Liseli mucitlerin robotu ABD'de 3. oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2009 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Lisesi öğrencileri elektrik motoru yerine nikel titanyum telle hareket eden robot tasarlayarak dünya üçüncüsü oldu

ANKARA - İstanbul Lisesi'nden iki Türk gencinin geliştirdiği robotlar, ABD'de düzenlenen Uluslararası Gençler Bilim ve Mühendislik Yarışması'nda üçüncü oldu. Intel-ISEF'in mayıs ayında ABD'nin Reno kentinde düzenlediği yarışmaya 56 ülkeden 1563 öğrenci katıldı. Erdem Başeğmez ve Murat Aslan ?altı ayaklı örümcek', ?iki bacaklı' ve ?tekerlekli' robotlarının hareket etmesinde elektrik motoru yerine nikel ve titanyum tel kullanarak bir ilke imza atarken, bu yöntem, ABD'li jürinin de büyük beğenisini topladı.

Tasarımcı Başeğmez'in verdiği bilgiye göre küçük robot tasarımlarında genelde elektrik motorları kullanılıyor. Ancak bu motorlar çok ağır ve büyük hacimli. İstanbul Liseli Başeğmez ve Aslan'ın yarışma için tasarladığı ayrı robotların hareketleri yalnızca nikel ve titanyum tel kullanarak geliştirildi. Nikel ve titanyum ısıtıldığında daha küçük yapı haline geliyor ve ortaya bir kuvvet çıkıyor.

Hedef 1 gramdan hafif robotlar

Başeğmez iddialı: ?Nikel-titanyum çok hafif olmasının yanı sıra güçlü ve çok az yer kaplayan bir materyal. Bu alaşımın birkaç atomuyla bile küçük boyutlarda mikro ölçekli uygulamalarda hareket sağlamak mümkün. Geliştirdiğimiz robotlar belki elektrik motorlarıyla karşılaştırıldıklarında daha yavaş hareket ediyorlar, ama bunlara ileride çok daha etkin özellikler kazandırılacak. Asıl amacımız nikel ve titanyum kullanarak 1 gramın altında çok küçük ve çok daha fazla hareket kabiliyeti olan robotlar yapmak. Geliştirdiğimiz algoritmalarda robotlara çok sayıda hareket özelliği kazandırdık. Örneğin var olan örneklerde robotun altı ayağı teker teker ve havaya kaldırılmadan kontrol ediliyordu. Oysa biz robotların ayaklarını da havaya kaldırdık ve çok daha fazla adım atmasını sağladık. Tekerlekli robotta tekerleklerin nikel ve titanyum kullanarak 90'ar derece dönmesini sağladık.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber