YÖK, yolsuzlukla suçlanan rektöre ?olayı soruştur' dedi

Haber Giriş : 23 Aralık 2004 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, üç memurun suçlandığı 6 trilyonluk yolsuzluğun soruşturmasını Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Durul Ören'den istedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 trilyonluk yolsuzlukta sorumluluğu olduğu iddia edilen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Durul Ören'i görevden almadı. Bu duruma Kemal Alemdaroğlu'ndan sonra ikinci bir rektörü azletmenin yükseköğretimin imajını bozacağı endişesi neden oldu.

YÖK, Rektör Ören'e dekan olduğu dönemde emrindeki üç memurun 30 kişi için hayali bordrolar düzenleyerek senelerce maaş ödendiği iddiasını soruşturma yetkisi verdi. Rektör Ören'in geçtiğimiz eylülde göreve başladığı günlerde patlak veren yolsuzlukla ilgili fakülte sekreteri Nejat Yalçınlar ile muhasebeci Banu Doğrusöz ve Hülya Kayalı Şimşek tutuklu olarak yargılanıyor. Üniversitede ortaya çıkan bugünün rakamları ile 6 trilyonluk yolsuzluk davasında sorumlular 3 memurla sınırlı kaldı. Yolsuzlukla ilgili davaya bakan Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Asker Kazak, ?2000'den bu yana 20 bin dolar, 80 milyar lira nema getirmiş. Vay anasını be... Ne factoring şirketiymiş bu Banu Doğrusöz?? dedi.

Bu olay fakülte dekanlarını ayağa kaldırdı. Cumhurbaşkanı ve YÖK'e müracaat eden bazı dekanlar, üniversite rektörü Durul Ören'in yeterli soruşturma yapamayacağını iddia etti. Gerekçelerini yazılı olarak bildiren dekanlar, ?Ören, yolsuzluk yapıldığı dönemde dekandı. İlgili memurların ?ita' amiriydi. Sorumlu olduğu bir konuda soruşturma amiri olması hatadır.? dedi. Üniversite kulislerine yansıyan bilgiye göre, dekanlardan gelen bu yazı YÖK'te büyük tartışmalara sebep oldu. İddialara göre Kemal Alemdaroğlu'ndan sonra ikinci bir rektörün de yolsuzluk gerekçesiyle görevden alınmasının sıkıntı oluşturacağı belirtilerek dosya beklemeye alındı. YÖK bu gibi durumlarda Denetleme Kurulu'nu harekete geçirmesi gerekirken, olayı incelemeye alacağını ifade etti.

Yolsuzluğun örtbas edileceği endişesini taşıyan dekanlar, Cumhurbaşkanı ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi: ?Öğrendiğimize göre rektörlüğümüzce açılan yönetimsel soruşturma, sadece adı karışan memurlarla sınırlı tutulmuş ve henüz sonuçlanmamıştır. Yolsuzluğun gerçekleştiği yıllar boyunca o fakültede dekan olarak ita amiri olan şimdiki sayın rektör ve aynı dönemin mali işlerinden sorumlu rektör yardımcısı da şimdi yönetimde rektör yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Soruşturmayı bunlar yapmaktadır. Soruşturmanın olayda dolaylı da olsa sorumlulukları olan kişiler tarafından yapılamayacağı bilinen bir hukuk kuralıdır. Bu kişiler hakkında YÖK Başkanlığı, zamanaşımına yol açmadan işlem yapmalıdır.?

Edinilen bilgiye göre bazı YÖK üyeleri konuyu genel kurulda gündeme getirince, İÜ eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun yeni görevden alındığı, bu süreçte ikinci bir rektörün görevden alınmasının yükseköğretim sistemini zor duruma düşüreceği belirtilerek konu beklemeye alındı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, olayın örtbas edilmeyeceğini, adli mercilere intikal ettiğini, YÖK tarafından da geniş çaplı incelemenin sürdüğünü bildirdi. Yolsuzlukta sorumluluğu olduğu ileri sürülen Rektör Ören ise açıklama yapmayacağını söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber