Öğretmene ve kaymakama verilen fazla ödemeler geri istenmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 08:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hükümet, kredi kartları ve çek dosyaları gibi toplumsal hale gelen sorunların ardından bazı meslek grupları ve üniversite mezunlarına pansuman niteliğinde önlemler de hazırladı.

Bütçe kanunlarıyla ilgili torba tasarı TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'nda önceki akşam genişletilerek kabul edilirken, hasta, öğretmen, öğrenci, polis gibi pekçok meslek gruplarına yönelik iyiştirmeler getiriliyor. Meclis tatile girmeden önce çıkarılacak yeni torba tasarıda yer bazı ayrıntılar şöyle:

Yurtkur kredileri

Yurtkur aldıkları krediyi ödeyemeyenlerin 3 ay içinde başvurmaları halinde borçları yeniden yapılandırılacak. Borcunun tamamını 3 ay içinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 75'i, 12 ay içinde aylık taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 50'si, 24 ay içinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 25'i, 48 ayda ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 10'u affedilecek.

Üst kurul borçları

Kaymakamlara, vekalet ettiği ilçe kaymakamlığı için yapılan ödemeler hakkında borç çıkarılmayacak. Çıkarılmış borç tutarının tahsilinden vazgeçilerek, borç takibi işlemine son verilecek. Düzenleyici ve denetleyici kurumların başkan ve üyeleri ile personeline, 1 Ocak 2006 ile 27 Mart 2009 tarihleri arasında gündelik, konaklama ve ulaşım giderleri olarak fazla yapılan ödemeler hakkında borç çıkarılmayacak. Çıkarılmış olan borçlar silinecek.

Öğretmenlere yapılan fazla ödemeler geri alınmayacak

GEÇİCİ görevlendirilen öğretmenlere yapılan fazla ödemeler geri alınmayacak. Sayıştay'ca 6 bin öğretmen için çıkarılan 1,2 milyon TL'lik zimmetten vazgeçilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı her derecede yönetici ve öğretmenlerden geçici olarak görevlendirilenlere, 1 Temmuz 2006 ile 23 Ocak 2009 arasında yapılan ek ödemeler nedeniyle borç çıkarılmayacak. Çıkarılmış borçların tahsilinden vazgeçilecek.

Polise uzman teşviki

PLAN Bütçe Komisyonu'ndan geçen tasarıya göre, polis meslek okullarında görev yapan öğretim elemanlarının aldıkları zamlı maaş sürekli hale getirilecek. Bu okullarda görevli profesörler devlet üniversitelerine göre 371 lira fazla maaş alacak.

Sigortasızların borcu

Üniversite hastanelerince (vakıf üniversiteleri hariç) ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarınca sosyal güvenlik sağlık yardımından yararlanamayan kişilere sunulan tedavi hizmetlerinin borçları yeniden yapılandırılıyor. 2009'dan önce düzenlenen fatura bedelinin yarısının 6 ay içinde peşin veya taksitle ödenmesi halinde geri kalan kısmı diğer cezalarıyla birlikte silinecek. 100 liradan az olan alacakların tamamından vazgeçilecek.

Burslu öğrenciye ek gelir

Üniversitelerde maddi durumu yetersiz öğrenciler kısmi zamanlı çalışabilecek. Burs alan veya burs alma şartlarını taşıyan öğrenciler, eğitim gördüğü üniversitelerde çalıştırılabilecek. Bu öğrenciler işçi sayılmayacak. Öğrencilerin saat ücreti İş Yasası'ndaki günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçemeyecek. Bu öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (Yurtkur) aldığı kredi ve burslar kesilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber