Diabet sinsi hastalıktır, ilerlediğini çaktırmaz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diabeti (şeker hastalığı) 'vücudun kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutma yeteneğinin kaybolduğu yaşam boyu süren bir hastalık' olarak tanımlayan uzmanlar, çoğu zaman yükselen kan şekerinin herhangi bir bulgu vermeksizin yıllarca ilerleyerek devam edebileceğini ve sinsice vücuda zarar verdiğini söylüyor. Fazla idrar yapma, aşırı susama, çok yemek yemeye rağmen zayıflama, bitkinlik, kramp gibi belirtileri olan şeker hastalığı görmede bozukluklar, elde ayakta uyuşma ve hissizlik, kalp krizi, böbrek hastalıklarına, çoğu zaman kısırlık, düşük ve ölü doğuma da neden oluyor. Şeker hastalığının hafif biçimlerinde gebelik, hastalık üzerinde olumsuz bir etki göstermeden ilerleyebiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Mehmet Ali Çelebi, Kan şekerinin (glukoz) vücutta organlar tarafından kullanılmasını sağlayan madde insülin olduğunu söyledi. Vücutta insülinin herhangi bir nedenle hiç üretilememesi, yetersiz üretilmesi ya da vücudun ihtiyacı olan insüline yeterli kullanmaması sonucunda şeker hastalığının ortaya çıktığını anlatan Dr. Çelebi; "(Tip 1 diabet) dedğimiz türü çocuk ve gençlerde, insüline bağımlı diyabet olarak görülüyor. (Tip 2 Diyabet) ise yetişkin ve yaşlılarda, insüline bağımlı olmayan diyabettir. Gebelik diabeti de hamile anne adaylarında görülmektedir. Diğer tip diabetler ise, bazı ilaçlara bağlı diyabet pankreas hastalıklarında görülen diyabet bazı endokrin hastalıklarda görülen diyabettir. Diabet sinsi bir hastalıktır. Çoğu zaman yükselen kan şekeri herhangi bir bulgu vermeksizin yıllarca ilerleyerek devam edebilir ve sinsice vücuda zarar verir. Fazla idrar yapma, aşırı susama çok yemek yemeye rağmen zayıflama, bitkinlik, krampla gibi belirsiz belirtiler olabileceği gibi vücuda artık zarar vermeye başlamış şeker hastalığı, görmede bozukluklar, elde ayakta uyuşma ve hissizlik, kalp krizi, böbrek hastalıkları hatta koma ile ilk kez doktora başvurabilirler. Şeker hastalığının teşhisi kan şekeri ölçümü ile yapılır. Yaklaşık 10-12 saat açlık sonrası alınan kandan ölçülen şeker düzeyi 125'in teşhis konabilir üzerinde ise (en az 2 ölçüm). Tedavisi için 'hayat tarzı değişiklikleri' yaparak diyet (şekerden kısıtlı), fiziksel aktivite, kilo verme, stresle baş etme yolları denenmeli." dedi.

Çelebi, ıÜüşeker hastalığının yolculuk yapmayı engelleyen bir hastalık olmadığını, yolculuk yapan ya da otomobil kullanan bir diyabetli için en önemli tehlikenin kan şekerinin normal düzeyinin altına düşmesi olduğunu söyledi. Hastalığa yakalanan kişinin tıÜüırnaklarını doğru kesmesi gerektiğini belirten Uz. Dr. Çelebi; "Ayak tırnaklarınızı düz kesin. Tırnağınızın batmaması için yuvarlak kesmekten kaçının. Diğer hastalıkların ayaklara etkisi dolaşımınızı iyileştirmek için çaba gösterin. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol düzeyi ve sigara ayaklarınızın sağlığını tehdit eder. Böyle sorunlarınız varsa hekiminize başvurmaktan çekinmeyin." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber