Telekom'un dakika ücretlendirmesine Yargıtay'dan sarı ışık

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karaman'da yaşayan emekli matematik öğretmeni Abdülcevat Can, Türk Telekom'un saniye yerine dakika hesabına göre uyguladığı kontör tarifesinden haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla açtığı davada hukuk mücadelesi veriyor. Yerel mahkemenin içtihatları gerekçe göstererek reddettiği dava, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, verilmeyen bir hizmet için ücretlendirme yapılması halinde, bu hizmetin 'ekonomik ayıplı' sayılacağının kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Türk Telekom'un abonelerinden tarifeye göre dakikada 8.1 Ykr ile 13.6 Ykr arasında ücret aldığını belirten Can, "Bir saniye görüşmekle bir dakika görüşmek arasında fark yok. Telekom'un dakika içinde kullanılmayan sürelerden yıllık 360 milyon YTL ile 1 milyar YTL arasında haksız para kazandığını tespit ettim. Bunun önüne geçmek için dava açtım" dedi. Can, yerel mahkemenin Türk Telekom lehine verdiği kararı Temmuz 2006'da temyiz etti. Yargıtay'a başvuran Can, uygulamanın Tüketici Yasası'na aykırı olduğunu, bunun ayıplı hizmet sayılması gerektiğini ileri sürdü.

Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi 2007 Mart tarihli kararında, yerel mahkemenin ret kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesini istedi. Yargıtay bozma nedenini şöyle açıkladı:

Beş saniye de 1 kontör

"Mahkemece davacı iddiaları üzerinde durularak uygulanan tarife ve dayanaklarının getirilmesi, tarifeler üzerindeki devlet denetiminin nasıl gerçekleştiğinin araştırılması, gerçekten bir kontör 60 saniye veya benzeri bir zaman dilimine göre ücretlendirme öngörülmesine rağmen, 5 saniye gibi çok kısa görüşmelerde dahi 1 kontöre denk gelen tam ücretlendirme ve dolayısıyla gizli ücretlendirme yapılıp yapılmadığının açıklığa kavuşturulması ve diğer benzeri GSM operatörlerindeki uygulamalar da gözetilerek böyle bir kontör/saniye esasına göre ücretlendirmenin teknik olarak mümkün olup olmadığı hususunda uzman bilirkişi incelemesi de yaptırılarak uygun bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi bozma nedenidir. Bu nedenlerle hükmün davacı yararına bozulmasına karar verildi."

Karar, iki ay önce yerel mahkemeye ve taraflara tebliğ edildi. Öger Telekom'a ait Türk Telekom, yerel mahkemenin kararında ısrarcı olması gerektiğini savunarak bozma kararına itiraz etti. Abdülcevat Can'ın sunduğu dosya halen Karaman 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüşülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber