'TCK'yı uygulamak için 1 Nisan'ı Bekleyin'

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Türk Ceza Kanunu'yla (TCK) cezalarında indirim yapılan mahkumların tahliyelerinde karmaşa yaşanıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok ve bazı hukukçular, yasanın yürürlüğe gireceği 1 Nisan 2005'ten önce tahliye yapılamayacağını belirtirken, Bursa, Sivas ve Adıyaman'da indirimden yararlanan mahkumlar serbest bırakıldı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer illerde de mahkemeler tahliye başvurularını değerlendiriyor. Yeni TCK'nın suçlu lehine düzenleme getirdiği ?gasp' ve ?yasadışı örgüt suçu' gibi maddeler kapsamında 10 binden fazla mahkumun cezasında indirim yapılacak. Tahliyelerin devam etmesi halinde ilk planda cezasının indirilmiş süresini tamamlayan yaklaşık 4 bin mahkumun serbest bırakılması bekleniyor.

Cezalarında indirim yapılan hükümlülerin avukatları, yeni TCK'nın Resmi Gazete'de yayımlandığına dikkat çekerek yasanın yürürlüğe girmesini beklemeden infazların durdurulması talebiyle başsavcılıklara müracaat ediyor. Başsavcılıklar ise Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 402. maddesi uyarınca taleplerin değerlendirilmesi için ilgili mahkemelere başvuruyor. CMUK'un 402. maddesine göre tayin olunan cezanın hesabında veya infazında tereddüt edilmesi durumunda mahkemeden karar isteneceği belirtiliyor. Mahkemeler de yapılan başvuruları inceleyerek yeni TCK'nın cezada getirdiği indirim miktarına göre hapis cezasını doldurmuş olanların infazlarının durdurulmasına ya da ertelenmesine karar veriyor. Bu çerçevede yapılan ilk başvurular üzerine mahkemeler tarafından Bursa'da 10, Sivas'ta 8, Adıyaman'da 2 mahkum infazları durdurularak serbest bırakıldı.

Ceza kanunlarıyla hapis süresi indirimi veya suçun vasfının değişmesi şeklinde suç işleyenlerin lehine getirilen yeni düzenlemeler geçmişe etkili olarak uygulanıyor. Meclis'te kabul edilen yeni TCK'yla gasp, yasadışı örgüt üyeliği, zimmet, irtikap gibi suçlarda hapis cezaları düşürüldü. ?10 yıldan 20 yıla' kadar hapis cezası öngörülen gasp suçunun cezası ?6 yıldan 10 yıla' şeklinde indirildi. Sadece bu suçtan cezaevlerinde yaklaşık 7 bin kişi bulunuyor. Cezası 15 yıldan 10 yıla düşürülen yasadışı örgüt üyeliği suçundan da 3 binden fazla hükümlü ve tutuklu var.

Ayrıca mevcut yasanın, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçuyla ilgili 312. maddesi başta olmak üzere çok sayıda suçun vasfında önemli değişiklikler yapıldı. Bu şekilde işledikleri suçların cezaları indirilen ya da suçun unsurlarında lehlerine değişiklik yapılan mahkumlar, başsavcılıklara müracaat ederek dosyalarının yeni yasa doğrultusunda infazlarının durdurulmasını istiyor. Çok sayıda müracaat halen inceleniyor.

Cezası azaltılan suçlardan bazıları:

Gaspın cezası 10 yıldan 6 yıla.

Yasadışı örgüt üyeliğinde alt sınır 15 yıldan 10 yıla.

Suç işlemeye tahrik edenlere verilen ceza 3 yıldan 6 aya.

Halkın bir kesimini aşağılama suçunda üst sınır 2 yıldan 1 yıla.

Zimmet ve irtikap suçlarının alt sınırı 6 yıldan 5 yıla.

Sahte para basma cezasının alt sınırı 3 yıldan 2 yıla.

Resmi belgede sahtecilikte, üst sınırı 8 yıl olan ceza 5 yıla.

Mala zarar verme suçuna verilen cezanın alt sınırı 1 yıldan 4 aya.

Cumhurbaşkanına hakarette cezanın alt sınırı 3 yıldan 1 yıla.

Hırsızlık suçunda, zorda kaldığı için ekmek ve ilaç çalanların cezaları kaldırılabilecek.

Yeni ceza kanununda suçun unsurlarında lehte değişiklik yapılan maddelere ilişkin dosyalar tekrar gözden geçirilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber