?Olay Müdür'ün sicili kötü çıktı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstifa eden gaz müdürü hapis cezası da almış

7 üniversite öğrencisinin ölümünün ardından Başkent Doğalgaz A.Ş. Genel Müdürlüğü'nden istifa etmek zorunda kalan Veysel Karani Demir'in ?görevi kötüye kullanmak? suçundan 1 yıl hapis, 3 ay da memuriyetten men cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı

AAnkara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 11 Haziran 2008'de ?görevi kötüye kullanmak? suçundan 1 yıl hapis, 3 ay da memuriyetten men cezasına çarptırılan Veysel Karani Demir'in 7 Temmuz'da Yargıtay'da temyiz ettiği kararın gerekçesinde, mahkumiyete getiren olay şöyle anlatıldı: Polatlı Belediyesi Hesap İşleri Müdürü olarak görev yapan Demir, daha sonra da Ankara Özel İdare'de Mahalli İdareler Kontrolörlüğü'nde kontrol memuru olarak çalıştı. Polatlı'da görev yaparken başlayan adli soruşturmada 'ihtilasen zimmet' suçundan hakkında Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Yargılama sonucunda verilen karar Yargıtay'a gitti, ancak Yargıtay eylemin 'evrakta sahtecilik' suçunu oluşturduğu sonucuna vardı.

Dosyayı sakladı

Dosya lüzumu muhakeme kararı verilmesi için Polatlı Kaymakamlığı'na gönderildi. Dosya, kaymakamlık tarafından gerekli soruşturmanın yapılması için muhakkik atanması talebiyle 9 Aralık 1994'de Valiliğe gönderildi. Valilik de Dursun Kavak'ın muhakkik olarak görevlendirdi, dosya aynı gün Mahalli İdareler Kontrolörlüğü'ne gönderildi. Demir, görev yaptığı yere gelen kendisinin önceki göreviyle ilgili dosyayı 'ele geçirerek' uzun süre sakladı.

Müfettiş soruşturmasında durumun anlaşılması üzerine Demir, 20 Mayıs 2002'de dosyayı ortaya çıkarmak zorunda kaldı ve dosya muhakkik Kavak'a ulaştırıldı. Demir ise, aynı bölümde çalışan ve kendisi hakkındaki soruşturmada muhakkik olarak tayin edilen Kavak'a giderek, ?görevi kötüye kullanmak? suçunu belirten bir fezleke hazırladığını, bunu onaylamasını istedi. Kavak ise bunu kabul etmeyerek, Demir hakkında ?resmi evrakta sahtecilik? suçundan yargılanması istemiyle fezleke hazırlayarak, Valiliğe bildirdi. Demir hakkında dava bu gelişmeden sonra açılabildi ve 6 yıl sürdü.

Ceza ertelenemez

Kararda, 1 yıl hapis ve 3 ay memuriyetten men cezasına çarptırılan Demir'in, ?geçmişteki hali ve suça eğilimli kişiliğine? göre suç işlemekten çekineceği konusunda mahkemede kanaat oluşmadığından cezanın paraya çevrilmediği ve ertelenmediği belirtildi. Gerekçeli kararda, Demir'in daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyetinin bulunması, kişilik özellikleri ve yeniden suç işlemeyeceği kanaati oluşmadığından ?hükmün açıklanmasının ertelenmesine? ilişkin uygulamanın da yapılmamasına hükmedildi.

?Doğalgaz faciasından Gökçek de sorumlu'

BaŞkent Doğalgaz Genel Müdürlüğü'nden istifa etmek zorunda kalan Demir'in Ankara Valiliği Mahalli İdareler Kontrolörlüğü'nde çalıştığı dönemde Melih Gökçek hakkındaki çok sayıda soruşturma dosyasını kapattığı iddiası Meclis gündemine de taşındı. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Demir ile Gökçek arasında ?karşılıklı paslaşma? olarak nitelendirdiği ilişkiye dikkat çekerek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan, Demir'in valilikteki görevi sırasında Gökçek hakkında kaç dosyayı incelediğini, bu dosyaların akıbetinin ne olduğunu açıklamasını istedi.

Ersin önergesinde, İçişleri Bakanı Atalay'a şu soruları yöneltti:

* Veysel Karani Demir'in, Melih Gökçek Başkanlığı'ndaki Ankara Belediyesi hakkında yürüttüğü soruşturma dosyalarının konuları neydi? Bu soruşturmaların sonuçları nedir?

* Doğalgaz hakkında hiçbir bilgi birikimi ve deneyimi olmayan Veysel Karani Demir'i, Başkent Doğalgaz'ın başına getirerek 7 gencimizin ölümünden dolaylı olarak sorumlu olan Melih Gökçek hakkında soruşturma açtıracak mısınız?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber