Memur-Sen: İşçi ve memur ayrımı kaldırılmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2008 21:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye'nin geçmişte yaşamış olduğu sıkıntıların tamamının kaynağının mevcut Anayasa olduğunu belirterek, Türkiye'nin tüm kesimlerinin içerisinde yer alacağı medeni, uygar bir Anayasa hazırlanmasını istedi.

Gündoğdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları 2 saatlik görüşme sonrasında açıklama yaptı. Gündoğdu, Memur-Sen ailesi olarak emek ve özgürlüğü çok önemsediklerini belirterek, "Bunun için emeğin ve özgürlüğün saygın olmasını çok önemsiyoruz." dedi. Demokratikleşme ve millet iradesini çok önemsediklerine işaret eden Gündoğdu, "Türkiye'nin geçmişte yaşamış olduğu sıkıntıların tamamının kaynağı mevcut Anayasa olması dolayısıyla sayın Başbakanımıza ilettiğimiz ilk talebimiz Türkiye'nin tüm kesimlerinin içerisinde yer alacağı medeni, uygar bir Anayasa talebimiz oldu. Bunun için her türlü katkıya vermeye hazırız. Eğitimde fırsat eşitliğinin sözde değil özde olmasını, inanç hürriyetinin ve demokratikleşmenin önünün açılmasını önemsiyoruz. Bunun için yeni ve sivil bir Anayasa'ya ihtiyacımız var." diye konuştu.

BAŞBAKAN TOPLU SÖZLEŞME İSTEĞİNE DESTEK VERDİ

Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'dan, memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesini talep ettiklerini ifade ederek, "Yasamızın toplu görüşmeli olması. 6 yıldır toplu görüşmeye oturup, Uzlaştırma Kurulu kararını tavsiyeden öteye gitmemesi, Anayasa'nın 90. maddesindeki çalışanlar ifadesine işlerlik kazandırmasını, işçi-memur ayrımının kaldırılmasını ve toplu sözleşme hakkının verilmesini istedik. Sayın Başbakan bu konuda her türlü desteği vereceklerini söyledi. İşçi-memur ayrımının kaldırılmasını ve 2 milyon memurun hakkını savunmayı önemsiyoruz. Enflasyona ezdirmeme kriterinin bu zamana kadar yer almasının yeterli olmadığını ilettik. Ortalama yüzde 4.5 büyüme var Türkiye'de. Bu büyümeden payın çalışanlara aktarılmasını talep ettik. Çalışan işçi, memur fark etmiyor, bütün herkesin verdiği vergi aynı. Biz çalışan memurlar için, ücretliler için 5 puan vergi diliminde indirim talep ettik." diye konuştu.

100 YTL İYİLEŞTİRME TALEP ETTİ

Memurlar için en hassas ve en güncel konunun ek ödemler olduğunun altını çizen Gündoğdu, konuşmasına şöyle devam etti: "DSP hükümeti döneminde 5 yılını doldurmuş memurlara bir tazminat ödemesi kararlaştırılmıştır. Bu daire başkanları ve yukarısına ödenmişken aşağıya ödenmeden bu KHK yürürlükten kaldırıldı. Geçen yıl toplu görüşme masasında kararlaştırılan 1 milyonun üzerinde döner sermayeden yararlanamayan memura sosyal denge tazminatı ödemesi vardı. 450 YTL olması kararlaştırılmıştı. Bunun 136 YTL'si verildi. 114 YTL'si duruyor. Biz bu sene sendikaların talebiyle ek tazminat yetkisi alındı Bakanlar Kurulu'nda. 15 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek. Bizim Başbakanımızdan talebimiz bu ek tazminatlarla ilgili kamuoyuna yansıyan 25-50 YTL'ler, bunların asla rahatlatıcı, memnuniyet verici rakamlar olmadığını, hizmetli ve memur kardeşlerim başta olmak üzere 15 Ağustos'ta en az 100 YTL iyileştirme ile başlanmasını talep ettik. Bunun yaptığı işe 150-175 YTL'ye kadar çıkarılmasını, 2009 Ocak ayında artı iyileştirme, 2010 yılında da tamamının 1 milyon 495 memura eşit işe eşit ücret verilmesini istedik."

Gündoğdu, eşleri çalışmayan aileler için eş yardımının 77 YTL'den 120 YTL'ye çıkarılmasını, çocuk yardımı 2 çocukla sınırlandırılmasını kaldırılmasını istediklerini ve bu rakamında 25 YTL'den az olmamasını istedi.

Gündoğdu, çalışan memurlara verilen aylık promosyonlarıyla ilgili ödemelerin emeklilere de yapılmasını istediklerini belirterek, "Emekli Bir-Sen'in olmazsa olmaz talebidir. Emeklilere sendika hakkı da verilmesini istiyoruz." dedi.

KEY hesaplarının üçte ikisinin çalışanlara verildiğini, üçte birinin haklarını almadığını hatırlatan Gündoğdu, "Bu konuda bir komisyon kurulmasını, konfederasyonlardan birer temsilcinin bulunmasını talep ettik. Başbakan da bununla ilgili bir çalışma başlatılacağını söyledi" diye konuştu.

Gündoğdu, Diyanet-Sen aracılığıyla bir taleplerinin daha olduğuna işaret ederek, "Diyanet çalışanlarına yönelik bir teşkilat yasası çıkarılmasını istiyoruz. Doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşkilat yasasının çıkarılmasını talep ettik. Sosyal denge tazminatlarının ödenmesini, bunların bir yasal zemine kavuşturulmasını istedik" şeklinde konuştu.

OTURUP OTURMAYACAĞINI ONLAR BİLİR

"KESK'in toplu görüşme değil toplu sözleşme istediğini ve masaya oturmayacağını açıkladığının hatırlatılması üzerine Gündoğdu, "Toplu görüşme yasası 7 yıldır yürürlükte. KESK de ilk 4 yıl bu yasayla masaya oturmuştu. Bu sene oturup oturmayacağını onlar bilir. Biz üç aydır hazırlanıyoruz. Elimizde veriler var, masaya bu verilerle oturacağız. Birinci talebimiz çalışanlar ifadesinin toplu sözleşme haline getirilmesi. Diğer konfederasyonlarla işbirliği yapıp grevli toplu sözleşmeli sendika yasasına kavuşmanın önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalıyız. "

BAŞBAKANDAN YORUM YOK

"Başbakan'ın Anayasa konusunda açıklaması oldu mu?"yönündeki soruya ise Göndoğdu, "Kendisinin yorumu olmadı. Türkiye şu an yaşanan sorunları ancak sivil, özgürlükçü bir Anayasa ile çözebilir. 12 Eylül Anayasası'nın kayıtsız şartsız hakimiyet milletindir sözünü belli kurumlara vermesi değil 1924 Anayasası'nda olduğu gibi Meclis eliyle yürütülmesinin önünü açacak bir Anayasa'ya ihtiyaç vardır. 61 ve 82 Anayasası'nın ruhu bu yaklaşımı yansıtmıyor. 24 Anayasa'sı gibi bir sisteme ihtiyaç var. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir sözü Meclis duvarlarını süsleyen aksesuar olmaktan öteye geçmiyor." dedi.

TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEZSE EYLEM YAPARIZ

"Taleplerinizin kabul edilmemesi durumunda eylem hazırlığınız var mı?" yönündeki soruya ise Gündoğdu, "A planımız diyalog ve uzlaşmadır. Ancak taleplerimiz kabul görmezse çalışanları memnun etmeyecek kararların altına asla imza atmayız. İmza atmamak demek de alanları ve eylemleri beraberinde getirir."şeklinde cevap verdi.

İMAMLARA FAZLA MESAİ İSTEDİ

İmamlara fazla mesai verilmesi yönündeki bir başka soruya ise Gündoğdu, "Diyanet çalışanlarının memur statüsünde haklara kavuşmasını istiyoruz. İmamların resmi tatillerde görev yapma durumları oluyor. Bayram namazı gibi. Biz bunların da mesai kapsamına alınmasını ve mesai verilmesini istiyoruz."diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber