Döner sermaye ile işletilen hastaneler, hastaların ilaçlarını ve tahlilleri şişiriyorlar

Haber Giriş : 19 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Döner sermaye ile işletilen hastaneler adeta para basıyor.Bu hastanelerin kazancından çalışanlar pay alıyor. Bir doktorun döner sermayeden ayda 30 milyar lira bile aldığı oluyor

ROCHE'UN, SSK'ya pahalı ilaç satması ile başlayan tartışmalar, sağlık sektöründeki çarpıklıkları tek tek ortaya çıkarmaya başladı. Bunlardan birisi de devlet hastanelerindeki döner sermaye uygulaması. Döner sermaye ile işletilen toplam 704 hastanedeki döner sermaye harcama miktarı 1 milyar 933 milyon dolar. Bu miktarın 1.1 milyar doları devlet hastanelerinde, 833 milyon doları da 50 üniversite hastanesinde harcanıyor. Döner sermaye ile işletilen hastaneler, harcamanın artması için de hastaların alması gereken ilaçları, yapması gereken tahlilleri şişiriyorlar.

70 doktorun kurduğu Tıp Kurumu Derneği Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer, ?Döner sermaye ile yönetilen hastanelerde, hizmet kabartması denilen durum yaşanıyor. Yani, hastanın 5 adet tahlil yaptırması gerekirken, 20 tahlil birden veriliyor. Zaten doktorlar, bu tahlilin, çok özel durum olmazsa sadece 5 ya da 6 sonucuna bakarak, teşhisini koyuyor' dedi.

Harcanan fazla para da döner sermaye sistemi ile profesörden hizmetlisine kadar herkese dağıtılıyor. Bir profesörün ayda 30 milyar liraya kadar döner sermaye payı alabiliyor. Şimdi bu durum, maaşının 3 katına kadar sınırlandırılıyor ama döner sermaye sistemi, sağlık harcamasını suni olarak şişiren bir sistem olarak, sağlık sektörünün geleceğini tehdit ediyor' dedi.

Üçer, SSK hastanelerini de döner sermaye sistemine geçirme çalışması olduğunu belirterek, ?Sadece parası olanın tedavi olabileceği bir durum yaratılacak' diye konuştu. Üçer, ?Döner sermaye sistemi, hastadan daha çok para almayı teşvik ediyor. Çünkü, devlet doktoruna az maaş veriyor' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber