BASK'tan diğer konfederasyonlara mektup: 5 YTL için memuru satmış görünmeyelim

Haber Giriş : 09 Ağustos 2008 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, Hükümet ile Konfederasyonlar arasında 15 Ağustos'ta başlayacak 7'nci toplu pazarlık müzakerelerine ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'e birer mektup gönderdi.

Konfederasyonlar arasında kimi yıllarda yaşanan tatsız ve sevimsiz diyalogların tekrarlanmaması için önlem alınmasını isteyen Akay, ?Sendika üyelerine sağlanan 5 YTL'nin artırılması talebi rafa kaldırılmalıdır. ?5 YTL için memurları sattılar' türünden bir algılamaya neden olmamak için bu konu gündeme dahi getirilmemelidir? dedi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay, Hükümet ile Konfederasyonlar arasında 15 Ağustos'ta başlayacak 7'nci toplu pazarlık müzakerelerine ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya birer mektup gönderdi. Mektupta, sendikanın varlık nedeninin üyelerinin ekonomik, sosyal, mesleki, özlük, kültürel hak ve kazanımlarını koruması ve geliştirmesi olduğu kaydedilerek, ?Sendikaların yaşayabilmesi ve ayakta kalabilmesi için kazanılmış hakların korunması ve geliştirilmesi esastır. Kazanılmış hakları korumakta acze düşmüş sendikal hareketin kalıcı olması mümkün değildir? denildi. Mektupta, 2002-2007 yıllarında 6 kez yapılan toplu görüşmelerde, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklar temelinde kazanılmış haklarının korunmadığı ve geliştirilmediğine dair genel bir yargının oluştuğu dile getirilerek, söz konusu süre içinde örgütlenme, toplu pazarlık, hak ve çıkar grevi başta olmak üzere kayda değer bir kazanımın da elde edilmediği savunuldu. Mektupta 2002'den bu yana kaybedilen haklar şöyle sıralandı:

-?PEK ÇOK KAZANIM YOK EDİLDİ?-

?2002 yılında 13.6 oranında ödenmesi gereken enflasyon farkı, 75 YTL'lik seyyanen artışla takas edilmek suretiyle bazı kamu görevlilerinin hak kaybına neden olunmuştur. Enflasyon farkı uygulaması 2007 yılına kadar uygulanmamıştır. Mevcut uygulama ise memurların aleyhindedir.

-2003 yılında Emekli Sandığı şahıs kesintileri yüzde 15'den yüzde 16'ya yükseltilmiştir. Devlet katkısı artmamıştır.

-Yüzde 20 oranındaki ilaç katkı payı 2003 yılı itibarı ile direkt maaş bordrolarından kesilmiştir.

-Eşdeğer ilaçlardan fiyat farkı alınmaya başlanmıştır.

-Asgari geçim indirimi 2004 Yılında kaldırılmıştır.

-2007 yılı itibarı ile vergi iadesi kaldırılmıştır.

-Memur maaşları arasındaki dengesizliği gidermek için yürürlüğe konulan 631 sayılı KHK uygulanmamıştır.

-Sosyal güvenlik düzenlemesi ile sağlık başta olmak üzere pek çok kazanım yok edilmiştir.?

Mektupta, belirtilen hak kayıpları devam ettiği takdirde sendikal mücadelenin kan ve irtifa kaybına mani olunamayacağı dile getirilerek, ?Toplu görüşmelerdeki amaç, ne olursa olsun müzakereleri sürdürmek değildir. Amaç; kazanılmış hakları korumak ve ilave kazanımlar elde etmektir? denildi. Mektupta, kazanılmış haklara dokunulmaması ve kazanılmış hakların geliştirilmesi konularının öne çıkarılması gerektiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

?Anayasa ve yasalarla güvence altında alınmış olan kazanılmış hakların teminat altında olduğu Hükümetçe ilan edilmediği takdirde müzakereler derhal kesilmelidir. Kazanılmış hakların korunması masaya oturmanın ön koşulu olmalıdır. Bu koşulu kabul etmeyen Hükümetle toplu görüşmelerin ilk gününde masaya oturulmamalıdır. Konfederasyonlar arasında kimi yıllarda yaşanan tatsız ve sevimsiz diyalogların tekrarlanmaması için önlem alınmalıdır. Toplu görüşmenin ana unsurunu oluşturan ek ödeme ile ilgili yasal düzenlemenin sendikaları ve müzakere masasını hiçe saymak anlamına geldiğini sendikaları by-pass yapan bu anlayışın tekerrürü halinde toplu görüşme dahil, tüm sosyal süreçlerin boykot edileceği açıkça anlatılmalıdır.?

Mektupta, müzakerelerin, 4-5 görüşme yerine, mesai kavramı içerisinde 15 gün boyunca kesintisiz sürdürülmesi gerektiği kaydedildi. Mektupta, konfederasyon taleplerinin ortaklaştırılması ve gerektiğinde ortak eylem yapılması da dile getirildi.

-?5 YTL İÇİN MEMURU SATTILAR" DENİLMESİN-

Mektupta, ?Sendika üyelerine sağlanan 5 YTL'nin artırılması talebi rafa kaldırılmalıdır. Sendikal mücadelenin ayakta kalmasını 5 YTL tutarındaki desteğin artırılmasına bağlamak hem 90'lı yıllarda verilen sendikal mücadeleye haksızlık hem de memurların gücüne ve iradesine saygısızlık olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle, ?5 YTL için memurları sattılar' türünden bir algılamaya neden olmamak için bu konu gündeme dahi getirilmemelidir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber