Sezer, yolsuzluk raporlarını artık hükümete gönderiyor

Haber Giriş : 22 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Hükümeti'nin yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığı, Cumhurbaşkanlığı'nda ?tavır değişikliği'ne sebep oldu.

Cumhurbaşkanlığı, kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili hazırladığı raporları, hükümet yerine ?direkt' savcılığa göndermekten vazgeçti. Çankaya, 57'nci Hükümet döneminde ortaya çıkan ?güven bunalımı' sonrası özellikle kamu bankaları ile ilgili hazırlanan raporları, teamüllerin dışına çıkarak doğrudan savcılığa göndermeye başlamıştı. Cumhurbaşkanı Sezer'in ?gereği yapılmadığı' için hükümeti atladığı belirtilmişti. Ancak, AK Parti döneminde hazırlanan raporların tamamı önce Başbakanlık'a yollanmaya başlandı. Bu tavır değişikliği hükümet kanadında, ?Cumhurbaşkanı, hükümetin yolsuzlukla mücadele konusundaki kararlılığını görüyor.? şeklinde yorumlanıyor.

Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), ismi ve statüsü, yoğun olarak 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde kamuoyu gündemine girdi. Demirel, görevde bulunduğu sırada DDK'yı ?yolsuzlukların üzerine giden bir kurum' olmaktan çok, ?sorunların çözümü için proje üreten bir merkez' olarak kullandı. DDK bu tarihlerde, eğitim, sağlık, kamu yönetimi, devlette yeniden yapılanma ve güvenlik konularında ?öneri' paketleri hazırlardı. Yine aynı dönemde DDK'nın Susurluk olaylarını araştırması istenmiş; ancak Demirel, ?Bu kurum sadece denetler, soruşturamaz.? cevabını vermişti.

Ecevit döneminde hükümet köşk ilişkileri bozulmuştu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in göreve gelmesinden sonra DDK farklı bir yapıya büründü. Kurumun görev tanımı ve çalışma yöntemleri baştan aşağı değişti. DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti döneminde Sezer, müfettişlerini ilk olarak kamu bankalarının hesaplarını inceletmek için görevlendirdi. Cumhurbaşkanı'nın bu kararı Çankaya-hükümet ilişkilerinin bozulmasına sebep oldu. Sezer'in ?gereği yapılmadığı' gerekçesiyle hükümeti devre dışı bırakarak DDK raporlarını ?direkt' savcılığa göndermesi, ekonomik krizin başlama sürecini hızlandırdı. Yaşanan güven bunalımı sonrası Sezer, bu tarihten itibaren müfettişlerin hazırladığı tüm raporları direkt yargıya yollamaya başladı. DDK, 58 ve 59. AK Parti hükümeti döneminde de incelemelerini sürdürdü. Ancak raporlar bu kez önce savcılığa değil Başbakanlığa gönderilmeye başlandı. Yakın tarihte hazırlanan, Türk Patent Enstitüsü (TPE), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (RTÜK), Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHEÇEK) ve Rekabet Kurumu ile ilgili raporlar gereğinin yapılması için hükümete gönderildi.

Sadece denetleme yetkisi var

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun diğer denetim organlarından farklı bir yapısı bulunuyor. DDK, cumhurbaşkanının uygun gördüğü kurumlarda incelemelerde bulunabiliyor. Ancak DDK'nın yetkileri ?denetim' ile sınırlı olduğu için ?soruşturma' yapılamıyor. Konunun adli makamlara intikali sonrası ?soruşturma' sürecinde bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu yüzden DDK hazırladığı raporları gereği için hükümete gönderiyor. Hükümet, rapordaki tespitler doğrultusunda yeni bir denetim mekanizması işletiyor ya da dosyayı savcılığa gönderiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber