Sosyal güvenlikte, suistimale elektronik çözüm

Haber Giriş : 01 Ekim 2008 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da son yıllarda artan suistimallerin önüne geçmek için sistemi rehabilite ediyor. Sosyal güvenlikteki elektronik altyapıyı güçlendiren SGK, bir hastanın hem yatarak tedavi görüyor gibi gözüküp bir başka hastanede ayakta tedavi olmasının önüne geçmeyi hedefliyor. 16 ilde denetim birimi oluşturan SGK periyodik denetlemeler yapacak. Faturaların kabartılması ve benzeri suistimal görülen sağlık kuruluşlarının sözleşmesi süresiz feshedilecek. Yolsuzlukları önleme konusunda kararlı olduklarını söyleyen SGK Başkan Vekili Fatih Acar, art niyetli ve bencilce bu davranışlar yaşanmasa devletin imkanlarının herkese yeteceğini söylüyor. Fatih Acar, sosyal güvenlikteki gelişmeleri Zaman'a değerlendirdi. Elektronik denetim sisteminin devreye girmesiyle birlikte yolsuzlukları önlemenin daha kolay olacağını söyleyen Acar'ın verdiği bilgilere göre, 2008'in ilk yedi ayında sağlık giderleri 14,8 milyar YTL oldu.

Suistimale elektronik çözüm

SGK sağlık harcamalarındaki olağan dışı artışların önlenmesi için sistemi rehabilite ediyor. Bu kapsamda elektronik sistemleri devreye sokacak. Böylece, aynı gün hem hastanede yatıyor gözüken hem de bir başka hastanede ayakta tedavi olmaya çalışanlar elektronik olarak tespit edilecek. Şu anda sosyal güvenlik sistemi çifte kayıtları göremese de yeni sistemle bu gibi suistimaller tespit edilecek. Yeni sistem aynı zamanda 'ben bu hastaneyi beğenmedim' mazeretiyle bir başka hastaneye gitme keyfiliklerini de engelleyecek. SGK'nın yolsuzlukları önlemek için ikinci ve önemli adımı denetimleri artırmak. Denetimleri sürekli hale getirmek için 16 ilde denetim birimleri kuruldu ve çevrelerindeki iller de buralara bağlandı. Denetim birimleri özel sağlık sunucularını yılda en az üç kez denetleyecek. Denetimler sonucunda suistimallere rastlanması halinde sağlık kuruluşlarının sözleşmesi süresiz feshedilecek. Sağlık tesislerinden en fazla hizmet alan kuruluş SGK olduğu için sözleşmenin feshi, kurumun 'kapısına kilit vurması' anlamına geliyor.

Acar, sağlık konusuna tasarruf mantığıyla bakmadıklarını ve yapılan açılımın popülizm olarak değerlendirilemeyeceğini dile getirdi. 1 Ekim'de yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Reformu'nun sağlık konusunda çok önemli açılımlar getirdiğini aktaran Acar, "Birinci amacımız insanımıza daha kaliteli, daha geniş açılımlı sağlık hizmeti sunmak. İkinci amacımız ise yolsuzlukları önlemek. Çünkü, insanların burayı bir kazanç kapısı gibi görmemesi gerekiyor." ifadelerini kullanıyor. Acar, reformun sağlık alanında birçok gelişmiş Avrupa ülkesinin ötesinde açılım getirdiği görüşünde. Yeni dönemde vatansızlar ve sığınmacılar dahil bütün vatandaşlar sağlık şemsiyesi altına alınıyor. Reformun en kazançlısı ise uzun yıllar adeta üvey evlat muamelesi gören Bağ-Kur'lular. Bu döneme kadar tek kuruş borcu olan esnaf sağlık hizmetinden yararlanamazken, yeni düzenlemeyle 60 güne kadar borcu olanlar sağlık hizmeti alabilecek. Prim affında büyük bir başarı elde ettiklerini belirten Acar, "Kuruma geldiğimde 26 milyarlık alacağın olduğunu gördüm. 81 il müdürünü seferber ederek bu alacağın tahsili için uğraştık. 26 milyarın 23 milyarını yapılandırdık." dedi. Prim affıyla birlikte yüz binlerce işverenin 5 puanlık SSK prim indiriminden yararlanabilecek duruma geldiğini anlatıyor.

Emekli maaşı bir haftada bağlanacak

Yeni dönemde hizmet kalitesinin artırılmasına özel bir önem verdiklerini belirten Başkan Vekili Acar, 24 bin personelin tamamının eğitimden geçirileceğini belirtiyor. Hizmet binalarında gerekli tadilatların büyük ölçüde tamamlandığını, ihtiyaç olan yerlere yeni binalar yapacaklarını aktaran Fatih Acar, "Daha iyi mekanlarda, vatandaş memnuniyeti odaklı hizmet vereceğiz." diyor. SGK'nın vatandaşın işini halletmek için günlerce gelip gittiği bir kurum olmayacağını söyleyen Acar, emekli maaşlarının en geç bir yıl içinde bütün Türkiye'de 1 ayda bağlanır hale geleceğini belirtiyor. "Sonraki hedefimiz ise maaşların 1 hafta içinde bağlanması." şeklinde konuşuyor.

Reform'da iptal beklemiyoruz

Fatih Acar, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gönderilen Sosyal Güvenlik Reformu'nda iptal yönünde bir karar beklemediklerini anlattı. Acar, her türlü ihtimale karşı hazırlık yaptıklarını vurguluyor. İkincil mevzuatı tamamlamak için çalıştıklarını kaydeden Acar, yönetmenliklerin tamamının bitirildiğini söylüyor. Reformla birlikte emekli maaşlarının ödenen prim esas alınarak hesaplanacağını dile getiren Acar, "Artık ne kadar prim, o kadar emekli maaşı. Böylece vatandaşların sistemde daha uzun kalması sağlanacak." diyor. SGK Başkan Vekili, milli gelirin yüzde 5'i olan açıkların 2050 yılında milli gelirin yüzde 1'ine ineceğini ifade ediyor.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber