İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur Yargılamasında Süreç

Memur ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmasındaki süreç 4483 sayılı Kanunla belirlenmiştir. Süreci öğrenmek isteyenler için, memurlar.net editörleri tarafından 4483 Sayılı Kanuna göre hazırlanan ve izin vermeye yetkili merciler, ilgililerin bu görevlerini yerine getirmelerinde izlenecek yol, memurların itiraz hakları ve benzeri hususlara içeren özel bir dosya yayımlıyoruz. Dosyayı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN İLE BU KANUNUN UYGULANMASI

Bilindiği gibi 4 Şubat 1329 tarihli Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat ?Geçici? Kanun olmasına rağmen ?Sürekli? hale dönüşmüş, Türk Hukukunda 90 yıl yürürlükte kalmıştır. Burada ele almayacağımız bazı sakıncaları/eksiklikleri nedeniyle 4483 sayılı kanun bu kanun yerine yürürlüğü konmuştur.

Bu çalışmada; 4483 Sayılı Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili merciler ile diğer ilgililerin bu görevlerini yerine getirmelerinde izlenecek yolu ile memurların itiraz hakları ve benzeri hususları ortaya koymak için Kanunu maddeler halinde irdelenecektir. Her maddenin altına YORUM başlığıyla ilgili madde hakkındaki düşüncelerimiz belirtilmiştir. Kanun maddeleri için yapılan yorumlar memurlar.net sitesine ait olup, farklı yorumların da yapılabileceğini belirtmekte fayda görüyoruz.

Amaç

Madde 1-Bu Kanunun amacı, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili mercileri belirtmek ve izlenecek usulü düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 -Bu Kanun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır.

Görevleri ve sıfatları sebebiyle özel soruşturma ve kovuşturma usullerine tabi olanlara ilişkin kanun hükümleri ile suçun niteliği yönünden kanunlarda gösterilen soruşturma ve kovuşturma usullerine ilişkin hükümler saklıdır.

Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali genel hükümlere tabidir.

Disiplin hükümleri saklıdır.

YORUM;

Kanunun amacı tanımlanırken; kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar tabirini kullanılmış; kamu görevlilerinin işledikleri suçlar ile kamu görevleri asarında illiyet bağı bulunan fiillerin yasa kapsamında olduğu ortaya koyulmuştur. Böylece kamu görevlileri görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı yasa kapsamına dahil olacak, görevlerinden kaynaklanmayan fiilleri nedeni ile isnat edilen suçlar için bu yasa kapsamında değil genel hükümler doğrultusunda haklarında işlem tesis edilecektir. Böylece yasanın uygulanabilmesi için kişinin memur veya diğer kamu görevlisi olması, suç işlemesi ve bu suçun görevinden kaynaklanan bir fiili nedeniyle olması gerekir.

Diğer taraftan bu kanunun kimlere uygulanacağı Kapsam Başlıklı 2. Madde de belirtilmiştir. Yasa metninde ?Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlileri? ifadesi kullanılmış ve bunlar hakkında yasanın uygulanacağı belirtilmiştir.

1982 Anayasasının 128. Maddesinde ?Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.? hükmü yer almaktadır. Dikkate edilirse Anayasanın bu hükmü ile 4483 sayılı kanunun 2. Maddesinde ki hüküm örtüşmekte olup, kanunda Anayasa hükmünde yer alan Kamu İktisadi Teşebbüsleri ifadesi çıkarılmış bulunmaktadır. Böylece KİT personeli kanun kapsamı dışına çıkarılmıştır. Diğer taraftan KİT lerin personel rejimiyle ilgili 399 sayılı KHK'nin 11-d maddesinde yer alan ?Görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı teşebbüs genel müdürü ve yönetim kurulu üyeleri hakkında takibat yapılabilmesi için ilgili Bakanın izni alınması şarttır.? Hükmü ile teşebbüs genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri bu kanun kapsamına alınmıştır.

Diğer taraftan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesinde; kamu hizmetlerinin memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle yürütüldüğü, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlerin ise bu Kanunun uygulanmasında memur sayıldığı, diğer taraftan bunun dışında genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayıldığı hüküm altına alınmış olup; bu çerçevede Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli bir görev yapan ve bu göreve devamlı görev yapmak üzere atanmış olanlar memur sayılmaktadır.

4483 sayılı kanunu 2. Maddesinde belirtilen ?diğer kamu görevlileri? ile ilgili olarak; Devlet Memurları Şikayet ve Müracaatları hakkındaki yönetmeliğin Diğer Kamu Görevlileri Başlıklı 15. Maddesinde yer alan ?Bu Yönetmelik hükümleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında sayılan kurumlarda çalışan sözleşmeli ve geçici personel; aynı Kanunun ek geçici 12, 13 ve 14 ncü maddeleri kapsamına giren personel; ek geçici 9 ncu maddede sayılan kurumlarda çalışan memurlar ile sözleşmeli ve geçici personel hakkında da uygulanır. Birinci fıkra kapsamına giren ve memur olmayan personelin bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara aykırı şikayet ve müracaatları hakkında tabi oldukları mevzuat hükümleri uyarınca işlem yapılır.? Hükmü dikkate alındığında; Kadro karşılığı çalıştırılan sözleşmeli personelin, 4483 sayılı Kanuna tabi olduklarını, Kadro karşılığı olmaksızın çalıştırılan sözleşmeli personelin ise, (657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre) özel bir meslek bilgisine ve uzmanlığa gerek gösteren geçici ve zorunlu durumlarda sözleşme ile göreve getirilmesi, ?zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere. geçici işlerde çalıştırılmaları? nedeniyle 4483 sayılı Kanuna tabi olmadıkları söylenebilir.

Diğer yandan 657 Sayılı Kanunun Ek geçici 12 maddesinde belirtilen Tiyatro, Opera,Bale sanatçıları orkestra personeli, 13. Maddesinde belirtilen Belediye Opera ve tiyatroları, şehir ve belediye konservatuar ve orkestrası görevlileri, 14. Maddesinde belirtilen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve üyeleri ile 657 Sayılı Kanunun Ek geçici 9.maddede sayılan kurumlarda çalışan memurların, sözleşmeli personel ve geçici personelin diğer kamu görevlileri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

İzin vermeye yetkili merciler

Madde 3 - Soruşturma izni yetkisi;

a) İlçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında kaymakam,

b) İlde ve merkez ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında vali,

c) Bölge düzeyinde teşkilatlanan kurum ve kuruluşlarda görev yapan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında görev yaptıkları ilin valisi,

d) Başbakanlık ve bakanlıkların merkez ve bağlı veya ilgili kuruluşlarında görev yapan diğer memur ve kamu görevlileri hakkında o kuruluşun en üst idari amiri,

e) Bakanlar Kurulu kararıyla veya bakanlıkların merkez teşkilatında görevli olup ortak kararla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında ilgili bakan, Başbakanlık merkez teşkilatının aynı durumdaki personeli hakkında Başbakan,

f) Türkiye Büyük Millet Meclisinde görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri ve yardımcıları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı,

g) Cumhurbaşkanlığında görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri hakkında Cumhurbaşkanı,

h) Büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında İçişleri Bakanı,

i) İlçelerdeki belde belediye başkanları ve belde belediye meclisi üyeleri hakkında kaymakam, merkez ilçelerdeki belde belediye başkanları ve belde belediye meclisi üyeleri hakkında bulundukları ilin valisi,

j) Köy ve mahalle muhtarları ile bu Kanun kapsamına giren diğer memurlar ve kamu görevlileri hakkında ilçelerde kaymakam, merkez ilçede vali,

Yokluklarında ise vekilleri tarafından bizzat kullanılır.

Yetkili mercilerin saptanmasında, memur veya kamu görevlisinin suç tarihindeki görevi esas alınır.

Ast memur ile üst memurun aynı fiile iştiraki halinde izin, üst memurun bağlı olduğu merciden istenir.

YORUM;

Madde metninde de görüldüğü gibi hangi makamın kimler hakkında izin vermeye yetkili olduğu açıkça belirtilmiştir. Memur görev yerini değiştirmiş olsa bile suç tarihindeki görevi esas alınarak yetkili mercii belirlenecektir. Örneğin, suç işlediği iddia edilen bir memur suçu Milli Eğitim Bakanlığında A ilinde çalıştığı bir dönemde işlediği, ancak naklen geçiş yaptığı Kredi Yurtlar Kurumunda çalıştığı bir dönemde durumun tespit edildiğini varsayalım. Bu durumda isnat edilen suç MEB'da görev yaptığı dönemde ortaya çıktığı için izin vermeye yetkili makam da A ilinin valisi olacaktır.

Diğer taraftan alt mercie ait olan bir yetkiyi üst merci kullanabilecek midir? Örneğin ilçedeki bir memur için kaymakam yerine vali izin verebilir mi? Kanununda bunun açık bir şekilde izin vermeye yetkili merciler belirtildiği için bunun mümkün olmadığı kanaatindeyiz. Diğer taraftan Danıştay 1.Dairesinin 17.04.2000 gün ve E.2000/29, K.2000/59 sayılı kararında ??. üst mercilerin alt mercilere ait izin yetkisini kullanabileceklerini kabul etmenin olanaklı olmadığına? karar vermiştir. Aynı şekilde bakanlık il teşkilatında çalışan bir memur için de bakan değil vali izin vermeye yetkili makam olarak kabul edilecektir.

Olayın yetkili mercie iletilmesi, işleme konulmayacak ihbar ve şikâyetler

Madde 4 - Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikâyet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikâyette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.

Diğer makam ve memurlarla kamu görevlileri de, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini ihbar, şikayet, bilgi, belge veya bulgulara dayanarak öğrendiklerinde durumu izin vermeye yetkili mercie iletirler.

Bu Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar veya şikayetlerde kişi ve/veya olay belirtilmesi zorunludur.

Yukarıdaki fıkraya aykırı bulunan ihbar ve şikayetler, Cumhuriyet başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmaz ve durum, ihbar veya şikayette bulunana bildirilir.

YORUM:

Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında ön inceleme yapılabilmesi için öncelikle cumhuriyet savcıları yada diğer memur ve kamu görevlilerinin kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini;

İhbar; yani 3. Kişilerin bir suç işlendiğini yetkili makama bildirmesi; Şikayet; memurun işlediği suçtan zarar gören kişinin yetkili makama durumu bildirmesi, Her hangi bir bilgi ya da belgeye ulaşma; amirlerin ya da diğer kamu görevlilerinin suç işlendiğini gösterir bir belge ya da bulguya ulaşmaları, veya yapılan bir denetimde müfettişlerin ya da denetlemeye yetkili görevlilerin doğrudan doğruya suç oluşturan bilgi ya da belgeleri tespiti ile Medya yada benzeri yollarla İzin vermeye yetkili makamın durumu öğrenmesi gerekir.

Böyle bir durumun cumhuriyet başsavcıları tarafından öğrenilmesi halinde; cumhuriyet başsavcıları toplanması gereken delilleri ivedilikle (acil) toplayarak ve kaybolması ihtimali olan delilleri tespit ederek başka hiçbir işlem yapmadan (örneğin suçun faali olduğu iddia edilen kişinin ifadesini almadan) durumu yetkili makama bildirir ve soruşturma yapıla bilmesi için ön inceleme ister. Aynı şekilde diğer kamu görevlileri de suç işlendiğini ortaya koyacak bilgi belge ve bulguları izin vermeye yetkili makama gönderir.

Örneğin bakanlık taşra teşkilatı bünyesinde bir il müdürü kendisine ulaşan memurları hakkındaki bir ihbar ya da şikayetle ilgili olarak durumu izin vermeye yetkili merci olan valiye bildirir. Yetki valide olduğu için il müdürü, başkaca bir işlem yapmadan valinin talimatıyla hareket eder. Ancak, altında çalışan memurların disiplin amiri olduğu için, il müdürünün disiplin yönünden işlem tesis etme hakkı saklıdır.

Diğer taraftan kanun yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması gerektiğini, ihbar ve şikayetlerde kişi ve/veya olayın belirtilmesini zorunlu hale getirmiştir. Örneğin, konusu ihale olan bir şikayette yada ihbarda ihalelerde yolsuzluk var gibi soyut bir iddiadan öte, yolsuzlukla yada usulsüzlükle ilgili somut delilleri yada delilleriyle birlikte bunu yapan kişi/kişileri belirtmek gerekecektir. Soyut iddialar yetkili merciler tarafından işleme konulmayarak durumun ilgilisine bildirileceği kanunda hüküm altına alınmıştır.

Ön inceleme

Madde 5 - İzin vermeye yetkili merci, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlediğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatır.

Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir. İnceleme yapacakların, izin vermeye yetkili merciin bulunduğu kamu kurum veya kuruluşunun içerisinden belirlenmesi esastır. İşin özelliğine göre bu merci, anılan incelemenin başka bir kamu kurum veya kuruluşunun elemanlarıyla yaptırılmasını da ilgili kuruluştan isteyebilir. Bu isteğin yerine getirilmesi, ilgili kuruluşun takdirine bağlıdır.

Yargı mensupları ile yargı kuruluşlarında çalışanlar ve askerler, başka mercilerin ön incelemelerinde görevlendirilemez.

Ön inceleme ile görevlendirilen kişiler birden fazla ise içlerinden biri başkan olarak belirlenir.

YORUM;

Kanun metninde de belirtildiği gibi izin vermeye yetkili mercii, daha önce açıkladığımız şekilde kanun kapsamında bir suç işlendiğini öğrendiği zaman bir ön inceleme başlatması gerekir. Yapılacak ön inceleme sonucuna göre cumhuriyet savcılığına soruşturma yapılması ya da yapılmamamsı yönünde soruşturma izni verilir yada verilmez. Burada dikkat edilmesi gereken husus ön inceleme yapılmadan soruşturma iznini verilemeyeceğidir.

Diğer taraftan ön inceleme kimler tarafından yapılacaktır? Ön incelemeye yetkili merci tarafından ön inceleme bizzat yapılabileceği gibi, konuyla ilgili olarak görevlendirilecek denetim elemanları (genellikle müfettişler görevlendirilir) veya hakkında ön inceleme yapılacak olanların üstü konumundaki diğer memurlar izin vermeye yetkili mercii tarafından görevlendirilerek ön inceleme yaptırılır.

Ön inceleme yapanların yetkisi ve rapor

Madde 6 - Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre işlem yapabilirler; hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar. Ön inceleme birden çok kişi tarafından yapılmışsa, farklı görüşler raporda gerekçeleriyle ayrı ayrı belirtilir.

Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir. Bu kararlarda gerekçe gösterilmesi zorunludur.

Süre

Madde 7 - Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre,zorunlu hallerde onbeş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.

Yetkili merci, herhalde yukarıdaki fıkrada belirtilen süreler içinde memur veya diğer kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda karar vermek zorundadır.

Soruşturma izninin kapsamı

Madde 8 - Soruşturma izni, şikayet, ihbar veya iddia konusu olaylar ile bunlara bağlı olarak ileride soruşturma sırasında ortaya çıkabilecek konuları kapsar.

Soruşturma sırasında izin verilen olay ve konudan tamamen ayrı veya farklı bir suç olarak nitelendirilebilecek bir fiil ortaya çıktığında, yeniden izin alınması zorunludur.

Suçun hukuki niteliğinin değişmesi, yeniden izin alınmasını gerektirmez.

İtiraz

Madde 9 - Yetkili merci, soruşturma izni vrilmesine veya verilmemesine ilişkin kararını Cumhuriyet başsavcılığına, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisine ve varsa şikayetçiye bildirir.

Soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisi; soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı ise Cumhuriyet başsavcılığı veya şikayetçi itiraz yoluna gidebilir. İtiraz süresi,

yetkili merciin kararının tebliğinden itibaren on gündür.

İtiraza, 3 üncü maddenin (e),(f),g (Cumhurbaşkanınca verilen izin hariç) ve (h) bentlerinde sayılanlar için Danıştay İkinci Dairesi, diğerleri için yetkili merciin yargı çevresinde bulunduğu bölge idare mahkemesi bakar.

İtirazlar, öncelikle incelenir ve en geç üç ay içinde karara bağlanır.

Verilen kararlar kesindir.

YORUM:

Kanun metninde de görüldüğü gibi yetkili merci soruşturma izni verilmesini/verilmemesini cumhuriyet başsavcılığına, hakkında ön inceleme yapılan kişiye ve varsa şikayetçiye bildirir. Soruşturma izni verilmesi durumunda bu karara memur, izin verilmemesi durumunda ise cumhuriyet başsavcısı yada şikayetçi kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilir.

Bu kanunun 2. Maddesinde sayılan a) İlçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri, b) İlde ve merkez ilçede görevli memurlar ve diğer kamu görevlileri, c) Bölge düzeyinde teşkilatlanan kurum ve kuruluşlarda görev yapan memurlar ve diğer kamu görevlileri, d) Başbakanlık ve bakanlıkların merkez ve bağlı veya ilgili kuruluşlarında görev yapan diğer memur ve kamu görevlileri, i) İlçelerdeki belde belediye başkanları ve belde belediye meclisi üyeleri hakkında kaymakam, merkez ilçelerdeki belde belediye başkanları ve belde belediye meclisi üyeleri, j) Köy ve mahalle muhtarları ile bu Kanun kapsamına giren diğer memurlar ve kamu görevlileri hakkında verilen soruşturma iznine yada, soruşturma izni verilmemesine yönelik itirazlara; yetkili merci yargı çevresinde bulunan bölge idari mahkemesi bakar. Diğerlerine (e, f, g ve h bentlerindekine) ise Danıştay 2. Dairesi bakar.

İştirak halinde işlenen suçlar

Madde 10 - Bu Kanun kapsamındaki suçların iştirak halinde işlenmesi durumunda memur olmayan, memur olanla; ast memur, üst memurla aynı mahkemede yargılanır.

Soruşturma izninin gönderileceği merci

Madde 11 - Soruşturma izninin itiraz edilmeden veya itirazın reddi sonunda kesinleşmesi ya da soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı yapılan itirazın kabulü üzerine dosya, derhal yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. İzin üzerine ilgili Cumhuriyet başsavcılığı, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve diğer kanunlardaki yetkilerini kullanmak suretiyle hazırlık soruşturmasını yürütür ve sonuçlandırır.

YORUM:

Soruşturma izni verilmesine ilişkin kararlar öncelikle hakkında ön inceleme yapılan memurlar ve diğer kamu görevlilerine tebliğ edilir. Kararın tebliğ edildiği tarihi izleyen günden itibaren 10 günlük itiraz süresinde hakkında ön inceleme yapılan memurlar ve diğer kamu görevlileri tarafından itiraz edilmemesi halinde bu sürenin sonunda, itiraz edilmişse itirazın reddi sonunda, derhal ön inceleme raporu yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararlar önce yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığına ve varsa şikayetçiye tebliğ edilir, karara karşı itirazın kabulü üzerine, derhal ön inceleme raporuyla birlikte dosya halinde yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Hazırlık soruşturmasını yapacak merciler

Madde 12 - Hazırlık soruşturması;

a) Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, müsteşarlar ve Bakanlar Kurulu kararı ile atanan memur ve diğer kamu görevlileri ile büyükşehir belediye başkanları hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcıvekili,

b) Ortak kararla veya Başbakanın onayı ile atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri, il ve ilçe belediye başkanları, ilçe idare şube başkanları hakkında il Cumhuriyet başsavcısı veya başsavcıvekili,

c) Diğerleri hakkında genel hükümlere göre yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığı, Tarafından yapılır.

Hazırlık soruşturması sırasında hakim kararı alınmasını gerektiren hususlarda; (a) bendinde sayılanlar için Yargıtayın ilgili ceza dairesine, (b) bendinde sayılanlar için il asliye ceza mahkemesine, diğerleri için genel hükümlere göre yetkili ve görevli sulh ceza hakimine başvurulur.

Yetkili ve görevli mahkeme

Madde 13 - Davaya bakmaya yetkili ve görevli mahkeme, 12 nci maddenin (a) bendinde sayılanlar için Yargıtayın ilgili ceza dairesi, (b) bendinde sayılanlar için il ağır ceza mahkemesi, diğerleri için genel hükümlere göre yetkili ve görevli mahkemedir.

Vekillerin durumu

Madde 14 - Bu Kanunun uygulanmasında vekiller, asillerin tabi olduğu usule tabidir.

Cumhuriyet başsavcılığınca re'sen dava açılacak haller

Madde 15 - Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkındaki ihbar ve şikayetlerin garaz, kin veya mücerret hakaret için uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı hazırlık soruşturması sonucunda anlaşılır veya yargılama sonucunda sabit olursa haksız isnatta bulunanlar hakkında yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığınca re'sen soruşturmaya geçilir.

Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yukarıdaki fıkrada belirtilen durumlarda kamu davası açılması için Cumhuriyet başsavcılığına başvurma ve haksız isnatta bulunanlar hakkında genel hükümlere göre tazminat davası açma hakları saklıdır.

Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkata yapılan atıflar

Madde 16 - Kanunlarda Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkatın uygulanacağı belirtilen hallerde bu Kanun hükümleri uygulanır.

Kanunlarda Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkatın uygulanmayacağı belirtilen hallerde genel hükümler uygulanır.

Değiştirilen hükümler

Madde 17 - (22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesi ile ilgili olup, yerine işlenmiştir.)

Yürürlükten kaldırılan hükümler

Madde 18 - 4 Şubat 1329 tarihli Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 - Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine göre başlatılmış bulunan işlemler, adı geçen Kanun hükümlerine göre sonuçlandırılır.

Yürürlük

Madde 19 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 20 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber