İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Araştırma görevlisi başvurularında anabilim dalı sorunsalı !

Üniversiteler tarafından verilen araştırma görevlisi kadro ilanlarında "anabilim dalında yüksek lisans yapıyor şartını" adaylar belgelendiremediklerinden eleniyorlar!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ocak 2019 11:11, Son Güncelleme : 25 Ocak 2019 11:23
Araştırma görevlisi başvurularında anabilim dalı sorunsalı !

Bilindiği gibi, 09 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in "Özel Şartlar" başlıklı 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir. Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır." düzenlemesi yer almaktadır.

Mezkür yönetmelik gereğince, yükseköğretim kurumları tarafından verilen araştırma görevlisi ilanlarında mutlaka lisansüstü eğitimde kaydın devamı artık şart olmuştur.

Bu doğrultuda üniversiteler tarafından verilen araştırma görevlisi ilanlarında bölümlere bağlı alt anabilim dallarında lisansüstü eğitimin şart koşulması halinde adaylar bunu belgelendirmekte oldukça sorunlar yaşanmakta, hatta birçok kişi ön değerlendirme aşamalarında elenmektedir.

Bu konuyu en yakın tarihte gördüğümüz enteresan bir örnekle sizlere anlatalım; Kırıkkale Üniversitesi tarafından 31 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda; "Felsefe Bölümü mezunu olmak. Felsefe Tarihi alanında Tezli Yüksek Lisans yapıyor olmak." şartı yer almıştır.

Söz konusu kadronun ön değerlendirme sonuçlarına Üniversite web sayfası üzerinden baktığımızda; ilgili kadroya 31 adayın başvurduğunu ancak sınava sadece tek bir adayın çağırıldığını görüyoruz.

Bunun sebebi, bu kadroya başvuran adayların çok büyük bir çoğunluğunun Felsefe Tarihi alanında ders alması veya ders dönemini geçip tez çalışmasına bu alanda devam etmesine rağmen, lisansüstü eğitime kayıtlı olduğu üniversite "FELSEFE" anabilim dalı düzeyinde öğrenci alımı için "Felsefe Tarihi" alanında yüksek lisans eğitimi gördüğünü belgelendirememesidir.

Çünkü, kişinin alacağı öğrenci belgesinde "FELSEFE" anabilim dalına kayıtlı olduğu görüldüğünden jüri tarafından adaylar doğrudan elenmiştir.

Olaya üniversite tarafından baktığımızda ise, ilan edilen kadronun bulunduğu anabilim dalına başvuracak adayların o alanda lisansüstü eğitim yapması ve bunu da belgelendirmesi en tabii durumdur. Zira, bu durumlarla karşılaşmamak adına araştırma görevlisi ilanının genişletilerek "Felsefe Bölümü Lisans mezunu olmak. Felsefe alanında Tezli Yüksek Lisans yapıyor olmak" şartı aranması halinde ise Felsefe altında yer alan diğer anabilim dallarında; Bilim Tarihi, Mantık, Sistematik Felsefe, Türk İslam Düşüncesi Tarihi vb. eğitim gören tüm öğrenciler de başvurabilecektir.

Böyle genel bir başvuru ilanında kadro sayısına bağlı olarak sınava çağırılacak adayların kadronun ilan edildiği anabilim dalından farklı alanlarda lisansüstü eğitime devam etmeleri oldukça muhtemel bir durumdur. Bu da ilgili anabilim dalına farklı alanlarda lisansüstü eğitime devam eden adayların atanması sonucunu doğurabilir.

Öte yandan, Kırıkkale Üniversitesi örneği üzerinden tekrar değerlendirildiğinde 31 kişinin başvurduğu bir kadro ilanına yalnızca ve yalnızca tek bir kişinin sınava alınması da rekabeti göz ardı ederek istemeden de olsa kişiye özel kadro açmak durumuna sebebiyet vermektedir.

Dolayısıyla, gerek üniversiteler gerekse kadro ilanlarına başvuran tüm adaylar için oldukça büyük bir sorun haline gelen bu durumun çözümü olarak, adayların kayıtlı olduğu enstitülerden "kadro ilanın çıktığı anabilim dalında" lisansüstü eğitime devam ettiklerini ya da bu alanda tez yazdıklarını belgelendiren ek bir yazı almaları halinde bilim jürilerinin müracaatlarını kabul edeceğini değerlendiriyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber