THY: Sendikanın uzlaşmaz tavrı THY'yi greve sürüklüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, yönetim olarak, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde "olabilecek en iyi teklifi, analizini yaparak, sonuçlarını hesaplayarak ve şirketin ekonomik durumunu dikkate alarak masaya koyduklarını" belirterek, bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceğinin THY yönetiminin değil, sendikanın elinde olduğunu söyledi.

THY genel Müdürü Temel Kotil, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ndeki Basın Odası'nı ziyaret ederek, basın mensuplarına, Hava-İş ile yürütülen 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerindeki son süreci değerlendirdi.

Kotil, 16 Martta başlayan görüşmelerde 60 günlük müzakere ve ara bulucu sürecinin tamamlandığını ve bir anlaşma sağlanamadığını hatırlattı.

Hava-iş Sendikası'nın 112 asıl 3 geçici teklif maddesinin 72 asıl maddesi üzerinde uzlaşma sağlandığını, 40 asıl ve 3 geçici madde üzerinde ise uzlaşılamadığını kaydeden Kotil, sendikanın kabul edilemez tekliflerle geldiğini öne sürdü.

EN İYİ TEKLİFİ SUNDUK

Çalışanların geçmiş toplu sözleşmelerdeki haklarının korunduğunu ve yeni imkanlar sağlandığını ifade eden Kotil, şöyle dedi:

"Biz THY yönetimi olarak olabilecek en iyi teklifi, analizlerini yaparak, sonuçlarını hesaplayarak, şirketin de ekonomik durumuna bakarak masaya koyduk. Geçen hafta son teklifimizi sendikaya verdik. Dünkü Yönetim Kurulu toplantımızda THY yönetiminin en iyi teklifi verdiği tekrar ifade edildi. Durduğumuz nokta bu. Bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceği THY yönetimin değil sendikanın elinde. Hiçbir şirkette, kuruluşta grev temenni edilmez ama THY'nin en iyi teklifi masada ve bununla ilgili çözüm beklenmektedir. 'THY'de grev olur mu, olmaz mı?' sorusunun muhatabı ben değilim sendika yönetimidir.

Sendikanın uzlaşmaz tavrı THY'yi greve sürüklüyor. Grev, kuruma ve ülkeye büyük zararlar verir. Özellikle turizm sezonunda, muhtemel bir grevin yol açacağı olumsuz sonuçlardan en fazla çalışanlar etkilenir.

1991 grevinde yaşananlar ortada. Temennimiz aklıselimin ve sağduyunun

galip gelmesi." Kotil, imkanları zorlanarak, mevcut ücretlere 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yüzde 10, 1 ocak 2008 tarihinden itibaren de yıllık enflasyon oranında ücret artışı teklif edildiğini belirterek, teklifin özellikle ikinci yıl açısından hükümet ile Hava-İş'in üyesi olduğu Türk-İş arasındaki mutabakatın üzerinde olduğunu söyledi.

HAVA-İŞ'İN TUTUMU

Karşılanamayacak taleplere imza atmanın kuruma zarar vereceğini ifade eden Kotil, Türkiye'de verdikleri teklif oranında sözleşme imzalayan bir başka kuruluş olmadığını savundu.

Kotil, THY yönetimin görüşmelerin bir an önce uzlama ile tamamlanması yönünde gayret göstermesine rağmen, toplu iş sözleşmesi sürecini 'psikolojik savaş' olarak niteleyen sendikanın uzlaşmaz bir yaklaşım sergileyerek, hala ilk verdiği teklifte ısrar ettiğini ve bu tavrıyla çalışanları greve zorladığını iddia etti.

THY çalışanlarının kurumu sevdiğini ve özellikle geçen hafta gösterdikleri iyi performans nedeniyle kendilerine teşekkür ettiğini belirten Kotil, şöyle devam etti:

"Amacımız, 21. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin hem çalışanların hem kurumumuzun ortak yararına olacak şekilde, en uygun noktada, bir an önce uzlaşma ile sona erdirilmesi, çalışma arkadaşlarımızın yeni dönem hak ve imkanlardan daha fazla gecikme olmaksızın yararlanmaya başlamaları. Teklifimizi sunduk. İmzaya hazırız.

Ortaklığımız yönetimi elinden gelen çabayı göstermiş, imkanların elverdiği maksimum teklifi yapmıştır." Kotil, şu anda THY'nin yolcu sayısının günlük 70 bine ulaştığını ve bunun 32 bininin iç hatlarda taşındığını belirterek, bunun da THY'nin günde bin otobüs dolusu yolcuyu taşıdığı anlamına geldiğini söyledi.

SABİHA GÖKÇEN İHALESİ

Sabiha Gökçen Havaalanı ihalesini de değerlendiren Kotil, "Çok iyi bir rakama gitti. Bu da bizim havacılıktaki bir şirket olarak çok hoşumuza gitti" dedi.

İhalenin aslında Türkiye'de havacılığın nereden nereye geldiğinin çok güzel bir göstergesi olduğunu ifade eden Kotil, şöyle dedi:

"Sabiha Gökçen 2004 yılı itibariyle atıl bir havalimanıydı. İlk olarak THY orada Ankara'ya günde 2 sefer başlatmıştı. Bu iki seferden sonra bugünkü gelinen konum, havacılığın bir başarısını gösteriyor. Bu, 2003 yılında Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'ın aldığı liberalleşmenin bir sonucu. Türkiye'de havacılık ve havaalanlarında çok ciddi bir yapılanma oluşturdular. Bu aslında Türkiye'deki liberalleşmenin, havacılığın performansının bir sonucudur. Çok mutluluk veren bir rakam gördük.

Alanlara hayırlı olsun. Bu aynı zamanda yatırımcıların havacılığa güvendiklerinin de işareti oluyor. Bu inşallah bir başlangıç olur. Daha büyük yatırımları hep beraber Türkiye'de görmüş oluruz." Sabiha Gökçen'den uçuşlara devam edeceklerini belirten Kotil, ihale sonucunun THY'nin Havacılık Bakım Onarım Merkezi (HABOM) projesini de olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber