Maden bulan devlet memuru ruhsat alıp kendisi işletebilecek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maden kanununda yer alan, 'Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri arama ve işletme ruhsatı alamaz' maddesi kaldırılıyor. Buna göre maden bulan memur, onu kendisi çıkarabilecek

SONGÜL SELVİ

ANKARA- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)gibi kamu kurumları düşük maaşlar nedeni ile elinde teknik personelini tutamazken, Enerji Bakanlığının devlet memurlarının maden arama ve işletme ruhsatı almalarının önü açan düzenlemesi ile söz konusu kurumlar personel krizi ile karşı karşıya kalacak. Ayrıca yetkililer saha incelemesinde maden bulan bir memur, kendisi ruhsat alıp bunu çıkartarak, suistimallere neden olabileceğine dikkat çekti.

Son aşama geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı Maden Kanunun Taslağında son rötuşlar tamamlandı. Yeni Taslak ile mevcut Kanunda yer alan devlet memurları, diğer kamu görevlileri, Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan yevmiyeli ve mukaveleli personel, arama ve işletme ruhsatı alamaz? maddesi yürürlükten kaldırılması hedefleniyor. Böyle bir durumda zaten personelini elinde tutamayan MİGEM ve MTA'nın teknik personel krizi ile karşı karşıya kalması söz konusu olacak. Ayrıca Taslak ile ilgili görüşü alınan sektör temsilcileri tarafından devlet memurlarının madencilik faaliyeti ile uğraşmalarının önünü açan madde onay bulmadı. Bir yetkili, ?Kamuda bu anlamda saha çalışması yapan bir kişi kendi adına mı kapatacak. Demir arıyorsunuz bunu buldunuz. Kötü kullanılır. Bir yerde bu atlanmış unutulmuş olmalı? dedi.

Şeffaflık kalkacak

Taslak'ta dikkat çeken bir diğer nokta ise inceleme ve değerlendirme yapacak olan personelin yapacağı masrafları ruhsat sahibinden karışılanmasının önünün açılması oldu. Söz konusu düzenleme ile denetimlerde şeffaflığın engelleneceği yorumları yapıldı. Mevcut Kanunda yer alan madencilik faaliyetlerinin incelenmesi ve denetimi için yapılacak masraflar, 4629 sayılı Bazı Fonların Tasfiyesi Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesi gereğince genel bütçeye özel gelir ve Bakanlık bütçesine özel ödenek kaydedilen tutarlardan karşılanacağına ilişkin madde şöyle değiştirildi:

?Madencilik faaliyetlerinin incelenmesi ve denetimi, madencilik ile ilgili diğer görevlendirmeler için yapılacak masraflar Bakanlık bütçesinden veya ruhsat sahiplerinden karşılanır.?

Bu arada Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından oluşturulan raporda da personelin düşük ücretler nedeni ile kurumdan ayrıldığı itirafına yer verildi. Kurumun personel yapısına ilişkin ayrıntıların yer aldığı Raporda, zayıflıklar arasında şu nokta dikkat çekti: ?Üstün bilgi ve deneyime sahip, yüksek lisans ve doktoralı personelin sayisinin yüksek olduğu Kurumumuzda personele yeterli ücret verilememesi, mevcut ücretlerin diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan personele oranla düşük oluşu ve bu nedenle uzman personelin Kuruluşumuzdan ayrılmaları veya ayrılmaya eğilimlerinin artarak ise motivasyonlarini kaybetmeleri.?

Altı ayda üç istifa

2009 yılı Ocak-Haziran dönemine ilişkin raporda, ilk altı ayda üç memur, bir kadrolu işçi olmak üzere dört personelin istifa etmesi dikkat çekti. 2009 yılı ilk altı ayda personelinden 28 memur, 20 kadrolu işçi emeklilik, 9 nakil, üç memur bir kadrolu işçi istifa, iki vefat, iki hizmet akdi fesih olmak üzere 65 kişi kurumdan ayrıldı. Bu kapsamda devlet memurunun maden arama ruhsatı almalarının önü açılması ile icraatçı kamu kurumlarında yer alan personelin yüksek ücret karşılığı özel kuruluşlara geçmeleri gündeme gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber