Akademisyen vekile kolaylık: Meclis'te görevli oldukları dönem akademik bekleme süresi olarak sayılacak

Haber Giriş : 17 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akademik şartları yerine getiren milletvekillerinin Meclis'te görevli oldukları dönemin de akademik bekleme süresi olarak sayılması yasayla kabul edildi

TBMM, son çalışma gününde akademisyen milletvekillerine 'kolaylık' yaparak, milletvekilliği döneminde 'akademik bekleme' süresinin işletilmemesini kararlaştırdı. TBMM'ye doçent olarak giren bir milletvekilinin beş yıllık görev süresi sonunda profesör olabilmesinin önü açıldı. TBMM Genel Kurulu'nda dün bütçe ile ilgisi olmayan yasa maddelerinin ayıklanmasını düzenleyen yasa, değişiklikler yapılarak kabul edildi.

İlgisiz olmasına karşın yasaya AKP Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz ve Faruk Çelik tarafından verilen önergeyle eklenen düzenlemeye göre, öğretim üyesiyken milletvekili seçilen veya bakan olarak görevlendirilenlerin bu görevleri boyunca geçirdikleri süre 'akademik bekleme' süresinden sayılacak. Buna göre doçent unvanıyla seçilen bir milletvekili yasama görevi süresi içinde gerekli şartları yerine getirirse profesör olabilecek.

Bu çerçevede lisansüstü eğitim görenlerden herhangi bir nedenle kadroları ile ilişkileri kesilmiş olanların yükseköğretim kurumlarındakiöğretim
elemanı kadrolarına sınavsız ve kadro sınırlamasız atanmalarına olanak tanıyan düzenlemeden vazgeçilmiş olundu.

Tercihli emeklilik
Verilen bir önerge ile de yasanın 'Emekli Sandığı'na bağlı görevlerinden ayrılanlara, isteğe bağlı olarak Emekli Sandığı iştirakçisi olma hakkı sağlayan' maddesi 'mali yükün hafifletilmesi' gerekçesiyle yeniden düzenlendi. Buna göre, en az 10 yıl çalıştıktan sonra memurluktan çıkarılmış olanlar ile herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, yasanın yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde başvurmaları ve ayrıldıkları kadronun emeklilik kesenekleri ile kurum karşılıklarını Emekli Sandığına ödemeleri" halinde, 'isteğe bağlı istirakçi' statüsü kazanacak.

Özelleştirme işsizi kurtuluyor
AKP ile CHP'nin verdiği bir başka önerge ile de 1997 yılından itibaren yapılagelen özelleştirme uygulamaları nedeniyle işsiz kalanların sıkıntıları giderildi. Özelleştirme sonrası işsiz kalanlar geçici personel statüsünde istihdam edilecek. Ayrıca, özelleştirme uygulamaları nedeniyle kıdem tazminatı alamayanların mağduriyeti giderilerek bu kişilerin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvurmaları halinde hak ettikleri tazminatlarının ödenmesi hükme bağlandı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber