeyen bir öğretmenin bir haftalık ek ders ücreti kesiliyor. Bu uygulamalardan mutlaka vazgeçilmelidir. Hasta olup izne çıktığımız günkü derslerimiz neden maaş karşılığı okutulan derslerden değil de, ek ücret karşılığı okuttuğumuz derslerden sayılıyor? Bunun çalışanlara izahı mümkün değildir. Tüm haklarımızı alıncaya kadar sendikal mücadelemiz devam edecek ve sonunda hak mutlaka haklının, çalışanın olacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber