Kamu-Sen de Uzlaştırma Kuruluna başvuracak

Haber Giriş : 02 Ekim 2004 02:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur, yüzde 10'luk zammı Uzlaştırma Kurulu'na götürdü

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yüzde 10'luk zam ve dağılış biçimini yeterli görmeyen Memur-Sen ve KESK, kararı Uzlaştırma Kurulu'na götürdü. Kamu-Sen ise pazartesi günü başvuracak.

Yaklaşık 2,5 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşme maratonu, dün sabah saat 05.00'e kadar süren son toplantıyla tamamlandı. 15 gündür süren görüşmelerde sendikalarla Kamu İşveren Kurulu, özlük haklarıyla sosyal konularda mutabakata vardı. Böylece yetkili konfederasyonlar, iki yıl sonra ilk kez toplu görüşmelere ortak biçimde imza attı. Ancak konfederasyon başkanları, tutanağın zamlarla ilgili maddesine şerh koydu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, zam oranlarının, bugünkü koşullarda, bütçe imkanları içinde verebilecekleri en son oranlar olduğunu vurguladı.

Hükümetin yüzde 10'luk teklifi, bütçeye 3,9 katrilyon lira ek yük getirecek. Toplu görüşme tutanağında 2005 Ocak ve Temmuz dönemlerinde yapılacak zammın kümülatif yüzde 10 olacağı belirtildi. Bu zammın da en yüksek maaşlı gruplara yüzde 8, en düşüklere de yüzde 12 şeklinde uygulanacağı vurgulandı.

1991'den sonra memur olanlar bir üst dereceye

Basına kapalı görüşmelerde Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Maliye bürokratlarına, "Siz kendi maaşlarınızı düşünüyorsunuz. Memurlar arasındaki makas hep bu yüzden açıldı." sözleriyle sert tepki gösterdi. Zam paylaşımı dışında toplu görüşmelerden başarıyla çıktıklarını ifade eden Aksu, "Bu yıl ilk kez bir mutabakata vardık." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da artış yapılırken düşük ücretle yüksek ücret arasındaki uçurumun giderilmesini istediklerini aktardı. Ancak hükümetin nasıl bir hesap yaptığını anlayamadıklarını dile getiren Akyıldız, şöyle konuştu: "Kendi yaptığımız hesaplamada, üst düzey memurların yüzde 4,9, ama en düşük memur maaşının 25,6 zam alması söz konusu olacaktı. Ne yazık ki siyaset, bürokrasinin esiri oldu." KESK Başkanı Sami Evren ise hükümetin, IMF ve Dünya Bankası'nın çizdiği istikrar programı çerçevesinde davrandığını ileri sürdü. Toplu görüşmelerde en ciddi kazanımlardan birini Diyanet işkolu çalışanları aldı. Diyanet-Sen'in çabalarıyla, Başbakan Yardımcısı Şahin, sayıları 10 bini bulan vekil imamlara kadro verilmesi için hükümete teklifte bulunmayı kabul etti. Ayrıca din görevlilerinin, ebelerin ve posta dağıtıcılarının hafta sonu ve bayram tatillerine ilişkin izin sıkıntılarının giderilmesi için de anlaşıldı.

Hükümetle memur sendikaları arasında imzalanan tutanağın hayata geçirilmesiyle 1991'den sonra göreve başlayan kamu çalışanları, herhangi bir şart aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilecek. Böylece 800 bin memur, 15-30 milyon lira arasında ekstra zam alacak. Ayrıca hükümet, kamu görevlilerinin aldığı disiplin cezalarının affı için yasal düzenleme yapacak. Yüz kızartıcı suçlar sebebiyle verilen disiplin cezaları kapsam dışında bırakılacak.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, Yüksek Hakem Kurulu başkanı ve 4 üniversite öğretim üyesinden oluşan 'Uzlaştırma Kurulu' toplanacak. Kurul, 5 gün süreyle yapacağı çalışmaların ardından hazırlayacağı raporu Bakanlar Kurulu'na iletecek. Memur maaş zammına ilişkin son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber