Nimet Çubukçu'ya sorular

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Kasım 2009 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

.

MHP Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN'dan; Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılıp seçmeli ders yapılması, Meslek liselerinde ikili öğretime geçilmesi, okul performans ödevlerinde ilköğretim öğrencilerine yönelik ?madde, madde kullanımı ve bağımlılığı? ile ilgili konularının verilmesi ve internet salonları, Mesleki Teknik Eğitim Mesleki Kitaplarının ücretsiz dağıtılmaması, Domuz gribi nedeniyle okullardaki dezenfekte işlemeleri konularında Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU'ya sorular. Ayrıntılar için tıklayınız.

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

İsmet BÜYÜKATAMAN

Bursa Milletvekili

Son günlerde ülkemizde kamuoyunda bilinen adıyla Domuz Gribi salgını yaşanmaktadır. Bu salgın karşısında çeşitli illerimizde okullar bir hafta süreyle tatil edilmiş ve hükümet çeşitli önlemler aldığını iddia etmiştir.

Buna göre;

1- Toplumu paniğe sürükleyen domuz gribine karşı okullar bir hafta süreyle tatil edilmişti. Bakanlığınız emriyle tatilde dezenfekte çalışması yapıldığı duyurulmuştur. Okullarda yapılması emredilen dezenfekte çalışmalarının bir göz boyamadan ibaret kaldığı, rutin temizlik haricinde işe yarar pek bir şey yapılmadığı iddiaları doğru mudur?

2- Domuz gribi salgınıyla ilgili bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır?

--------------

?Okullarımızda her yıl ücretsiz ders kitabı dağıtımı yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi veliler için faydalı olmakla birlikte zaman içerisinde pek çok yönden eksikleri ortaya çıkmıştır. Maliyetleri açısından milletin üzerinde bir yük haline gelmiştir. İhtiyaç sahibine de ihtiyaç sahibi olmayana da dağıtılan kitaplar dengesizliği artırmıştır. Kitapların dünyadaki örnekleri aksine bir yıl kullanılıyor olması ise tam bir israftır.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından alınan 11.09.2009 tarih ve 151 sayılı kararla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgelerine göre; Daha önceki yıllarda Meslek Liselerinde okutulmakta olan ve müfredatta olan Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Araştırma Teknikleri, Akademik, Spor ve Sanat Eğitim Alanları Tanıtım Modülü ve Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Tanıtım Modülü dersi Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın bu kararı ile müfredattan kaldırılmıştır. Müfredattan kaldırılan söz konusu derslerden; Bilgi ve İletişim Teknolojisi ders kitabından 279.000 adet, Araştırma Teknikleri ders kitabından 110.000 adet, Akademik, Spor ve Sanat Eğitim Alanları Tanıtım Modülü ders kitabından 296.000 adet, Mesleki ve Teknik Eğitim Alanları Tanıtım Modülü ders kitabından 448.000 adet olmak üzere toplam 1.133.000 adet ders kitabı bastırılmıştır. Söz konusu derslerin 2009 ? 2010 Eğitim Öğretim yılında müfredattan kaldırılmasıyla söz konusu kitaplar okulların elinde kalmış ve kitaplar öğrencilere dağıtılmamıştır.

Buna göre;

1-Müfredattan kaldırılan derslere okutulmak üzere basılan bir milyon 133 bin kitabın okulların elinde kaldığı ve kitapların öğrencilere dağıtılmayarak plansız ve programsız bir şekilde yürütülen eğitim politikası sebebiyle milletin trilyonlarca lira parasının heba edildiği ve çöpe atıldığı doğru mudur?

2-Öğrencilere dağıtılan kitapların geri toplanarak tekrar kullanılması mümkün değil midir?

3- Mesleki Teknik Eğitim Mesleki Kitapları neden ücretsiz ders kitabı dağıtımı kapsamında değildir? Bu konuda okullara gönderilen fotokopi ödenekleri neden yetersizdir?

-----------

Anayasamızın 59. maddesi; ?Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.? ve 17.Milli Eğitim Şurasının 76.maddesi ?? özellikle ortaöğretimde spor etkinliklerine yönlendirilmeleri ve beden eğitimi derslerinin saat sayısı artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmelidir.? hükümlerine rağmen; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 11/09/2009 tarih ve 151 sayılı karındaki ?Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birisi seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.? Açıklamasıyla önce seçmeli ders olmuştur.

11.09.2009 tarih ve 151 sayılı kararıyla uygulanmakta olan Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin ekinde yer alan ?Açıklamalar? bölümü; kamuoyundan gelen tepkiler üzerine; 15.10.2009 tarih ve 181 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ?Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Açıklamalar Bölümünde Değişiklik Yapılması? hakkındaki kararıyla da değiştirilerek; Ortaöğretimde Bir sınıfın 36 öğrencisinden 12'si Müzik Dersini, 12'si Resim Dersini, 12'si de Beden Eğitimi Dersini seçebilecekler. Öğrenciler alt sınıfta seçtikleri Resim, Müzik ve Beden Eğitimi derslerini bir üst sınıflarda değiştirebilecekler. Ayrıca bu dersler seçmeli ders olarak 1 veya 2 ders saati olarak ayriyeten okutulabilir hale getirilmiştir.

Hâlbuki; Anayasamızın 58. ve 59 maddelerinde;

?IX. Gençlik ve spor

A. Gençliğin korunması

MADDE 58. ? Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.

Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.

B. Sporun geliştirilmesi

MADDE 59. ? Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.

Devlet başarılı sporcuyu korur.? yer almıştır.

Ayrıca; Milli Eğitim Temel Kanununun ?Türk Milli Eğitiminin Amaçları? başlıklı 2.Maddesi 2.Fıkrasında; ?Madde 2 ? Türk Milli Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;? şeklinde,

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ?İlkeler? başlıklı 5 maddesinin (ğ) bendinde; ?Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yoluyla zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel yeteneklerinin fark edilmesi, becerilerinin geliştirilmesi ve yönlendirilmesi; sosyal, kültürel, eğitsel ve akademik gelişmelerinin sağlanması için okul ve aile ile iş birliği yapılır.? şeklinde, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ?Sosyal etkinlikler? başlıklı 19 maddesinin 1.fıkrasında; ?Öğrencilerde; ders programlarıyla birlikte özgüven ve sorumluluk duygusunu geliştirecek, yeni ilgi alanları oluşturacak, bireysel yetenek ve beceriler kazandıracak, katılımcı ve demokratik eğitim ortamını destekleyici, okul veya kurum içi ya da kurumlar arası bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenir ve öğrencilerin bu etkinliklere katılmaları için gerekli tedbirler alınır.? şeklinde, 17.Milli Eğitim Şurasında ise şura kararlarının ?Küreselleşme Ve Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim Sistemi? bölümünün ?Eğitimde Nitelik başlıklı? (c) bendi 76.maddesinde; ?Öğrencilerin ?Barış kültürü? kavramını içselleştirebilmeleri için özellikle ortaöğretimde spor etkinliklerine yönlendirilmeleri ve beden eğitimi derslerinin saat sayısı artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmelidir.? şeklinde yer alarak Beden Eğitimi derslerinin saat sayısının artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmesi benimsenmiştir.

Hal böyle iken; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ortaöğretim ders çizelgelerini 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni üniversiteye giriş sistemine adapte etmek için 151 ve 181 sayılı ?Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birisi seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.? kararıyla Beden Eğitimi seçmeli ders olmuştur.

Buna göre;

1-Bu değişikliğin pedagojik bir gerekçesi bulunmakta mıdır?

2-Talim ve Terbiye Kurulu diğer derslere yer açmak için mi bu değişikliğe gitmiştir?

3- Bu üç dersin de ayrı ayrı değerlendirilmesi, zorunlu olması ve ders saati sürelerin artırılması yönünde bir değişiklik yapılacak mıdır?

4-Sporcu yetiştirmeden ve sporcu kaynaklarını kurutarak olimpiyatlarda nasıl başarılı olup, nasıl olimpiyatlara aday olunacaktır?

5-Beden eğitimi dersinin seçmeli ders olmasıyla spor ve beden eğitiminden uzak bir gençlik yetiştirilerek obez bir gençlik meydana getirilme tehlikesi bulunmakta mıdır?

6-Bakanlığımızın gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak için yapmak olduğu çalışmalara beden eğitimi dersinin seçmeli ders olması katkı sağlamayacaktır. Bu durumda Öğrenci hangi derste deşarj olacak ve hangi derste sosyalleşecektir?

7-Anayasamız ve diğer mevzuat hükümlerindeki ve Milli Eğitim Şurasındaki hükümlere rağmen bu dersler neden zorunlu okutulmamakta ve ders saati sayısı artırılmamaktadır?

-------------

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 28/09/2009 tarih ve 4234 sayılı yazılarında;

?Bilindiği üzere, Bakanlığımızın da taraf olduğu ?Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadelede Ulusal Politika ve Strateji Belgesi'nin Uygulanması İçin Eylem Planı (2007-2009)?31.12.2007 tarihinde İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konmuştur.

Söz konusu eylem planı çerçevesinde, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) TARAFINDAN BİR ?Koordinasyon Kurulu? oluşturulmuştur. Koordinasyon Kurulu'nun 30 Temmuz 2009'da gerçekleştirilen toplantısında, ?okul performans ödevlerinde ilköğretim öğrencilerine yönelik ?madde, madde kullanımı ve bağımlılığı? ile ilgili konuların verildiği; birçok öğrencinin konu ile ilgili bilgi toplamak amacıyla zararlı sitelere girdiği? bilgisi aktarılmıştır.

Bu bağlamda, çocuk ve gençlerimizin her türlü riskten korunmasını sağlamak amacıyla Müdürlüğünüze bağlı öğretmenlerin konu hakkında bilgilendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.?açıklamamaları bulunmaktadır.

Buna göre;

1- Öğrenciler internet salonlarında sadece uyuşturucu ile ilgili sitelere mi girmektedir?

2-Öğrencilerin internet sitelerinde zararlı oyun oynayarak vakit geçirdikleri malumunuzdur. Bu zararlı oyunların öğrencilerimize verdikleri zarar uyuşturucu maddelerin verdikleri zararlardan daha az mıdır?

3- Öğrencilerin okulda olmaları gereken vakitte internet salonlarında olmaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızın önlem almaya yönelik çalışmaları mevcut mudur?

4- Bakanlığınızca; çocuk ve gençlerimizi her türlü riskten korunmasını sağlamak amacıyla internet salonlarının denetlenmesi konusunda öğretmenlerle diğer kurumların müşterek görev alacakları kontrol timleri kurulması düşünülmekte midir?

-------

?Millî Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün 28/09/2009 tarih ve 3499 sayılı yazılarında Mesleki liselerinin öğrenci fazlalığı diğer ortaöğretim kurumlarının bina, derslik ve bölümlerinden istifade edilerek giderilecektir.? açıklaması bulunmaktadır.

Buna göre;

1- Ülkemizde ilk defa birçok meslek lisesi ikili öğretime geçmiş bulunmaktadır. 2009?2010 eğitim öğretim yılına kaç meslek lisesi türünden okul; ikili eğitim öğretime geçerek başlamıştır?

2- Hükümet Programınızda yer alan, Kalkınma Planlarında ve Şura Kararlarında yer alan ülkemizin ekonomik kalkınmasında önemli bir paya sahip olan mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve okullaşma oranının %65'e yükseltilmesi için AKP hükümetleri döneminde kaç adet kaç meslek lisesi türünden (Kız Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi) eğitim öğretime açılmıştır?

3- Bakanlığınızca yapılan değerlendirme sonucunda, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına girmek üzere başvuran öğrencilerin bir kısmının kontenjan yetersizliği nedeniyle herhangi bir okula yerleştirilemediği ve bazı öğrencilerin de e-kayıt sistemine başvuramadığı tespit edilmiştir. Bu konuda hükümetinizin yeni meslek liseleri açmamasının bir etkisi bulunmakta mıdır?

4- Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgelerinin 9'uncu sınıflarında 30-37, diğer sınıflarında ise 40-45 saatlik bir ders yükü uygulanacağı dikkate alınarak, bu yoğun program nedeniyle okulların fiziki kapasitelerinin kullanımında, öğrencilerin kayıt-kabul işlemleri ile okula geliş-gidiş ve ulaşımlarında sorunlar yaşanmaması için hangi tedbirler alınmaktadır? Bakanlığınızın meslek liselerinin ikili eğitim öğretime başlayabilir yönünden bir emirleri veya tavsiyeleri bulunmakta mıdır?

5- İkili eğitim öğretime başlayan meslek liselerinde eğitim öğretime başlama ve bitiş saatleri günün hangi saatleridir? Saat 06:30 da eğitim öğretime başlayan meslek liseleri bulunmakta mıdır? Bu uygulama pedagojik açıdan uygun mudur?

6- Okula geliş-gidiş ve ulaşımlarında sorunlar yaşanmaması için hangi tedbirler alınmaktadır? Saat 06:30'da eğitim öğretime başlanması bu tedbirlerden midir?

7- Genel ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgeleri de dikkate alınarak, Kız Teknik Öğretim okullarına en yakın okulların günlük ders bitiminden sonra kullanılmak üzere binalarının Kız Teknik ve Meslek Liselerine tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu yönde kaç okulun binası tahsisi edilmiştir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber