Memurun kadro derecesinin düşük olması emekli aylığını etkiler mi?

Memurun emekli aylık ve ikramiyesinin hesaplanmasında hangi kriterler dikkate alınır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ocak 2022 10:12, Son Güncelleme : 26 Ocak 2022 15:13
Memurun kadro derecesinin düşük olması emekli aylığını etkiler mi?

Memurların unvanlarına göre kadro dereceleri bulunur, ancak öğrenim durumlarına göre intibakları yükselir ve intibak durumuna göre emeklilik işlemleri yapılır.

Emeklilik /EGM personeliyim ve 23/12/1992 girişliyim. Askerlik borçlanması yaptım 2 yılı aşkın SSK'lı özel sektör hizmetim var. Teknisyen yrd kadrosundayım ve ön lisans mezunuyum. Kadro derecem 5, emeklilik derecem ise 1/4 . Kadro derece ilerlemem yedi yıldır olmuyor. Bu normal mi? Ayrıca %48 engelliyim.

5434 sayılı Kanuna tabi memurların emeklilik işlemlerinde öğrenim durumları ve öğrenim durumlarına göre görev yaptıkları süre ve yükseldikleri derece ve kademe ile görev unvanları emekli aylık ve emekli ikramiyesi hesaplamasında dikkate alınır.

Kadro derecesinin düşük olması, memurun yükselebileceği derece ve kademeyi etkilemez. Yüksekokul mezunu olan memurun görev unvanı, teknisyen yardımcısı, hizmetli, aşçı, şoför, memur, veri hazırlama kontrol işletmeni vb. gibi olsa da bu kişiler hizmet sürelerine göre 1 inci derecenin 4 üncü kademesine kadar yükselirler ve yükseldikleri derece ve kademe esas alınarak emeklilik işlemleri tesis edilir. Memurların öğrenim sürelerine göre göreve başlama ve yükselebilecekleri derece ve kademeler 657 sayılı Kanunun 36 ncı madde hükmünde gösterilmiştir.

Ancak, yüksekokul mezunu da olsa yardımcı hizmetler sınıfındaki memurlar için ek gösterge bulunmaz. Temennimiz, ek gösterge çalışmalarında bunun da dikkate alınması olacaktır.

Ayrıca, memurların görev unvanlarına, öğrenim durumlarına, hizmetlerine, işçi, esnaf gibi çalışılmış hizmetlerine göre kadro derecesi, emekli keseneğine esas aylık derece ve kademesi, kazanılmış hak aylık derece ve kademesi gibi 3 ayrı intibak ve kadro derecesi uygulaması bulunmaktadır.

Kadro derecesi; Memurun görev unvanı ile direkt bağlıdır. Memur için kadro derecesi 5, veri hazırlama kontrol işletmeni için kadro derecesi 3, Teknisyen Yardımcısı için kadro derecesi 5, Şef için kadro derecesi 3, Şube Müdürü ve üst unvanlar için kadro derecesi 1 gibi.

Kazanılmış hak aylık derecesi ve kademesi; Memurlun tahsiline göre memurluk hizmeti, mesleği ile ilgili geçmiş olan işçilik, esnaflık gibi hizmetleri ve yine kazanılmış hak aylık derecesinde değerlendirilmesi gereken diğer süreler gibi memurun ek gösterge almasını sağlayacak veya tahsiline göre yükselebilecek derece ve kademeyi belirtir. Bu durum ön lisans dahil yüksek öğrenim görenler için azami 1 inci derecenin 4 üncü kademesidir. Lise mezunları için 3 üncü derecenin 8 inci kademesidir (sicil notundan dolayı ilave kademe olduğunda ise 2 nci derecenin 6 ncı kademesidir).

Emekli keseneğine esas aylık derece ve kademesi; Memurun, işçi, esnaf, memurluk hizmetlerinin tamamı üzerinden yine tahsiline göre yükselebileceği derece ve kademeyi ifade eder. Ancak, bu şekilde yükselinen derece ve kademenin ek göstergesi verilmez. Örnek; işçi, esnaf memurluk hizmetleri ile birlikte yüksek okul mezunu bir kişi 1 inci derece 4 üncü kademeye gelmiş olsun, ancak bu kişinin kazanılmış hak aylığı ise 2 nci derecenin 3 üncü kademesinde kalsın. Bu durumda bu kişi 2200 ek gösterge değil, 1600 ek gösterge alır.

Bu bağlamda 5434 sayılı Kanuna tabi memurlar için; Bugün için yardımcı hizmetler sınıfı için ek gösterge yoktur. Teknisyen Yardımcısı unvanı da yardımcı hizmetler sınıfındadır.

Yüksekokul mezunu olmanız nedeniyle, kazanılmış hak aylık dereceniz işçilik süreniz hariç 1 inci dereceye gelmiş ise, ek gösterge çalışmalarında yardımcı hizmetler sınıfı için de ek gösterge verilmesi sağlanır ise, 1 inci derece için belirlenen ek göstergeden yararlanmanız mümkün olacaktır.

Sonuç olarak, görev unvanınızın kadro derecesinin 5 olması, sizin emekli aylık ve emekli ikramiye tutarını etkilemeyeceğini, emeklilikte işlemlerinizin yüksekokul mezunu olmanız nedeniyle yükseldiğiniz derece ve kademeden yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Yani, verdiğiniz bilgilere göre emeklilik işlemleriniz 1. derecenin 4. kademesi esas alınarak yapılır. Ancak ek gösterge yardımcı hizmetler sınıfında olmanız nedeniyle verilmez. Ek gösterge verildiği takdirde de 1. derecenin 4. kademesi için belirlenecek olan ek gösterge uygulanır ve bu durumda emekli aylık ve emekli ikramiyenizde artış sağlanmış olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber