Hülle atamalar üniversitelerarası yapılmaya başlandı!

Üniversitelerde görevde yükselme sınavını bypass ederek yapılan hülle atamalar artık kurumlar arası yapılmaya başlandı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Eylül 2019 14:04, Son Güncelleme : 21 Eylül 2019 20:33
Hülle atamalar üniversitelerarası yapılmaya başlandı!

Bildiğiniz üzere, 17 Ağustos 2016 tarihinde "Üniversitelerde Hülle Atamalar Engellenmeli" başlıklı haberimizde; üniversitelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesinde aranan süre şartı ile asgari lisans mezunu olma şartını taşıyan adayları Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Sekreteri kadrolarına sınavsız atadıktan birkaç ay sonra, ilgilileri boş Şube Müdürü kadrolarına sınavsız yani kamuda "HÜLLE ATAMA" dediğimiz yöntemle atadıklarını, bu tarz atamaların yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olabilecek, kendini yetiştirmiş, dinamik adaylar yerine liyakatten uzak, temsil yeteneği, bilgi ve deneyimi olmayan torpilli kişilerin yönetici kadrolarına getirdiğine dikkat çekmiştik.

Aradan geçen üç yıla yakın sürede bu uygulama azalması gerekirken o kadar çok yaygınlaşınca hülle atamaların mevzuata aykırılık teşkil ettiği Sayıştay Raporlarına dahi girmeye başladı. (Uludağ Üniversitesindeki hülle atamalar Sayıştay Raporuna Girdi)

Ancak, üniversitelerin iç uygulaması olarak bilinen hülle atamalar artık üniversitelerin birbirleri arasında da yapılmaya başlandı. Bunun en somut ve yakın tarihteki örneği, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Balıkesir Üniversitesi arasında gerçekleşti.

Balıkesir Üniversitesinde Şef kadrosunda görev yapan bir memur İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri görevine naklen atandıktan kısa bir süre sonra tekrar eski kurumuna Şube Müdürü olarak sınavsız atanmıştır. Böylelikle, Balıkesir Üniversitesi memurunu başka bir kurumda üst kadroya taşıyıp kendisine Şube Müdürü olarak sınavsız atayabilmiştir.

Kimsenin pek umurunda olmadığı kariyer, liyakat ve etik değerler göz ardı edilerek başta İzmir Katip Çelebi Üniversitesi personeli olmak üzere her iki üniversitenin personelinin motivasyonunu düşüren bu tip atamaları engellemek amacıyla "Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nde düzenlemeye gidilmesi artık zorunlu hale gelmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber