Topbaş geleceğin İstanbul'unu anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un yönetimine bir dönem daha talip olma konusunda, "Bir idealimiz var. Partim devamımı öngörürse, İstanbullular karar verirse, benim şu anda hedef koyduğum bazı projeleri bitirmem lazım" dedi.

İstanbul'un Ulaşım Master Planını bitirdiklerini belirterek, "2012 yılına geldiğimizde İstanbul, 250 kilometre raylı sisteme ulaşmış, 3.

Boğaz köprüsü belki bitmiş, kara yolu ve deniz yolunu en iyi kullanan kent olacak" dedi.

Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un ulaşım sorununa ilişkin yaptıkları çalışmaları anlatarak, şöyle devam etti:

"İstanbul'un Ulaşım Master Planını bitirdik. 2012 yılına geldiğimizde İstanbul, 250 kilometre raylı sisteme ulaşmış, 3. Boğaz köprüsü belki bitmiş, kara yolu ve deniz yolunu en iyi kullanan kent olacak.

Planlarımızı bitirdik, sistemimizi, haritamızı önümüze koyduk. Şu andan itibaren bunlar adım adım gidiyor. 2012 hedefinde İstanbul, 250 kilometre raylı sisteme ulaşmış, ulaşımda ciddi rahatlıkların hissedildiği bir süreci yaşayacak. Daha sonra raylı sistem 562 kilometreye varacak." İstanbul'un ulaşım sorununu projelerle çözdüklerini kaydeden Topbaş, "Şu anda inşaatlarını yaptığımız işlerle bunun rotasına girdik. 2012'de bir rahatlama hissedilecek. Her kavşak bittiğinde bunu anlıyoruz zaten.

2012'de metroları 250 kilometreye ulaşmış bir İstanbul olacak" dedi.

İstanbul'un boğaz köprülerinin büyük bir değer olduğuna işaret eden Topbaş, "İstanbul'un köprülere ihtiyacı var. Bu bir gerçek. İki yaşam alanının birbiriyle irtibatını koymanız gerekiyor. Bunu yaparken araziye, çevreye saygılı olmak durumdayız. Bu, yeşil alanları, ormanları, doğayı tahrip etmeyecek tarzda olmalı" diye konuştu.

İstanbul'a 3. köprünün hükümetin uluslararası ölçekte düşündüğü bir köprü olduğunu vurgulayan Topbaş, "Marmaray var, asrın projesi.

Doğu-batı aksında saatte 150 bin yolcu taşıma kapasiteli. İstanbul'un önemli ihtiyacını karşılayacak. Buna paralel kendi raylı sistemimizi yeniliyoruz. Bir tüp geçiş daha olacak lastik tekerlekli araçlar için.

Yenikapı-Çatladıkapı noktasından girecek ve Harem'in hemen arka tarafından çıkacak. Onun kentin diğer trafik aksına entegrasyonuyla ilgili tünel bağlantı yollarına ilişkin ve tarihi yarımadada trafik yoğunluğunu getirmeyecek şekilde çalışmalar yapıyoruz." Leonardo Da Vinci'nin Haliç için tasarladığı yaya köprüsü projesini de anımsatan Topbaş, "Ayrıca Leonardo köprüsü var. Daha önce tasarlanmış.

Haliç'in her iki yakasındaki yaya geçişini sağlayacak bir sistem olarak bunu da değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Topbaş, İstanbul'un her noktasına metroyla gidebilmeyi hedeflediklerini belirterek, "İstanbul'u adeta demir ağlarla örüyoruz. Bunu yaparken yüzeyde de kara yollarıyla ilgili kavşaklar, tüneller, tünel yollar, alt geçitler yapıyoruz. Deniz işletmeciliğinde de çok ciddi hamle yaptık" diye konuştu.

TRAFİK DENETİMİ YERELLEŞMELİ

Trafik denetiminin yerelleşmesini istediklerini de ifade eden Topbaş, trafik kontrolünü almak istediklerini, bunun hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi.

Kentin ulaşımda önemli bir sorunu olan otoparklarla ilgili de çalışmalarının bulunduğunu belirten Topbaş, değnekçi olayının yüzde 90 oranında bittiğini, kurdukları İspark adlı şirketin kazancıyla da otopark inşaatlarına başlandığını anlattı.

Ayrıca, metroyu kullanan insanların araçlarını bırakacakları transfer merkezleri kuracaklarını kaydeden Topbaş, 120-125 bin araç kapasiteli transfer merkezleri oluşturacaklarını söyledi.

Ulaşım için kaynak yaratmada bazı gayri menkulleri değerlendirmek istediklerini de anlatan Topbaş, şöyle devam etti:

"Bir takım gayrimenkullerimizi değerlendirmeye kalktığımız zaman birileri hemen yargıya giderek durdurmayı hedefliyor. İETT arsamızı satmış olsaydık, parası kasamıza gelseydi... 1 katrilyon 156 trilyon kasamıza cash para girecek ve ben ben ulaşımda kullanacağım. Bunu engellemek bu kente ne demektir? Vatandaşlarımız zaten bunu değerlendiriyor. İş yapacağız."

"BUNU BEN BİTİRMELİYİM"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ihtisasını ve bilgisini kendisini yetiştiren kente aktarmaya çalıştığını belirterek, "Birileri (Nereden başarısız olurlar? Nereden sıkıntıya giderler? Nereden kaybederler? Nereden biz buraları bir daha ele geçiririz?) diye hesapları bıraksın. Bunu kim iyi yapıyorsa yapsın. Bu kent kazansın.

Ülke kazansın. Böyle bir mantığın olması lazım" dedi.

Haşim İşcan'ın belediye başkanı olarak bir geçit yaptığını ve minnetle anıldığını hatırlatan Topbaş, kendisinin de iyi niyetini ortaya koyarak, İstanbul'u dünyayla yarışır hale getirmek istediğini söyledi.

"İstanbul'un yönetimine bir dönem daha talip misiniz?" sorusuna da Topbaş, şöyle yanıt verdi:

"Bir idealimiz var. Partim devamımı öngörürse, İstanbullular karar verirse, benim şu anda hedef koyduğum bazı projeleri bitirmem lazım.

Niçin bitirmem lazım? Maalesef yeni gelenin, önceki projelerden bazılarını hayata geçirmeyip, kendi dönemini anımsatacak bir takım eserlere gitme anlayışı olduğu için bazı şeyler yarım kalabilir. Ben 2012 hedefi koyuyorsam, metroda ve kent ulaşımında. '22.5 katrilyon

yatırım' diyorsam, 'bunu ben bitirmeliyim' diye düşünüyorum. Demeliyim ki 'söylediğimi yerine getirdim şu noktalarda'... Hedeflerimiz budur. Bu fırsatı İstanbullu verdiği müddetçe, edindiğim bilgileri, mesleki kabiliyetimi ve bütün heyecanımı bu kente harcamaya hazır olduğumu ifade ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber