Eğitim Hastanelerinde Artık Uzman Hekim Çalıştırılmayacak

Sağlık Bakanlığı Tababet Uzmanlık Yönetmeliğinde bugün yaptığı değişiklik ile eğitim ve araştırma hastanelerinde uzman hekim istihdam edilmesi uygulamasına vermiştir. Buna göre başta Ankara, Adana ve İstanbul Numune eğitim ve araştırma hastaneleri olmak üzere 31 adet eğitim ve araştırma hastanesindeki 2000'e yakın uzman hekim artık araştırma hastanelerinde görev yapamayacaktır. Uzman hekim istihdam edilmeyecek eğitim ve araştırma hastanelerinin tam listesi, bu hastanelerde şu an çalışan uzman hekimlere ne olacağı ve diğer ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 14 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan yeni düzenlemeye göre eğitim ve araştırma hastanelerindeki hizmetler her birimde bir şef, iki şef yardımcısı ve hizmetin özelliği, birimin iş hacmi göz önünde tutularak yeterli sayıda başasistan bulunarak yürütülecektir.

Bugünkü resmi gazetede yayımlanan değişiklik ile ayrıca eğitim ve araştırma hastanelerindeki eğitim dışı faaliyetler de artık birim şefleri tarafından planlanamayacaktır.

Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki Uzman Tabipler Ne Olacak?

Yönetmelikte bu konuya ilişkin düzenleme geçici 3. maddede yapılmıştır. Buna göre eğitim ve araştırma hastanelerindeki uzmanlar, 5 ve 6. hizmet bölgelerinin öncelikle D hizmet grubu illerinde (olmaması halinda sırasıyla C, B ve A hizmet grubu illerde) bir yıl çalışma şartı getirilecektir. Bir yıl çalışanlara herhangi bir sınava girmeksizin başasistan kadrolarına atanacaktır. Bu işlem bir defaya mahsus yapılacaktır.

"Geçici Madde 3 ? Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde çalışmakta iken 26/10/1994 tarihli ve 22903 sayılı Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliği veya Personel Dağılım Cetveli çerçevesinde Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde branş itibari ile istihdamı mümkün olmayan uzman tabiplerden Bakanlıkça yapılacak duyuru üzerine başasistan olarak atanma talebinde bulunanların başasistan kadroları, bir defaya mahsus olmak üzere, bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesinin (d), (e) ve (f) bentlerindeki şartlar aranmaksızın ve kadro imkanlarına göre kendileri adına tefrik edilir. Kadro sayısının yeterli olmaması halinde branşına göre hizmet puanı yüksek olan personele öncelik tanınır. Bu personel Ek madde 1 in son fıkrasındaki hükümlere göre fiilen 1 yıl görev yaptıktan sonra tefrik edilen başasistanlık kadrosuna atanır. Atama işlemleri, gerekçeleri gösterilmek kaydıyla başhekimlerce yapılan plana göre, böyle bir plan olmazsa Bakanlıkça hizmet puanına göre 2 dönem halinde gerçekleştirilir. Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde çalışmakta iken 26/10/1994 tarihli ve 22903 sayılı Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliği veya Personel Dağılım Cetveli çerçevesinde Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde branş itibari ile istihdamı mümkün olmayan uzman tabiplerden aynı klinikte başasistan olarak atanacak birden fazla personel bulunması halinde toplam sayının en fazla yarısı 2 nci döneme ertelenebilir.

Başasistan olarak atanmak üzere talepte bulunmayan personel hakkında bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır. Kadroları kaldırılan uzman tabipler Bakanlıkça yapılan duyuru üzerine il içinde ve "D" ve "C" hizmet grubu illerde 5'er tercihte bulunur. İl içi atamalarda bu Yönetmeliğin 18, 19 ve 20 nci maddelerine göre geçerli mazereti olan personel öncelikle değerlendirilir. Tercihte bulunan personel hizmet puanına göre, bulunmayanlar ise Bakanlıkça resen atanır.

Başasistan olarak atanmak üzere talepte bulunmasına rağmen, kadro sayısının yeterli olmaması nedeniyle atanamayan, süresi içerisinde göreve başlamayan veya vazgeçen personel hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibariyle başasistanlıkta 9 yılını dolduran personel, ek madde I'in son fıkrasındaki hükümlere göre fiilen bir yıl uzman tabiplik yaptıktan sonra bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız 3 yıllığına başasistanlık kadrosuna atanabilirler."

"Başasistan Olabilmek İçin Gereken Nitelikler

Ek Madde 1 ? Başasistan olabilmek İçin;

a) İlgili dalda uzman olmak,

b) Kamu görevlileri için, terfiine engel hali bulunmamak,

c) Açıktan hizmete girebilmek için, kamu görevlisi olabilme niteliğini taşımak,

d) Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen yabancı dillerden birisinde, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Doçentlik Dil Sınavında (ÜDS) başasistanlık sınav ilanı tarihi itibariyle son beş yıl içinde 100 üzerinden en az 60 puan almış olmak ve yabancı dil belgesini başasistanlık sözlü sınavından en az üç gün önce ibraz etmiş olmak,

e) Başasistan olmak istenilen daldaki yayınlarından uzman olarak geçirilen her yıl başına EK-3'de belirtilen kriterlere göre en az 10 ve üzerinde puan aldığı, Başasistan Sınav Komisyonu tarafından tespit edilmiş olmak,

f) Başasistan Sınav Komisyonu tarafından yapılacak sınavda başarılı olmak.

Başasistan sınav komisyonu; branşlar itibariyle Klinik şefi, Klinik şef yardımcısı, Profesör ve Doçentler arasından Bakanlıkça belirlenen 3'er kişiden oluşur. Komisyonlar her sınav için yeniden oluşturulur. Açılan kadro sayısına göre, aynı branşta il veya hastane ölçeğinde birden fazla komisyon oluşturulabilir.

Sınavda başarılı olan uzman tabibin başasistanlık kadrosu kendisi adına tefrik edilir. Kadrosu tefrik edilen personel, 6 ve 5 inci hizmet bölgesinin "D" hizmet grubunda, yıllık izin ve mazeret izinleri süreden sayılmak kaydı ile fiilen bir yıl görev yaptıktan sonra tefrik edilen kadrosuna atanır. Bu bölgelerde Genel Yönetmeliğin Ek-1 inci maddesindeki süre kadar daha önce görev yapmış olan personel ise 4 ve 3 üncü hizmet bölgelerindeki bir il'e aynı usul ve süre ile atanır. Kadrosu tefrik edilen uzman tabiplerin atanacağı illerin belirlenmesi sırasında, 1 ve 2 nci hizmet bölgeleri hariç, D hizmet grubu illerde personel karşılama oranına göre Bakanlıkça belirlenen sayılarda kadro açılır. "D" hizmet grubunda personelin branşına uygun kadro bulunmazsa sırası ile "C-B-A" hizmet grubundan kadro belirlenir. Personelin tercihleri alınarak, kura ile atamaları yapılır. İhtiyaç duyulması ve Bakanlıkça uygun görülmesi halinde ilgili branşta profesör veya doçent unvanını almış olanlar başkaca bir şart aranmaksızın, sınavsız olarak başasistan atanabilirler"


YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Tababet Uzmanlık Yönetmeliğinin 20 nci Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

14.9.2004 tarihli yeni düzenleme

"22/5/1974 tarihli ve 14893 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Tababet Uzmanlık Yönetmeliğinin 28/4/2001 tarihli ve 24386 sayılı Yönetmelikle değişik 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "... ve uzman ..." ibaresi, aynı fıkranın, "Birimdeki eğitim dışı faaliyetler birim şefleri tarafından planlanarak yürütülür." şeklindeki ikinci cümlesi ve dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "... ve uzman ..." ibaresi ile aynı maddenin son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır."

Eski Düzenleme

"Eğitim Kadroları
Madde 20- (Değ. R. Gaz. :28.04.2001) Kurumlarda aynı ana dalda birden fazla asistan yetiştiren birimler bulunması halinde, birim şefleri arasından ilgili ana dalda tıpta uzmanlık eğitiminde koordinasyonu sağlamak üzere Bakanlık ve ilgili kuruluşlarca 3 yıllığına koordinatör şef görevlendirilir. Süresi biten koordinatör şef tekrar görevlendirilebilir.

Koordinatör şefler, o bölümdeki eğitim ve araştırma faaliyetlerinden ve birimler arasındaki koordinasyonundan birinci derece sorumlu olup, her yıl sonunda o yıla ait eğitim, araştırma ve çalışma faaliyetleri ile gelecek yıla ait yıllık eğitim, araştırma ve çalışma planlarını kurum amirine teslim eder.

Her birimde bir şef, iki şef yardımcısı ve hizmetin özelliği, birimin iş hacmi göz önünde tutularak yeterli sayıda başasistan ve uzman bulunur. Birimdeki eğitim dışı faaliyetler birim şefleri tarafından planlanarak yürütülür. Bu konulara ilişkin koordinasyon kurum amirince sağlanır.

Yataksız eğitim kurumlarında, şef, şef yardımcısı, yeteri kadar başasistan ve uzman bulunur. Genel ve özel dal eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim verilmeyen alanlarda laboratuvar uzmanları ile konsültan uzmanlar bulunur.

Kurumlara uzman ve konsültan uzman olarak atanacakların seçimleri Eğitim Planlama ve Koordinasyon Kurulları tarafından mülakatla yapılır. "


Sağlık Bakanlığına Bağlı Eğitim Hastaneleri

İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Beyoğlu Prof. Dr. N. Reşat Belger Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hast. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Süleymaniye Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Bakırköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Yedikule Göğüs Hast. ve Göğüs Cer. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Heybeliada Göğüs Hast. ve Göğüs Cer. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Bakırkör Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Baltalimanı Kemik Hast. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Dr. Muhittin Ülker Acil Yard. ve Trv. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Atatürk Göğüs Hast. ve Göğüs Cer. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hast. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Refik Saydam Hıfsızzıhha Merkezi Başkanlığı

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hast. ve Göğüs Cer. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Sağ. ve Hast. Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber