Sami Selçuk: Bu anayasa ile AB'ye giremeyiz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2009 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, mevcut anayasanın gerek batılılaşma, gerekse Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye'nin önünde büyük bir engel olduğunu belirterek, derhal daha çağdaş ve sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hukuki Araştırmalar Derneği Konya Şubesi tarafından Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Ama Nasıl Bir Anayasa" başlıklı panele katılan Sami Selçuk, bugün hakim ve savcıların aldığı kararların eleştirilmemesi gerektiğini, çünkü onların yazılı bir kaynağı esas alarak kararlar verdiklerini belirterek, "Eğer ki yazılı metnin dışına çıkarsa o savcı ya da hakimin yakasına yapışmak gerekir. Ben mevcut anayasanın Türkiye'nin önünde bir engel olduğunu yıllardır söylüyorum. Gerek batılılaşma, gerekse AB

süreci önünde bu mevcut anayasa büyük bir engel. Bu konuda sadece ben değil halk da aynı görüşte. Halk aynı görüşte ancak seçtikleri insanlara bu konuda gerekli baskıyı yapmıyorlar. Cumhuriyet tarihinde en parlak yasa Köy Yasası'dır. En güzel tercüme edilen yasa ise Medeni Kanun'dur. Geri kalanın hepsi başarısızdır. Özellikle 1982 Anayasası tam bir başarısızlık örneğidir çünkü zoraki kabul ettirilmiş bir anayasadır" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda bir gencin testislerini kaybetmesi ile sonuçlanan olay ile ilgili, olayı haberleştiren Uğur Dündar hakkında dava açan başörtülü doktorun davasının reddedilmesi ile ilgili bir soruya ise Selçuk, "Ben bununla ilgili bir açıklama yapmam çünkü konu hala mahkemede görülüyor. Benim burada bir yorum yapmam yakışık almaz ve etik açıdan doğru değildir. Bugün bu yanlışı yapan bir çok hakim ve savcı var. Benim bu konuda açıklama yapmam için mahkemenin sonuçlanması ve kararın açıklanması, benim

de bu kararı okumam gerekir. Bu nedenle bu soruya yanıt vermeyeceğim" şeklinde konuştu.

Panele konuşmacı olarak Sami Selçuk'un yanı sıra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Tekin ile Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber