Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yeniden Meclis gündeminde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu, 22. Dönemde Genel Kurulda görüşülemediği için kadük olan ve bu dönem Hükümet tarafından yenilenen 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısını yarın görüşecek.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, geçen yasama döneminde kadük olan ve bu dönem yenilenen tasarının görüşme yöntemini, yarınki toplantıda karara bağlayacaklarını söyledi.

Komisyonun, TBMM İçtüzüğünün 77. maddesinde geçen dönem yapılan değişikliği dikkate alarak, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerden sonra, geçen döneme ait rapor ve metni benimseyebileceğini anlatan İyimaya, tasarının yeniden görüşülmesinin de gündeme gelebileceğini kaydetti.

Adalet Komisyonu, 1957 yılından beri uygulanan Türk Ticaret Kanununu yürürlükten kaldıran, AB'nin ticaret hukukuna ilişkin müktesebatını Türk hukukuna uyumlaştıran, teknolojik gelişmelerin ticaret hukukuna etkileri konusunda çağdaş düzenlemeler içeren 1535 maddelik tasarıyı 18 Nisan 2007'de benimsemiş, ancak tasarı TBMM Genel Kurulunda ele alınamamıştı.

Komisyon gündemine yeniden gelen tasarıdaki bazı düzenlemelere göre, her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek

Anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) izin alınacak. SPK'dan izin almadan para toplayanlara, 6 aya kadar hapis cezası verilecek.

Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilecek.

Tasarının kabul edilmesi durumunda, yolcu taşımacılığı açısından geleneksel alışkanlıklar terk edilecek, çağdaş düzenlemeler benimsenecek.

Yolcular, gemi kazalarında tazminat alma hakkına kavuşacak. Deniz kazalarında kurtarma ve yardım faaliyeti yapılırken, çevre de korunacak.

İskenderun'da "Ulla" gemisinin neden olduğu olayların önlenmesi amacıyla, hacizli Türk veya yabancı bayraklı gemilerin "vaktinden evvel" satılmaları olanağı getirilecek.

Sigorta hukuku alanında da yeni düzenlemeler getiren tasarıya göre, meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişilerin düzenleyeceği sözleşmelerle ilgili olarak, "sorumluluk sigortaları" kavramı, Türk hukukuna ilk defa girecek. Zarar gören, uğradığı zararı doğrudan sigortacıdan isteyebilecek.

Hayat sigortası konusunda, AB'ye uygun yapılan yeni düzenlemeye göre, sigorta yatıranlar, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren 15 gün içinde sözleşmeden vazgeçebilecek.

Sigortalının sözleşmeyi sona erdirme süresi, 3 yıldan 1 yıla indirilecek.

Ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenecek; kanuni, ana para ve temerrüt faizi hakkında, ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek.

Ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere kamu tüzel kişilikleri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılacak.

Kooperatif, ticaret şirketi sayılacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde, kayıtların elektronik ortamda sunulabileceği bir bilgi bankası kurulacak.

Haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicilerin korunmasına ilişkin düzenlemeler getiren tasarıya göre, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, sahte belge asarak haksız rekabet yaratanlara hapis cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber