Polisin, 'Amirim telsiz çekmedi' mazereti bitti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Aralık 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 bin mobil ekibin, telsiz yerine cep bilgisayarı üzerinden kendi aralarında ve merkezle yazışarak haberleşmeye başlaması, haber için telsiz konuşmalarını dinleyip olay yerine ulaşan muhabirleri de zor durumda bıraktı. Bir polis şefi, bu sistemle, "Artık telsiz dinleyen gazetecilerin polisten önce olay yerine ulaşması imkânsız olacak." dedi. Frekansına giren herkesin dinleyebildiği telsiz konuşmaları yerine GPRS tabanlı anlık yazılı iletiyle haberleşmek polise sessiz ve derin operasyon yeteneği kazandırdı. Turkcell hattı üzerinden çalışan sistem, piyasadaki en ileri teknolojiyi kullanıyor. İstanbul polisi, bu sistemle ortaya çıkan hareket kabiliyetini ve elde ettiği yakalama oranlarını bugün düzenleyeceği toplantıyla kamuoyu ile paylaşacak.

Operasyon anında cep bilgisayarlarıyla kendi aralarında ve merkezle haberleşen polisler, yine cihaz üzerinden birbirlerinin konumlarını da görebiliyor. Şüpheliyi karakola götürmeden genel bilgi taramasıyla kahvehanelerde dahi yakalama imkanı veren MOBESE-NAVİ ile yakalanan suçlu sayısı da arttı. Cep telefonu ve bilgisayarı bir araya getiren yeni cihazla Polnet'e bağlanan polis anında GBT (Genel Bilgi Tarama), infaz ve plaka sorgusu yapabiliyor. Böylece aranan şüpheli görüldüğü yerde, örneğin kahvehanede teşhis edilip karakola götürmeye gerek kalmadan yakalanmaya başladı. Emniyet, Polnet sorgu programı yazılımını şirketlere ihale etmeyip kendisi gerçekleştirdi.

2 bin ekibi önündeki digital harita üzerinde eşzamanlı olarak gören merkez, olay yerine en yakın ekibi sevk ederek etkili ve seri müdahale yeteneğine kavuştu. Sistem, amire, alt birimlerine yazılı mesajla talimat verme özelliği de içeriyor. Kimin ne zaman hangi talimatı verdiği ile alan kişinin ne zaman açıp okuduğu saniyesine varıncaya kadar kayda alınıyor. Telsiz ses kayıtları tutulmazken mesajla yapılan haberleşmelerin kaydı otomatik olarak arşivleniyor. Log adı verilen bu kayıtlar sayesinde, telsizde yaşanan 'amirim çekmiyordu', 'amirim duyamadım' mazeretleri tarihe karışıyor. Sistem, cep telefonu yeteneğinin üstüne bilgisayar imkanlarının da eklenmesiyle oluştu. GPS ile navigasyon özelliği kazandı. 2005 yılında MOBESE hayata geçtiğinde ekiplere verilen PC'ler kaldırılıp yerine 2 bin adet cep bilgisayarı alındı. Bilgisayarlara navigasyon programı yüklendi. Toplam 8 milyon dolara mal olan MOBESE-NAVİ'nin el bilgisayarlarını Halit Narin'in başkanı olduğu Türk Tekstil Vakfı satın aldı. Narin, bu bilgisayarları polise hibe etti. Daha önce sistemde kullanılan bin adet tablet bilgisayar da karakollara verildi.

İbrahim Balta

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber