Tüketici krizde ?ön tedbir' aldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Aralık 2008 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selma Şenol

Nielsen Türkiye Genel Müdürü Schabio, tüketicilerin yüzde 51'inin harcamalarında erken tedbir aldığını, 6 ay içinde yüzde 60'ının yeni önlemler alacağını söyledi

Nielsen Türkiye Genel Müdürü Candan Schabio, araştırma yaptıkları 52 ülke içinde en karamsar ilk 10 arasında yer alan Türkiye'de tüketicilerin, global krize karşı önceden tedbir alma yoluna gittiklerini söyledi. Schabio, krizin etkilerinin bugünkü kadar konuşulmadığı Ağustos ayında 1200 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada, tüketicilerin yüzde 51'inin harcamalarında erken tedbir aldığının görüldüğünü, önümüzdeki 6 ay içinde de yüzde 60'ının yeni önlemler alacağını söylediklerini aktardı.

Aslında şu gün Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun, alınan tedbirler kadar kötü olmadığını savunan Schabio, bunların tüketici tarafından önden alınmış tedbirler olduğunu dile getirdi.Türk ekonomisinin 2001 krizinden başarıyla çıktığını ve 2-3 yıl sonra toparlanabildiğini anlatan Schabio ? Ancak bu defa önemli olan dünyanın bu krizden nasıl çıkacağı ve düşme açısının bizleri ne kadar derine götüreceği, ne kadar derinde yüzeceğimizdir? dedi.

Panik uzun sürmez

Candan Schabio, tüketici davranışlarının ne zaman normalleştiğine ilişkin bir araştırma olmamakla birlikte Türk toplumu açısından panik ortamının uzun sürmeyeceğini öne sürdü. Schabio ?Avrupa'da ve ABD'de ise insanlar krize karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda psikolojik yardım alıyor. Türk insanı içgüdüsel olarak bu tür krizlere yatkın olduğu için kendisini daha çabuk normalize edecektir? dedi.

Öte yandan ekonomik durgunluğu aşmak ve satışları artırmak için firmalar birbirinden farklı yöntemlere başvuruyor. Kimi ev, araba hediye ediyor, kimi yüksek oranlı indirimler gerçekleştiriyor. Nielsen'in Türkiye'de düzenli olarak yaptığı araştırmalar ise, krizde satış yapmanın en iyi yolunun ekonomik fiyattan geçtiğini gösteriyor.

Fiyat önem kazandı

2001'de küçük fiyat farklarının marka seçiminde önemli olduğunu belirten Schabio, üreticilerin fiyatlandırma politikalarında dikkatli olmalarını önerdi.

Schabio, ?Kriz öncesinde marka tercihinde fiyat, ön sırada yer almaz. Ama krizde tüketicilerde miktar anlamında daha az tüketmek yerine, ciro anlamında daha ucuz ürünlere kayar? dedi.

Türkiye'nin kriz tablosu

Nielsen'in dünyada yaptığı Tüketici Güven Endeksi, Türkiye'deki omnibus araştırması ve 2001 yılındaki araştırmalarına göre, hem iki kriz hem de Türkiye'deki tüketicinin davranış farklılıklarını şu sözlerle özetledi:

TÜRK TÜKETİCİSİ KARAMSAR

- Türk tüketicisi, kriz sürecini daha karamsar algılıyor. Dünyada en olumsuz düşünen ilk 10 arasında yer alan Türk tüketicilerin yüzde 91'ine göre, ülke global durgunluğa girdi. Krizin etkilerinin bugünkü kadar hissedilmediği ağustos ayında yapılan araştırma, Türkiye'de tüketicilerin kriz sürecini daha erken algıladığını gösteriyor.

- Dünyada her 6 kişiden biri önümüzdeki 1 yıl içinde ekonomik durgunluğun aşılacağına inanıyor. Türkiye'de ise her 8 kişiden sadece biri bu inancı taşıyor. Tüketicinin yüzde 60'ı önümüzdeki aylarda kişisel gelirlerinin pek iyi olmayacağına inanıyor.

GIDADAN DEĞİL, GİYSİDEN VAZGEÇTİ

- 2001 ve 2002'de krizin dibe vurduğu dönemlerde en fazla daralan tüketim ürünü temel gıdaydı. Bu alanda daralma yüzde 7 ile yüzde 9 arasındaydı. Şu anda ise hızlı tüketim ürünlerinde hala yüzde 3'lük büyüme var ama büyüme hızı yavaşladı.

- Türk tüketicisinin ilk kısıntıya gittiği gider kalemleri giyim, tatil ve eğlence. Tüketicilerin yüzde 83,6'sı giyim, yüzde 72'si tatil, yüzde 56,5'i kişisel bakım giderlerinde kısıntıya yöneldi. Önümüzdeki 6 ay içinde de aynı gider kalemlerinde kısıntıya gidilmesi planlanıyor.

ÖNCELİK FİYAT FARKINDA

- 2001 yılında küçük fiyat farkları marka seçiminde önemli oldu. Private Label denilen market markaları ve indirim mağazaları hızlı gelişti, önümüzdeki 2 yılda bu gelişimlerini sürdürmesi bekleniyor.

EN BÜYÜK KORKU İŞSİZLİK

- Durgunluk olduğunda en büyük endişe kaynağı, işsizlik olarak öne çıkıyor. Türkiye'de tüketicinin yüzde 82'si iş olanaklarının şu anda iyi olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber