Ziraat Bankası devlete lazım değil

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleştirmenin gerekliliğini anlatırken, Ziraat Bankası'nın da özelleştirilmesi gerektiğini savundu. Devletin bankacılık yapamayacağını, devlet bankalarının tamamının özelleştirileceğini söyleyen Unakıtan, tamamı kamuya ait tek banka olarak kalan Ziraat Bankası için de "Devlete lazım değil" dedi.

HÁLÁ KARŞI OLANLAR VAR:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Antalya'nın Kemer İlçesi'nde düzenlenen Genel İdare Kurulu toplantısına katılan Kemal Unakıtan, "Hükümetimiz üç konuyu halletti. Onun vicdani rahatlığı içindeyiz. Birincisi, milletin parasına sahip çıktık. Milletin iki yakasını bir araya getirdik. İkincisi, vergileri indirdik. Bu hükümet vergileri indiren hükümet oldu. Üçüncüsü de, özelleştirmelerde çok başarılı olduk" dedi. MÜSİAD tarafından hazırlanan "Vergi Mevzuatı, Maliye Politikaları, Milli Emlak ve Özelleştirme Raporu: Tespitler ve Çözüm Önerileri" konusunun tartışıldığı toplantıda, "Halen özelleştirmenin karşısında olanlar var. Özelleştirmeye karşı olanlara inanamıyorum" diyen Unakıtan, "Böylece hem devlet zarardan kurtuluyor hem de işletmeler iş adamlarının eliyle üretimi ve istihdamı artırıyor" diye konuştu.

DEVLET BANKACILIK YAPAMAZ:

"Tüpraş'ı Koç Grubu'na sattık. Kötü mü yaptık" diyen Unakıtan, devlete ait yerlerde verimlilik esasına göre çalışılmasının mümkün olmadığını söyledi. Unakıtan, "Biz performansı kötü diye o işyerinden memuru alıyoruz. Ertesi ay Danıştay göreve iade ediyor. Rekabet için verimlilik esasına göre çalışılmalı" derken, devletin bankacılık da yapmasının da son derece yanlış olduğunu dile getirdi. Unakıtan, "Devlet bankacılık yapamaz. 'Ziraat Bankası devlette kalsın' deniliyor. Ziraat Bankası devlete lazım mı? Lazım değil. Ziraat Bankası da özelleştirilecek" dedi.

10 MÜFETTİŞ GELİYOR:

Devlet bankalarında iş yapmanın zorluğunu anlatan Unakıtan, şöyle konuştu: "Genel Müdür, 'Sayın Bakan en az kredi kullandıran bankalar devlet bankaları. Kredi kullandırıldığında 10 tane müfettiş geliyor. Neden verildiğini, niye verildiğini soruyor' diyor. Arkadaşlar krediyi ne kadar az verirsen ekonomiye o kadar az hizmet edersin. Kararlı idareciler arttı. Ama onlar giderlerse ne olacak? Özelleştireceksiniz. Biz de sorumluluk alacak imzayı atmadan emekli olan bürokratlar var. Bunun için de geçmişte devlet bankaları en az kredi veren bankalardı. Bizim dönemimizde kredi verme oranlarını arttırdık. Ne kadar çok kredi verirsen bu ekonomiye katkı yapar. Halk Bankası ve Vakıflar Bankası da kárlılıkta çok iyi durumdalar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber