İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İki kez istifa neleri kapsıyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, 94. maddesine göre Devlet memurları istifa etme hakkına sahip bulunmaktadır. Diğer taraftan 92'inci maddede, iki defadan fazla istifa edenlerin bir daha memuriyete dönemeyeceği hükme bağlanmıştır. Ancak, çeşitli kamu personeli statüleri bulunmakta olup, bu statülerden hangisinin bu kapsama girip girmediği tartışılmaktadır. Konuya ilişkin özel dosyamız için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki kez istifa neleri kapsıyor?

SORU: Merhaba öncelikle verdiğiniz bu hizmetten dolayı sizlere çok teşekkür ederim. Ben bir üniversitede aday memur iken istifa ettim. Daha sonra kadrolu işçiliğe KPSS ile atandım. Çalışırken eğitim fakültesinden de mezun oldum. Şimdi ben işçilikten de istifa etsem KPSS ile öğretmenliğe atanabilir miyim? Çünkü biri aday memurken diğeri de kadrolu işçiyken istifa etmiş olacağım... iki kez istifa ettiğim için tekrar öğretmen olarak atanabilir miyim?

CEVAPLAR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Memurluktan Çekilenlerin Yeniden Atanmaları başlıklı 92 maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler. Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir."
hükmü yer almaktadır.

16.5.1982 tarihinde önceki memuriyet istifalarını kapsar mı?

1- 657 sayılı Kanunun istifaya ilişkin düzenlemesinde sınırlama 12/05/1982 tarih ve 2670 sayılı Kanunun 27 nci maddesi ile getirilmiş bulunmaktadır. Bu tarihten evvelki istifalar istifa sayısına dahil bulunmamaktadır. 2670 sayılı Kanunun yayımı tarihi olan 16.5.1982 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Konuya ilişkin olarak devlet personel, başkanlığı görüşü için tıklayınız.

Aday memur iken yapılan istifaları kapsar mı?

2- Aday devlet memurlarının bu dönemde ettikleri istifa, aday devlet memuru 657 sayılı Kanunun uyarınca istifa ettiğinden, mezkur Kanunun 92 maddesi uyarınca ayrıldığı kuruma dönebildikleri görüş de esas alındığında, aday memurun istifası da 92 madde uyarınca değerlendirilir.

İstifa eden aday memurun geri dönmesi

2914 ve2547 sayılı Kanuna tabii akademik personeli kapsar mı?

3- 2914 sayılı Kanunun tabii çalışan personelin istifası 92 madde de değerlendirilir mi?
657 sayılı Kanunun 92 maddesinde, istifa etmeye getirilen sınırlama, bu kanuna tabi memur olarak çalışmakta iken istifa etmeyi içermektedir. 2914 sayılı Kanuna tabi olup haklarında 2914 ve 2547 sayılı Kanunun hükümleri uygulanan personel, istifa serbestisi bulunmaktadır. Sayı sınırlaması yoktur.

Araştırma Görevlisinin istifası, iki defa istifa etmeme kapsamına girer mi?

İstifa sınırlaması yalnız 657 sayılı Kanuna tabi istifaları içerdiğine ilişkin devlet personel başkanlığı görüşü için bakınız.

4857 sayılı İş Kanununa tabi işçileri kapsar mı?

4- İşçi statüsünde çalışan ve istifa eden kişinin bu istifası 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesinde değerlendirilmez.
657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin D bendinde işçiler hakkında "(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan kişilerdir. Bunlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz."hükmü yer almaktadır.
Bu sebeple işçilikten istifa, 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi hükmü uyarınca, memurlara getirilen sınırlamaya dahil değildir.

KİT (399 sayılı KHK) Sözleşmeli Personeli istifasını kapsar mı?

5- 399 sayılı Kanun hükmünde kararnameye tabi sözleşmeli statüde çalışmakta iken istifa eden ve memur kadrosuna atanan sözleşmeli personeli söz konusu istifası 657 sayılı Kanun 92 nci maddesinde sayıya dahil edilmez.

Devlet memuru KİT'lerdeki sözleşmeli pozisyona geçebilir mi?

Seçim için istifa, sınırlamaya dahil midir?

6- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Ek 7 nci Maddesinde "...Milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçim kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler" denilmektedir.

söz konusu bu hüküm nedeniyle milletvekiliğinden dolayı yapılan istifa sınırlamaya dahil bulunmamaktadır.

SORUYU SORANA CEVABIMIZ

Aday memur iken istifa etmiş olmanız ve 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 97 maddesinde aranılan sürelerin geçmiş olması sebebiyle öğretmen olarak atanmanıza yasal bir engel bulunmaktadır.

İstifa eden memurun kpss girip yeniden yerleştirilmelerine ilişkin olarak devlet personel başkanlığının görüşü için bakınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber