Bakan Kurum: İstanbul'da 600 Bin Konut Acil Dönüşüm Bekliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 452 bin ev ve iş yerine yönelik tespitlerin hızlı bir şekilde yapıldığını belirterek, "Bu tespitler çerçevesinde 354 bin bağımsız bölümün hasarsız, 61 bin bağımsız bölümün ise az hasarlı olduğunu tespit ettik." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2025 16:15, Son Güncelleme : 08 Mayıs 2025 16:16

İstanbul Valiliği'nde, Bakan Kurum'un başkanlığında, Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurum, İstanbul'un nüfusu, ekonomik büyüklüğü ve tarihsel derinliğiyle Türkiye için eşsiz bir değere sahip olduğunu belirtti.

Kurum, şehrin geleceğiyle Türkiye'nin geleceğinin doğru orantılı olduğunu ifade ederek, bu sebeple İstanbul güvenli bir şekilde güçlenirse Türkiye'nin güçleneceğini, aksi bir durumda Türkiye'nin geri dönüşü olmayan bir zarar göreceğini söyledi.

Son yıllarda yaşanılan afetler ve özellikle de İstanbul'da hissedilen depremlerin, deprem dönüşüm seferberliğinin kıymetini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan Kurum, tam da bu noktada, asrın felaketi sonrasında 11 ilde yaptıkları çalışmaları, İstanbul'un nitelikli dönüşümüne örnek olması bakımından çok önemsediğini dile getirdi.

Kurum, 6 Şubat 2023'te tarihin en büyük felaketlerinden birinin yaşandığını anımsatarak, depremin ilk dakikaları itibarıyla devlet-millet el ele vererek yaraları sardıklarını ve hala sarmaya devam ettiklerini belirtti.

Deprem bölgesinde, devletin gücü ile kararlılığı, milletin güveni ve desteğiyle 201 bin konutun teslimini 2 yıl geçmeden bitirdiklerini anımsatan Kurum, "Şu anda deprem bölgesinde hak sahibi olan tüm vatandaşlarımız için konutların, iş yerlerinin yapımına başlamış bulunuyoruz. Toplamda 453 bin ev ve iş yerini inşallah yıl sonuna yetiştirmek için alın teri döküyoruz." diye konuştu.

Deprem bölgesindeki çalışmaları hızla tamamlayarak, devletin gücü ve tecrübesini süratli şekilde İstanbul'a aktaracaklarını belirten Kurum, "Türkiye, yüzlerce yıldır yerin altında sessizce bekleyen deprem gerçeğiyle birlikte yaşamaktadır. Çünkü bu vatanın coğrafi büyüklüğünün yüzde 66'sı deprem riski altındadır. Nüfusumuzun yüzde 71'i bu riskli bölgelerde hayat sürmektedir. Bu riskli bölgelerin en başında da maalesef İstanbul'umuz gelmektedir." şeklinde konuştu.

- "Acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var"

Bu yıl itibarıyla İstanbul'da 8 milyon 70 bin ev ve iş yerinin bulunduğunu anlatan Kurum, "Bunun 3 milyon 393 bini, 2000 yılı ve öncesi. 2000 yılındaki bina stokumuza baktığımızda aslında 2000 yılında İstanbul'un tamamı riskliyken, yapmış olduğumuz düzenlemeler, mevzuat değişiklikleri ve inşa çalışmalarıyla bugün İstanbul'umuzun yüzde 60'ı güvenli hale gelmiş durumdadır. Ancak halen acil dönüşmesi gereken 600 bin konutun olduğunu da hepimiz çok iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurum, bu gerçekten hareketle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı 2012'den bugüne tam 923 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladıklarını, "on binlerce mimar, mühendis ve işçi kardeşiyle birlikte şehrin 39 ilçesine yayılan 208 bin 915 konut ve iş yerini de hali hazırda dönüştürdüklerini" kaydetti.

- "İstanbul'da 62 bin konutumuz Yarısı Bizden kapsamında dönüşüm sürecini yürütmektedir"

Şu ana kadar İstanbul'da depreme hazırlık başlığı altında gerek kentsel dönüşüm gerek Yarısı Bizden kampanyası gerekse sosyal konut projeleriyle yaklaşık 450 milyar lira yatırım yaptıklarını dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Ayrıca İstanbul'un dönüşümünü çok daha kolay hale getirmek için Yarısı Bizden kampanyamızı başlattık. Sayın Cumhurbaşkanı'mız açıkladılar. Kredi ve hibe desteğini artırarak, toplam destek miktarımızı 1 milyon 500 binden, 1 milyon 875 bine çıkardık. İstanbul'da 62 bin konutumuz Yarısı Bizden kapsamında dönüşüm sürecini yürütmektedir. 21 bin ev ve iş yerimizin de bu kapsamda inşa faaliyetleri süratle devam etmektedir."

Bakan Kurum, 23 Nisan'da İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını anımsatarak, herhangi bir yıkım olmasa da valilik koordinasyonunda, AFAD, Kızılay, ilgili bakanlıklar ve milletle birlikte zorlu günlerin üstesinden geldiklerini dile getirdi.

Bu çerçevede hasar tespitlerini hızlı bir şekilde yapıp, vatandaşların bir an önce evlerine girmesine destek olmaya çalıştıklarını anlatan Kurum, söyle devam etti:

"Bu kapsamda 452 bin ev ve iş yerimizin tespitleri hızlı bir şekilde yapıldı ve bu tespitler çerçevesinde 354 bin bağımsız bölümün hasarsız, 61 bin bağımsız bölümün ise az hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu 61 bin bağımsız bölümün, yani burada yaşayan yaklaşık 250 bin vatandaşımızı ilgilendiren konuya ilişkin de hemen Yarısı Bizden kampanyasına vatandaşımız talep ederse eğer dahil olabileceklerini ifade ettik. Arkadaşlarımız bu konutlarda yaşayan, bu konutlarda iskan ettiğimiz vatandaşlarımızla görüşmelerine başladılar ve talep etmeleri halinde Yarısı Bizden kampanyasına burada yaşayan vatandaşlarımızı dahil edeceğiz."

Kurum, depremin siyaset üstü bir konu olduğunu ve böyle bir konuda asla politika yapılamayacağını belirterek, hangi siyasi partiden olursa olsun tüm belediye başkanlarını bu sürece sahip çıkmaya çağırdıklarını dile getirdi.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nuri Aslan, TOKİ Başkanı Mustafa Levent Sungur, ilçe belediye başkanları ve ilgili kurumların temsilcileri yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber