Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na 3 yılda 265 başvuru yapıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2008 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na, 2005-2008 döneminde 265 başvuru olduğu açıklandı. Raporda, kurul için 'bağımsız bütçe' talep edildi.

Başbakanlık bünyesinde kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun 3 yıllık faaliyet raporu açıklandı. Kurul faaliyetleri için Başbakanlık bütçesine konulan ödeneği yetersiz bulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 'bağımsız bütçe' talep etti. Kurula 3 yılda 265 başvuru yapılırken, bakanlar, milletvekilleri, TSK ve yargı mensupları hakkındaki şikayetler, kurulun görev alanına girmediği için inceleme dışı bırakıldı.

Başbakanlık bünyesinde faaliyet göstermeye başlayan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun 2005-2008 yıllarına ait faaliyet raporu açıklandı. 3 yılda 265 başvuru yapılan kurula, personel işlemleriyle ilgili 30, genel etik davranış ilkelerine uygun davranmama iddiasıyla 31, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma iddiasıyla ilgili 48, kamu kaynaklarını kişisel amaçlar veya hizmet gerekleri dışında kullanmak iddiasıyla 36, intihal (bilimsel eser hırsızlığı) ile ilgili 5, kayırmacılık-ayırmacılık ile ilgili 19, eşitlik ve tarafsızlığa aykırı uygulamalarla ilgili 30, bilgi edinme hakkının ihlali ile ilgili 9, yolsuzluk/usulsüzlük iddialarıyla ilgili 39, muhtelif 18 olmak üzere toplam 265 başvuru yapıldı.

Kurul, kapsamında bulunmayan kuruluşlarla ilgili olması nedeniyle 42 başvuruyu geri çevirirken, Bakanlar Kurulu ve TBMM üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, yargı mensupları, üniversiteler ve kurumun görev alanına girmeyen diğer kuruluşlardan gelen 42 başvuru ile ilgili inceleme yapılmadı. Kurul, ayrıca, 36 başvuruyu yargıya intikal ettiği, 19 başvuruyu mevzuatın yürürlüğü öncesine ait olduğu, 87 başvuruyu da kapsam dışı kamu görevlileri ile ilgili olduğu gerekçesiyle değerlendirmeye tabi tutmadı. Kurul, 2007 yılına ait 4, 2008 yılına ait 8 dosyaya ilişkin incelemesini ise sürdürüyor.

BAĞIMSIZ BÜTÇE İSTENDİ

Raporda, kurulun faaliyetleri için Başbakanlık bütçesine konulan ödeneğin son derece yetersiz olduğu belirtildi. Kurulun teşkilatı olmadığı için bu bütçenin kullanılmasında teknik sıkıntılar yaşandığına işaret edilen raporda, şu talepler sıralandı:

"Bütçe harcamaları ancak Başbakanlığın onayıyla gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle kurul, faaliyetlerini etkin olarak sürdürebilmek için bağımsız bir bütçeye ve bunu kullanmayı sağlayacak teşkilata ihtiyaç duymaktadır. Kurulun idari ve mali özerkliği olmadığı ve müstakil bir teşkilat yasası bulunmadığı için kendine ait personel kadrosu da yoktur. Kurul insan hakları politikasını geliştirme olanağına sahip değildir. Kurulun kamuda etik kültürün yerleştirilmesi ve geliştirilmesi faaliyetleri için yeterli sayıda eğitim uzmanı, halkla ilişkiler uzmanı, bilişimci gibi ihtiyacı bulunmaktadır. Kurul kendi teşkilatına sahip olmalı. Bu durum idari, hukuki, idari ve bütçe bakımından birçok sıkıntıya yol açmaktadır. Ayrıca uluslararası kuruluşların raporlarında da belirtildiği gibi kurulun bağımsızlığı etkilemektedir. Bu konuda gereken değişiklikler yapılmalıdır."

'SINIRLAMA OLMASIN'

Raporda, yargıya intikal eden konuları Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun denetlemeyeceği yönündeki yasa maddesi de eleştirildi. Bu konudaki şikayet rapora şöyle yansıdı:

"Yasada bir sınırlamanın varlığı yargıya yansıyan konuların etik açısından tamamen denetim dışı kalması sonucunu doğurmaktadır. Ayrıca, incelemenin herhangi bir aşamasında konunun herhangi bir taraf marifetiyle yargıya yansıtılması durumunda da incelemenin kesilmesi zorunluluğu çeşitli olumsuzluklara zemin hazırlar niteliktedir. Bu nedenle disiplin incelemelerinin yargıya intikalle ortadan kalkmaması örneği de göz önüne alınarak bu sınırlamanın kaldırılması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber